Voorbereiding voor het schrijven van een roman
Er zijn veel mensen die willen schrijven. Hobbymatig, misschien een beroep er van maken. Er zijn tegenwoordig heel veel uitgevers die aan self publishing doen. Dit heeft het voordeel dat je al snel een boek kunt uitgeven, maar ook het nadeel dat je geen hulp krijgt. Schrijven lukt, als je dit echt wilt, maar wat maakt nu een goed verhaal en hoe begin je überhaupt? Een goed verhaal begint met een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding is som lastig, maar wel essentieel met betrekking tot het verhaal.
Voorbereiding
Goede voorbereiding is het halve werk. Niet alleen moeten verhalen personages hebben, maar deze personen moeten ook namen hebben. Wat voor verhaal je ook wilt schrijven: het is jouw verhaal en er is geen goed of fout. Waar je wel aan moet denken is dat je verhaal boeiend genoeg is om te lezen. Het boeiend maken kun je doen door goed voor te bereiden op je personages en je in te leven in het verhaal.
Verhaal vormen
Je hebt een verhaalidee, het plot staat al op papier en je weet hoe de hoofdpersoon ongeveer uit gaat zien en wat hij of zij gaat beleven. Een man, een vrouw, volwassen of kind. Je past hem of haar in het verhaal. Het uitwerken van personages komt later wel, nu moet je eerst (of heb je dit al bedacht?) weten in welke vorm het verhaal zich af moet spelen. Is het in eerste persoon of derde persoon, in tegenwoordige tijd of verleden tijd. Schrijf dit soort zaken altijd op. Daarbij kun je altijd ideeën bijschrijven die je later in het verhaal weer kunt gebruiken, denk hierbij aan en dialoog of bepaalde situatie waar uw hoofdpersoon of een ander persoon zich in gaat begeven. Of dit leuk is en gaat werken in het verhaal of relevant is, komt later wel. Schrappen of weglaten komt pas in de fase van het schrijven of herschrijven.
Als dit klaar is, heb je een vrij goed idee van hoe de verhaallijn moet lopen. Of je daarbij het einde al weet of niet, is niet van belang, maar je kunt van alles bijvoegen op het moment dat je dit nodig acht.
Personages
Dit is en lastiger onderdeel. Personages kunnen onderverdeeld worden in:
- Fictief
- Gedeeltelijk fictief
- Werkelijk
Het verschil tussen de drie is dat een fictief personage altijd bedacht is, en gedeeltelijk fictief personage fictief is, maar waarbij enkele herkenningsteken punten zitten in werkelijke personen of misschien zelfs in het karakter van de schrijver zelf. Wanneer je een boek schrijft waarbij het gaat om een waargebeurd-verhaal, kun je er voor kiezen om feitelijke personages, de werkelijke mensen, te gebruiken (noot: kijk wel uit met het gebruik van personen, soms ligt dit gevoelig).
Wat ik hier wel benoemen zijn de twee fictieve vormen. Bedenk als eerste en naam, dit vormt een basis voor het personage. Bedenk een leeftijd en hoe deze persoon is. Draagt hij of zij bepaalde kleding, bepaalde zenuwtrekjes of gezichtsuitdrukkingen?
Daarna is het van belang de persoon en gezicht te geven. Letterlijk. Hoe ziet hij of zij eruit? Hoe groot is hij of zij en welke leeftijd heeft het personage. Vervolgens is het belangrijk hem of haar enkele eigenschappen te geven. Hoe gedraagt je persoon zich?
Schrijf deze zaken onder elkaar op. Alles wat relevant is. Wat is het verleden, de ouders en de relatie? Beter teveel dan te weinig. Neem enkele eigenschappen die herkenbaar zijn om het personage levendig te maken.
Openingszin
Voeg nu alles samen een houd tijdens het schrijven alle aantekeningen erbij.
Het is heel belangrijk om de lezers in het boek te trekken. Net als bij het versieren of een sollicitatie is het daarom belangrijk een goede eerste indruk achter te laten. Begin niet over het er of het jaargetij waarin het verhaal zich afspeelt. Afhankelijk van het verhaal dat je schrijft kunt je een spectaculaire opening bedenken die de sfeer weergeeft. Lukt de eerste zin niet, niet getreurd, alles kan achteraf nog. Laat je niet weerhouden door (te) weinig inspiratie, vaak komen prologen tijdens het schrijven ook naar boven. Wat vind je zelf leuk om te lezen? Wat vind je een spannende introductie? Denk daar goed over na, het kan wellicht helpen.