Schuurmachines voor hobbyist en vakman

Schuren is soms een leuk onderdeel van het doe-het-zelfkluswerk. Alleen al omdat het vaak het laatste stadium is van een grote klus en het eindresultaat in zicht is wat veel plezier kan geven. Schuren is in dat geval de finishing touch die het werkstuk een verfijnde afwerking geeft. Maar schuren kan in een andere stadium een tijdrovend werk zijn wat niet altijd met evenveel plezier wordt verricht. Gelukkig zijn er dan schuurmachines die het werk verlichten en er aan kunnen bijdragen dat er veel tijd wordt gewonnen ten opzichte van met de hand schuren. Die machines zijn er in diverse soorten waarbij uitgegaan wordt van verschillende systemen.

Soorten schuurmachines

Met uitzondering van de schotelschuurmachine zijn van alle modellen ook kleine handmachines verkrijgbaar naast grote fabrieksopstellingen. Hobbyisten beschikken slechts over handmachines die overigens ook dikwijls door vaklui worden gebruikt. Fabrieksopstellingen zijn bedoeld voor productiewerk. De verschillende soorten schuurmachines zijn:
  • Vlakschuurmachine
  • Deltaschuurmachine
  • Multischuurmachine
  • Bandschuurmachine
  • Schotelschuurmachine

Bij het aanschaffen van een schuurmachine moet er op worden gelet welk soort oppervlakken er in de toekomst meestal geschuurd gaan worden. Elke machine heeft namelijk zijn speciale eigenschappen.

Vlakschuurmachine

Een vlakschuurmachine is, zoals de naam al aangeeft, bedoeld om vlakke delen te schuren. De machine heeft daarvoor een rechthoekige zool waarop een vel schuurpapier kan worden geklemd. De motor zorgt ervoor dat die zool trillende bewegingen maakt waardoor het schurende effect ontstaat. Een belangrijk onderdeel dat voor die trilling zorgt is de excentriek die zich op de as van de motor bevindt. Een excentriek is een mechanisme waarmee een ronddraaiende beweging wordt omgezet in een trillende beweging. De vlakschuurmachine wordt daarom ook wel excentrische schuurmachine genoemd. De machine is vooral geschikt om grote oppervlakken te schuren zoals deuren, kasten en muren. Hij behoort tot het gereedschap van menige hobbyist maar ook van de vakman.

Deltaschuurmachine

Een deltaschuurmachine werkt vanuit hetzelfde principe als een vlakschuurmachine. Het model van de machine is echter anders. Hij is kleiner en heeft de vorm van een driehoek. Door die driehoek kan de machine op plekken schuren waar de vlakschuurmachine niet bij kan en is daardoor uitermate geschikt voor het schuren van deurkozijnen, plinten, meubels en raamkozijnen. De machine is makkelijk hanteerbaar en met één hand te bedienen maar minder geschikt voor grote oppervlakken. Omdat de machine makkelijk in de handpalm van één hand kan worden vastgehouden wordt hij ook wel handpalm schuurmachine genoemd. Ook deze schuurmachine wordt zowel door de hobbyist als door de vakman gebruikt.

Multischuurmachine

Deze schuurmachine houdt het midden tussen een vlakschuurmachine en een deltaschuurmachine en kan daardoor voor veel karweien worden gebruikt. Heel handig is een multischuurmachine waarvoor zowel bodems met deltavorm als rechthoekige vorm beschikbaar zijn en deze makkelijk verwisseld kunnen worden. Een multischuurmachine behoort eveneens tot het gereedschap van menige hobbyist en vakman.

Bandschuurmachine

Een bandschuurmachine werkt vanuit een heel ander principe dan de vlakschuurmachine. Terwijl bij de vlakschuurmachine snelle bewegingen voor het schuren zorgen ontstaat het schuureffect bij de bandschuurmachine doordat het schuurpapier in één richting over het te schuren materiaal glijdt. Om dit te bereiken heeft de machine twee rollen op enige afstand van elkaar waar een doorlopende band schuurpapier over is gespannen. Een van de twee rollen wordt door een motor aangedreven.

Ook voor de hobbyist

Dit type machine komt in een vaste opstelling voor in grote werkplaatsen met een band van soms wel meer dan twee meter. Er bestaan echter ook kleinere exemplaren om bijvoorbeeld parketvloeren mee te schuren en er zijn nog kleinere bandschuurmachines voor hobbyisten en soms ook vaklui met een veel voorkomende bandlengte van 53,3 centimeter.

Schuren in nerfrichting

Met een bandschuurmachine kunnen, afhankelijk van de grootte van de machine, snel grote vlakken worden geschuurd. Een tip is om altijd in de nerfrichting van het hout te schuren omdat overdwars schuren ruw resultaat oplevert. Logisch is dat vooral het handmodel van de bandschuurmachine door de hobbyist wordt gebruikt en soms ook door de vakman en dat de grotere exemplaren alleen in meubelfabrieken en dergelijke voorkomen.

Schotelschuurmachine

Een schotelschuurmachine behoort niet tot de handschuurmachines maar heeft een vaste opstelling. De machine heeft een grote ronde schuurschijf die verticaal is geplaatst. Vanuit een horizontale geplaatste tafel wordt het te schuren werkstuk tegen de schuurschijf gehouden. Een schotelschuurmachine zal zelden te vinden zijn bij de hobbyist omdat weinig karweien zon machine vereisen. Maar de hobbyist heeft een enigszins vergelijkbaar alternatief in een systeem dat bestaat uit een schuurschijf die op een boormachine kan worden gemonteerd maar uiteraard alleen voor klein werk kan worden gebruikt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waaraan denken bij aanschaf schuurmachineWaaraan denken bij aanschaf schuurmachineMet een schuurmachine kun je de lastige en stoffige schuurklussen snel klaren. Er is voor elk type schuurklus een ander…
De juiste vakmanDe juiste vakmanAls u een grote klus in of rond uw huis geklaard wilt hebben, is het belangrijk om een goede vakman te vinden. Vakmannen…
Wat kost een vakman?Wat kost een vakman?Het inhuren van vakmensen is een dure aangelegenheid. Dit geldt niet alleen voor advocaten en vergelijkbare vakmensen, m…

Zelfgemaakte oorbellenhouderOorbellen zijn vaak lastig op te ruimen, zeker wanneer je er veel van hebt. Lange oorbellen raken snel in de knoop, klei…
Een nieuwe naaimachine kiezenEen nieuwe naaimachine kiezenZelf kleding maken is een hobby van velen. Hoewel het vak kleermaker eigenlijk een mannenberoep is wordt kleding in de h…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schuurmachine
  • http://www.kieskeurig.nl/schuurmachine
  • http://www.consumentenbond.nl/schuurmachine/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 16-05-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.