De Grijze Jager - Het hele verhaal

De Grijze Jager (vertaald uit het Engels; The Ranger's Apprentice) is een kinderboekenreeks geschreven door de Australische schrijver John Flanagan. De serie bestaat uit in totaal twaalf boeken die het verhaal vertellen over Will, een weeskind, die wordt uitverkozen om een Grijze Jager te worden en als leerling van Halt aan de slag te gaat. Let op: Dit artikel bevat onthullende elementen!

Het hele verhaal is dus opgedeeld in twaalf boeken wat verwarrend kan zijn omdat sommige latere delen chronologisch voor de vroegere delen komen. Enkele delen zijn ook alleenstaande boeken los van de rode lijn van het verhaal. Om verwarring te voorkomen hier een compleet overzicht van het hele verhaal.

Boek 1: De Ruïnes van Gorlan

Het verhaal begint met de vijftien jarige Will die als grote droom heeft om een ridder te worden in het koninkrijk Araluen. Echter wordt Will op de verkiezingsdag afgewezen voor de ridderschool omdat hij simpelweg te klein is. Niemand wil Will als leerling aannemen behalve de grijze jager Halt. Halt en Will komen er achter dat Morgarath twee monsters erop uit heeft gestuurd om belangrijke krijgsheren te vermoorden om zo verwarring te creëren. Halt en Will worden vergezeld door Gilan, een oud leerling van Halt, om deze monsters op te sporen en te doden. Tijdens de achtervolging komen ze er achter dat de monsters het niet gemunt hebben op de krijgsheren en de koning maar op de grijze jager Halt waardoor de jagers nu veranderen in prooien.

Boek 2: De Brandende Brug

Dit tweede deel is het vervolg op het eerste boek. In dit tweede deel is Morgarath bezig met het opbouwen van een leger om zo Araluen aan te vallen en de koning van de troon te stoten. Will, Gilan en Arnaut (Will zijn beste vriend) gaan op een diplomatieke missie naar Celtica om de bewoners te herinneren aan een verdrag dat vroeger tussen deze twee landen gesloten was.

Als ze aankomen in Celtica blijkt het land compleet verlaten. Niemand weet wat er aan de hand is totdat er een vreemd meisje opduikt die de naam Evanlyn draagt, en hen vertelt dat Morgarath zijn wargals heeft gebruikt om alle mensen te ontvoeren om deze vervolgens te gebruiken voor de bouw van een grote brug. Als Gilan terug naar huis gaat om het nieuws te verspreiden begint Will te vermoeden dat Evelyn niet is wie ze zegt dat ze is. Samen met Arnaut en Evelyn weet Will uiteindelijk de brug te vernietigen.

Boek 3: Het Ijzige Land

Dit derde deel is het vervolg van het tweede deel. Will en Evelyn worden gevangen genomen door Erak, de jarl (leider) van het Scandinavische wolvenship de Wolfswind, nadat ze de brug vernietigd hadden en meegenomen naar Skandia om vervolgens als slaaf verkocht te worden. Halt zorgt er bewust voor dat hij uit het korps van grijze jagers wordt gezet zodat hij Will kan gaan zoeken. Arnaut is degene die Halt vergezelt in zijn zoektocht naar Will en Evelyn. De twee gevangenen komen na een hele zware reis aan in Skandia waar hen een nog zwaarder leven staat te wachten.

Boek 4: De Dragers van het Eikenblad

Het vierde boek is een vervolg op het derde boek. De lente is aangebroken en Evelyn en Will ontsnappen met behulp van Erak uit Skandia. Echter komt er weer iets tussen waardoor Evelyn ontvoert wordt door Temujai-strijders en Will niet sterk genoeg is om haar te redden. Gelukkig schieten op dat moment Halt en Arnaut hen te hulp. Ze komen erachter dat deze Temujai-strijders een aanval hebben gepland op Skandia en besluiten dit aan de Skandiërs te melden. De Skandiërs hebben geen keus dan de hulp van Halt en het groepje te accepteren omdat deze de kennis hebben om de Temujai te verslaan, wat ze uiteindelijk ook voor elkaar krijgen.

Boek 5: De Magiër van Macindaw

Dit boek speelt zich 5 jaar na boek 4 af en komt chronologisch na boek 7. Will is nu in het bezit van een zilveren Eikenblad en dus een volwaardig lid van het korps. Halt besluit om Will naar het Noorden te sturen waar hij orde op zaken moet stellen in het kasteel Macindaw. Er zijn allemaal geruchten over tovenarij en de tovenaar Malkallam. Alyss (vriendin van Will) wordt als spion ingezet om verslag uit te brengen. Ondanks alle voorzichtigheid wordt Alyss gevangen genomen en moet Will haar bevrijden, wat helaas niet lukt...

Boek 6: Het Beleg van Macindaw

Dit boek komt chronologisch gelijk na boek 5. Will ontdekt in dit boek welke geheimen er schuilen achter de magiër Malkallam. Hij maakt zelfs gebruik van deze geheimen om het kasteel aan te vallen en Alyss uit de handen van Keren, die haar onder hypnose alle geheimen van haar missie laat vertellen, te redden. Samen met de kracht van de Skandiërs, die er toevallig strandden, en Arnaut weet Will zonder al te veel bloed te vergieten Alyss te bevrijden en de Kasteelheer Orman in ere te herstellen.

Boek 7: Losgeld voor Erak

Dit boek vertelt het verhaal van Will toen hij nog een leerling was en komt chronologisch voor boek vijf en zes. In dit boek besluit Halt, tot ieders verbazing, te trouwen met Pauline, hoofd van de diplomatieke dienst. Tijdens de bruiloft komt Svengal binnenvallen met het nieuws dat Erak gevangen is genomen. Hij vraagt of hij geld van het koninkrijk Araluen kan lenen omdat Skandia te ver weg is. De koning stemt hiermee in maar om zeker te weten dat alles goed verloopt besluit hij een delegatie mee te sturen om de overdracht goed te laten verlopen.

