Lindy Hop: Wat en waar?

Lindy Hop: Wat en waar? Lindy Hop is helemaal in! De vrolijke swingdans wordt ook in Nederland en België steeds populairder. De dansscholen die lessen aanbieden, rijzen dan ook als paddenstoelen uit de grond. De spectaculaire bewegingen die de dans rijk is, zijn ideaal om op elk trouwfeest de show te stelen. Ontdek in dit artikel alles over de heropstanding van deze uiterst leuke dans en over waar je ermee kan beginnen.

Wat is Lindy Hop?

De dansstijl bevat veel improvisaties / Bron: Patrick M. Len, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)De dansstijl bevat veel improvisaties / Bron: Patrick M. Len, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
De oorsprong van de dans ligt in de Verenigde Staten, in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De stijl van dansen is een kruising tussen Jazz, tapdans, swing en charleston. Kenmerkend is de combinatie van gecoördineerde bewegingen uit de partnerdans en individuele improvisaties. Lindy Hop kan gedanst worden op muziek met een swing-ritme zoals swing jazz, rhythm and blues en soul. Het danstempo kan daarbij variëren. De dans zou haar naam ontlenen aan de Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh. In tegenstelling tot wat de naam doet uitschijnen, zitten er geen 'hop-bewegingen' in het erg soepele dansritme. Een andere naam die wel eens gebruikt wordt voor de dans is Jitterbug. Sinds de jaren tachtig kent Lindy Hop een wereldwijde revival. Een demonstratie van de dans vind je hier.

Is Lindy Hop leuk?

Lindy Hop is een bijzonder vrolijke, energierijke en uitgelaten dans. De dansstijl is zeer soepel en vloeiend en het beheersen van de bewegingen brengt veel voldoening met zich mee. Starters ervaren dan ook vaak veel plezier en opwinding. Daarnaast wordt het ook als een erg sociale dans gezien. De community van Lindy hoppers organiseert vele dansevenementen waar dansers zich kunnen tonen en kunnen leren van anderen. Op dergelijke dansavonden komt het voor dat zogenaamdejam circles ontstaan, waarbij spectaculair dansende koppels elkaar afwisselen in het midden van de cirkel. Helemaal leuk wordt het dan, wanneer de partners zich vrij dansen met een breakaway en vervolgens via improvisatiebewegingen het beste van zichzelf kunnen tonen.

Is Lindy Hop moeilijk om te leren?

Zeker in het begin kan het een erg uitdagende dans zijn om te leren. De leercurve ligt wat hoger dan bij andere swingdansen zoals Swing en Jive. De soms acrobatische luchtbewegingen en improvisaties mogen voor een beginner dan al wel lukraak lijken, in werkelijkheid is een grote mate van controle vereist. Anderzijds is het zeker niet nodig om afgeschrikt te zijn door de techniciteit. De boutade luidt, dat wie tot acht kan tellen, de dans kan leren. Het is als beginner immers mogelijk om al snel enkele leuk uitziende passen bij elkaar te dansen. Het naadloos leren integreren van de improvisatiebewegingen is bovendien een leuke uitdaging, die de dans ook voor gevorderden interessant houdt.

Waar kan ik Lindy Hop lessen volgen?

Hoewel het mekka van de dans, de dag van vandaag, in het Zweedse dorpje Herräng ligt, zijn er ook in Nederland en België voldoende mogelijkheden om te leren Lindy hoppen. Er zijn lessen voor verschillende niveaus vindbaar. In vele dansscholen starten de lessen bij het begin van het jaar of het schooljaar. Tussendoor worden er vanwege de grote populariteit echter ook vaak bijkomende klassen opgestart. Hieronder vind je een overzicht van een aantal dansscholen waar je lessen kan volgen in Nederland en Vlaanderen:

Amsterdam

https://lindyspirit.wordpress.com
http://swingstreet.nl/

Rotterdam

http://www.roffaswing.nl/
http://www.swinginrhythm.nl

Den Haag

http://northseaswing.com/

Brussel

http://www.easy-swing.be
http://apolloswing.be

Antwerpen

http://apolloswing.be
http://www.dancingsophie.be/
http://www.easy-swing.be
http://octojazz.wix.com/octojazz

Gent

http://crazylegsdancing.blogspot.be/
http://apolloswing.be
http://www.de-ingang.be
https://ivanvanwassenhove.wordpress.com/
http://balboabreaktime.be/
© 2015 - 2024 Woordsmid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New York Cheesecake, beroemd recept uit de "Big Apple"New York cheesecake is een kwarktaart voor de echte fijnproevers, de ideale cheesecake uit New York is tijdloos dankzij…
Wie zijn de bewoners van Utopia?Wie zijn de bewoners van Utopia?Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het nieuwe televisieprogramma van SBS6: Utopia. In dit programma worden 15…
Victoria Justice (actrice)Victoria Dawn Justice (19 februari, 1993) is een Amerikaanse actrice en zangeres. Ze is beroemd geworden door haar werk…
Olympische kampioenen op het koningsnummer: de sprintOlympische kampioenen op het koningsnummer: de sprintEr zijn weinig takken van sporten, waar zoveel explosieve kracht aan te pas komt als de honderd meter sprint. In ongevee…

Een boek uitkiezen en efficiënt lezenSommige mensen vinden het een nachtmerrie om boeken te lezen. Toch hoort boeken lezen bij je opleiding en als je een sam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eric Esquivel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lindy_hop
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lindy_Hop
  • http://dancing.org/lindy-what-is.html
  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Lindy_hop_dip.jpg
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lindy_hop_today
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lindy_hop_today
  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Lennart_Westerlund_%26_Catrine_Ljunggren_04.jpg
  • Afbeelding bron 1: Patrick M. Len, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Woordsmid (11 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.