De AMI Top Flight; een art deco jukebox
In 1936 kwam AMI met de zeer strak, doch prachtig vormgegeven voorganger van de Streamliner; de Top Flight. Deze jukebox is in zijn eenvoud zo prachtig vormgegeven, dat dit nog steeds een van de duurdere AMI-modellen is. Volgens de fabrikant moest de eenvoudige en robuuste vorm ervoor zorgen dat dit model veel beter bestand was tegen de schade die het zou kunnen oplopen op een uitbaterslocatie. Het was niet ongewoon dat een jukebox te maken kreeg met ruw gedrag, of schade door sigaretten of drank.
De AMI Top flight
Behalve de robuustheid van de AMI Top Flight probeerde men de jukebox ook nog op een andere manier te promoten; namelijk door de naam Top Flight. Deze naam moest appelleren aan het toekomstgevoel, het moest de moderniteit naar voren halen. Om het model nog verder aan te prijzen noemde men de Top Flight ook wel een voorloper op 1938. Speciaal aan de Top Flight was niet alleen de prachtige art deco vormgeving, maar ook de manier waarop de selecties gedaan moesten worden; voor iedere selectie was er namelijk een aparte muntsleuf! Ook bezat de Top Flight een speciaal Bass Reflex geluidssysteem waardoor het geluid beter naar voren moest komen.
De ontwerper van de Top Flight jukebox
De ontwerper van de AMI Top Flight was Lloyd J. Andres; dezelfde ontwerper die later ook de modern ogende Streamliner zou ontwikkelen en de Singing Towers. Met een productie van naar schatting 2.000 stuks was de Top Flight geen verkoopsucces, maar de populariteit van dit model nu maakt deze initieel lage populariteit ruimschoots goed. Wellicht heeft de lage oplage toentertijd zelfs een opwaarts effect op de prijs die men tegenwoordig voor deze bijzondere AMI vraagt.
Het ontwerp van de AMI Top Flight
In feite bestond de Top Flight uit niets meer dan een rechthoek waarvan de bovenkant iets afgerond was om een schuin raam hierin toe te staan. Dit raam kon met de sleutel bovenin omlaag geklapt worden om de platen te verwisselen en hierdoor was dan ook het mechanisme zichtbaar. Als achterwand had met een metalen spiegelend reliëf gekozen, terwijl de rest van de zichtbare binnenkant zo strak mogelijk was gebleven. De platen werden uit een rek gehaald en met 10 platen die aan twee zijden afspeelbaar waren kwam de Top Flight op 20 mogelijke selecties. De speakergrill was rond en werd verlicht, terwijl deze door midden werd gesneden door drie chromen elementen welke afkomstig leken te zijn uit het autodesign. Langs de zijkanten waren wederom drie chromen elementen zichtbaar die de jukebox omvatten.
In reclames werd de Top Flight aangeduid als “An important message from the world’s oldest manufacturer of selective phonographs”. Iets wat in feite onjuist was, daar Mills bijvoorbeeld als bedrijf ouder was en Gabel al eerder begonnen was met het produceren van jukeboxen.
Waardering van de AMI Top Flight
Ook na de productie van de Top Flight was dit model tijdens de vooroorlogse jaren niet erg gewild als tweedehands jukebox. De light-ups waren opgekomen en modellen zonder light-up-elementen waren dan ook veel minder in trek. Dat gezegd hebbende bleek na de Tweede Wereldoorlog dat de light-up-rage tegen het einde van de jaren veertig verdween met de introductie van de M100A. Hierdoor werd de Top Flight ook op de tweedehands markt langzaam weer op waarde geschat, totdat de 45-toerensingle definitief de markt had overgenomen. Vanaf die tijd duurde het nog decennia totdat de Top Flight eindelijk op waarde geschat werd en de waardering naar het niveau toe kroop dat tegenwoordig aan deze machine gehecht wordt.
De prijs van een AMI Top Flight
Een richtprijs voor een AMI Top Flight in goede conditie is lastiger te geven vanwege de geringe mate waarin deze modellen worden aangeboden. Prijzen van tegen de 10.000 euro zijn echter niet ongewoon en een in perfecte staat verkerende originele Top Flight zou wel eens meer kunnen opleveren. Let wel op; deze waarde kan sterk fluctueren aangezien deze modellen nauwelijks te koop aangeboden worden. Het kan dus ook best zijn dat er een model wordt aangeboden voor 30.000 euro; bij een dergelijke schaarste is het ook vaak wat de verzamelaar ervoor wil geven.