Op zoek naar een leuk effect? Borduur op je muur

Op zoek naar een leuk effect? Borduur op je muur Wil je eens wat anders aan de muur? Ben je een beetje uitgekeken op altijd dezelfde schilderijen, foto’s, of de ingelijste werkjes die van overal vandaan zijn gekomen? Soms kun je met een beetje handigheid en creativiteit bijzonder leuke dingen doen. Wil je echt wat unieks? Wat dacht je van een borduurwerkje op je muur?

Een aangeklede muur

Een lege muur kan in sommige ruimtes bijzonder inspirerend werken. Zo’n lege muur kan afleiden van drukkere elementen in je inrichting. Maar laten we eerlijk zijn, in veel gevallen oefent zo’n witte muur een heel ander soort aantrekkingskracht op ons uit. Het is alsof de muur ons toeroept: kleed me aan! En dat heb je dan waarschijnlijk ook gedaan. Met posters, plankjes met kamerplanten, schilderijen of fotowerk heb je een poging gedaan om de lege muur op een prettige manier te vullen.

Borduren, maar dan anders

Een poster aan de muur kan leuk zijn, maar als je bij vrienden of kennissen op bezoek bent loopt je een grote kans dezelfde poster tegen te komen. Zeker, als je vrienden en kennissen bij dezelfde woonwinkels hun woonwensen laten uitkomen. Op zich is het niet erg om elders dezelfde elementen tegen te komen als thuis, tenzij je prijs stelt op een unieke en persoonlijke leefomgeving. Een omgeving die gewoon ánders is dan bij de anderen. Dat kan met een beetje handigheid: kies ervoor om te borduren op de muur.

Naald en draad

Nee, we gaan niet echt met naald en draad aan het werk om een muur van een borduurwerkje te voorzien. Het gaat hier om het patroon van een leuk borduurwerkje. Laten we eens kijken wat je allemaal nodig hebt.
  • Een leuk borduurpatroon
  • Kwasten
  • Verf, bijvoorbeeld plakkaatverf
  • Potlood, misschien ook een gum
  • Misschien masking tape

Voorbereiding

Om te beginnen kies je het stuk muur uit waar je een borduurpatroon wil plaatsen. Het werkt het fijnst als je muur zelf glad is, ga liever niet op grof gestucte muren aan de slag. Omdat je met verf aan de slag gaat is het handig om meubels in de directe omgeving aan de kant te zetten of af te dekken. Leg ook een beschermende laag kranten of folie op de grond om vlekken op de vloerbedekking te voorkomen.

Het begint bij het patroon

Zoek uit welk patroon je tegen de muur wilt hebben. Maak het niet te ingewikkeld, en houdt je keuze bescheiden. Kies dus liever een niet al te groot borduurpatroon uit. Houdt er rekening mee dat elk vakje in het borduurpatroon op de muur groter zal worden geschilderd.

De schaal

Je kunt een borduurpatroon in precies dezelfde afmetingen namaken als het origineel, maar dat geeft niet zo’n leuk effect. Beter is het daarom als je alles wat groter maakt. Elk hokje of kruisje op je patroon wordt dan bijvoorbeeld drie centimeter hoog en drie centimeter breed. Het is slim om op een stuk papier eerst uit te proberen welke maten het best voor je werken. Dat wil zeggen, wat het beste werkt op de muur, én wat het beste werkt voor je eigen schilder-vaardigheden. Maak het jezelf niet te moeilijk.

Uittekenen van het borduurpatroon

Als je het goede patroon gevonden hebt ga je het patroon op de muur uittekenen. Gebruik een waterpas om te zorgen dat alles netjes en recht komt te staan. Om te voorkomen dat je een scheve afbeelding maakt kun je hulplijnen maken met masking tape. Deze tape laat zich gemakkelijk weer verwijderen en laat als het goed is geen lijmsporen na. Schilderstape is hier ook bruikbaar voor. Je kunt eventueel een rooster op de muur tekenen, met héél dunne lijntjes, die je na afloop van de klus weer uitgumt. Je zet de kruisjes op de juiste plaatsen met potlood. Doe dit ook heel dun, zodat de lijnen straks nauwelijks meer zichtbaar zijn. Dunne lijnen maken het ook gemakkelijker om foutjes uit te gummen.

Borduurpatroon op een grijze muur. Op een witte muur kan natuurlijk ookBorduurpatroon op een grijze muur. Op een witte muur kan natuurlijk ook

Met verf aan de slag

Welke kleuren je kiest is afhankelijk van het patroon dat je gekozen hebt, de kleuren van je inrichting en je persoonlijke voorkeur. Soms is het leuk om maar één kleur te gebruiken, meestal zul je er meer kiezen. Dan kan het schilderen beginnen. Gebruik voor elke kleur een aparte kwast, of zorg ervoor dat je de kwast na gebruik met de ene kleur goed schoonmaakt voor je met een andere kleur aan de slag gaat. Als je plakkaatverf gebruikt kun je met water spoelen. Nog een voordeel van plakkaatverf: de verfvlekken die je hiermee maakt zijn meestal goed uit te wassen. De borduurkruisjes die je zet moeten natuurlijk precies in het vakje passen, maar hoeven niet altijd even recht te zijn. Dat is met echt borduurwerk per slot van rekening ook niet altijd het geval. Let er wel op dat je kwast bij het verven niet te nat is, zodat er geen druppels van je geverfde borduurwerk lopen.

En het resultaat?

Plakkaatverf droogt redelijk snel, maar vooral stukjes waar de verf wat dikker is aangebracht kunnen wat langer nat blijven. Laat het dus heel goed drogen voor je de meubels en accessoires bij je nieuw geverfde muurtje weer terugplaatst. Uiteindelijk zul je vol trots je werk kunnen laten zien. Je hebt iets unieks aan de muur!

De smaak te pakken?

De techniek die je hebt gebruikt om borduurpatronen op de muur te schilderen kun je natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken. Misschien op een kastdeur, of op een dienblad. Houdt er in ieder geval rekening mee dat plakkaatverf weer gaat afgeven als het nat wordt. Voor gebruik op plekken waar nat worden of afpoetsen belangrijk is, kun je ook gebruik maken van acrylverf die je in een hobbywinkel kunt kopen. Of je brengt na het drogen van je verfwerk een laagje vernis aan.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor verven; kwasten schoonmaken en opbergenVerven is leuk maar kan ook lastig zijn. Hoe plak je af? Hoe maak je kwasten schoon en hoe bewaar je kwasten? Hoe bewaar…
Bewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenBewaren van de verf, kwasten en rollers bij het schilderenTips bij het bewaren of over laten staan van de verf, de kwasten en rollers tijdens en na het schilderen. Als je thuis a…
Trap verven: hoe doe je dat?Een trap verven is geen hele lastige klus en het schilderen van een trap kan derhalve heel goed zelf gedaan worden. Desa…

De beste vintage games voor de SNES super nintendoDe beste vintage games voor de SNES super nintendoDe Super Nintendo, of SNES, moet toch wel de beste gameconsole ooit gemaakt zijn. Op deze console zijn de games rondom S…
De Women’s Murder ClubDe Women’s Murder ClubDe Women’s Murder Club is een boekenserie, geschreven door James Patterson. De serie gaat over Lindsay Boxer en haar vri…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 11-12-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.