Hoe is de naam jukebox ontstaan?
Hoewel de grote fabrikanten hun producten in het begin niet aanmerkten als jukebox, is dit wel de naam die in zwang is geraakt en is blijven hangen. Zelf hadden ze een ingewikkeldere naam voor het aanduiden van hun producten; de automatische fonograaf. Zelfs toen de term jukebox langzaam in zwang begon te raken, onder andere door films als Jukebox Jenny uit 1942, bleven fabrikanten vasthouden aan termen als automatische fonograaf.
Het woord juke
Waar het woord jukebox exact vandaan komt is niet precies duidelijk; over het algemeen gaat men er vanuit dat het woord “juke” afstamt uit een oud slavendialect in het zuidoosten van Amerika. In deze taal zou het woord initieel refereren aan een bordeel, hoewel dit later werd bijgesteld bij de eerste juke joints naar de term voor een besloten, relatief wild café in de zwarte Amerikaanse gemeenschap in het zuidoosten van het land. Een andere verklaring wordt gezocht in het woord Jook, wat als term dansen zou betekenen of dat de term voor juke joints zou afstammen van jute, naar de jute plantages waarop veel vroegere slaven nog werkten. Enkelen van de oude juke joints bestaan nog steeds in de VS; men kan deze barretjes enigszins vergelijken met de Antilliaanse snèk, hoewel bij deze laatsten de activiteit vooral buiten plaatsvindt.
Het imago van de jukeboxindustrie
Jukeboxfabrikanten waren niet onverdeeld positief over deze bijnaam die hun automatische fonograaf nu had gekregen en wilden deze naam niet gebruiken. Dit werd mede ingegeven door het negatieve daglicht waar de machines met muntinworp in stonden in de VS; de meeste machines met muntinworp waren immers bedoeld om te gokken en deze activiteiten werden vaak in verband gebracht met criminele activiteiten. Ook de jukeboxindustrie ontkwam niet aan deze beeldvorming, het publiek had toch al snel het idee dat er criminele activiteiten plaatsvonden door jukeboxverhuurders om locaties te verwerven. Om deze negatieve beeldvorming weg te nemen werden advertenties van jukeboxen van bijvoorbeeld Wurlitzer vaak omgeven met overdreven nette mensen. Dit moest het idee doen vormen dat een Wurlitzer iets was voor de upper class. Om vervolgens te voorkomen dat de jukeboxen van Wurlitzer terecht zouden komen in de juke joints, of op andere minder chique locaties, had men een inruilprogramma opgestart:
“Turn in your old instruments with assurance that they will never again compete with you for any location. Wurlitzer really smashes them!”
Op een poster was goed te zien hoe een oude Wurlitzer kapot werd geslagen. Het bedrijf nam de oude Wurlitzers in en vernietigde deze zodat ze niet terecht zouden komen op mindere locaties.
Het gebruik van de naam jukebox
Wat de jukeboxfabrikanten ook deden om hun imago op te vijzelen, de naam jukebox begon toch steeds meer grond te winnen. De eerste persoon die in de publieke ruimte deze naam gebruikte zou Glenn Miller zijn, in een interview met Time Magazine in 1939. Vanaf daar werd het woord steeds vaker en vaker gebruikt en werd de automatische fonograaf in feite door iedereen behalve de fabrikant jukebox genoemd. Het duurde nog tot 1946 voordat de eerste jukeboxfabrikant zelf het woord jukebox gebruikte in een advertentie; AMI noemde haar AMI A "Mother of Plastic" in een advertentie zelf jukebox.
Bij Wurlitzer duurde het tot het laatste Amerikaanse model in 1972, de Wurlitzer 1050, voordat er daadwerkelijk geadverteerd werd met het woord jukebox als aanduiding voor de machine.