Eenmaal aangekomen in Arrida komt het groepje in een zandstorm terecht waarbij Will zijn paard Trek verliest. Hij besluit om tegen ieders advies in zijn paard toch te gaan zoeken in de woestijn. Nadat Will helemaal uitgedroogd en bijna aan het einde van zijn latijn is, wordt hij opgevangen door een stam en komt hij erachter dat ze toevallig ook zijn paard in bezit hebben. Omdat ze niet zomaar het paard terug willen geven besluit Will een wedstrijd te racen. Hij wint de race en hiermee ook zijn paard terug.

Boek 8: De Koning van Clonmel

Dit boek komt chronologisch gezien na boek 6. Wanneer het weer tijd is voor de jaarlijkse bijeenkomst van alle grijze jagers, valt het Will op dat Halt er voor de aller eerste keer niet bij is. Halt is namelijk op onderzoek uit in zijn geboorteland Hibernia waar er onrust heerst. Er is namelijk een gevaarlijke en religieuze sekte, genaamd de Buitenstaanders, die de macht probeert over te nemen. Ze doen dit d.m.v. het verschaffen van bescherming in ruil voor de bezittingen van de bevolking om ze vervolgens te beroven en met lege handen achter te laten.

Halt wil de de orde herstellen en neemt hierbij de hulp aan van WIll en Arnaut. Halt heeft een geheim die hij wel moet vertellen op een gegeven moment. Het is namelijk zo dat Halt de oudere broer van de koning is. Uiteindelijk voordat de orde echt helemaal hersteld is, wordt de broer van Halt (de koning) vermoord en is de sekte gevlucht om het elders te proberen.

Boek 9: Halt in Gevaar

Dit negende boek is het vervolg op het achtste deel van de grijze jager. Halt, Will en Arnaut zitten achter de leider van de ontsnapte sekte aan, genaamd Tennyson, die ook de koning heeft vermoord in het achtste boek. Echter wordt dit een erg lastige taak omdat Tennyson twee Genovese scherpschutters bij zich heeft (eentje was al gedood door Will in boek 8) waarvan een Halt weet te raken met een giftige pijl. Halt heeft niet lang meer te leven en Will besluit daarom om Malcolm te gaan halen (de magiër uit boek 5) om Halt weer beter te maken. Halt overleeft het uiteindelijk op het nippertje door de goede zorg van Malcolm en besluitvaardigheid van Will.

Boek 10: De Keizer van Nihon-Ja

Dit boek komt chronologisch gezien na boek 9 maar is wel een losstaand boek. Arnaut is een tijd geleden vertrokken naar Nihon-Ja in het verre oosten om daar de tactieken en gebruiken te leren van de Nihon-Ja. Op een gegeven moment zijn Halt, Will, Alyss en Selethen in Toscana om een verdrag te sluiten als prinses Cassandra (Evanlyn) opduikt en hen vraagt mee te gaan naar Nihon-Ja omdat Arnaut vermist wordt.

Wat er dus aan de hand is, is dat de Senshi-Clan zich tegen de koning heeft gekeerd omdat ze zich superieur voelen boven de normale burgers en Arnaut heeft besloten om de koning te helpen. Hij is dan ook erg blij als hij gezelschap krijgt van het groepje van Will. Samen verschuilen ze zich in een ouder ruïne hoog in de bergen met nog 100 anderen. Ze moeten het opnemen tegen tenminste 500 Senshi-krijgers. Uiteindelijk weten Arnaut en de rest van de groep de krijgers te verslaan door slimme tactieken en aanvallen te gebruiken.

Boek 11: De Verloren Verhalen

Dit elfde boek kan niet in chronologische volgorde geplaatst worden omdat het boek uit allemaal kleine verhaaltjes bestaat. John Flanagan, de schrijver, wil hiermee antwoord geven op een paar belangrijke vragen die gesteld zijn door de fans. In dit boek verteld de schrijver hoe bijvoorbeeld Halt een grijze jager is geworden. Ook schrijft hij een verhaaltje dat uitlegt hoe Will een weeskind is geworden. Verder worden ook de bruiloft van Arnaut en Cassandra en het gewond raken van Trek (paard van Will) beschreven in een klein verhaaltje.

Boek 12: De Koninklijke Leerling

Dit is het laatste boek in de grijze jager serie en speelt zich ongeveer 16 jaar na het boek de keizer van Nihon-ja af. In dit boek is Wills beste vriend Arnaut getrouwd met Cassandra waardoor ze koning en koningin zijn. Ze hebben ook een dochter genaamd Madelyn. Ook Will is getrouwd met Alyss maar Alyss komt echter om het leven door een brand in een herberg die gesticht is door een bendeleider genaamd Joris Ruhl. Will wil wraak en maakt daarom jacht op de bendeleden maar Joris Ruhl weet telkens te ontsnappen. Hij gedraagt zich niet verantwoordelijk als grijze jager en commandant Gilan, de leider zijn elite eenheid, lukt het niet om Will tot bedaren te brengen.

Arnaut en Cassandra hebben het ook lastig omdat hun dochter totaal niet luistert en erg verwend is waardoor er geen land met haar te bezeilen valt. Halt stelt daarom voor om Maddie (Madelyn) als leerling van Will op te stellen zodat ze discipline bijgebracht kan worden en waardoor Will ook weer een doel in zijn leven krijgt.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieDe Grijze Jager door John Flanagan - recensieWill droomt er al jaren van om bij de krijgsschool te gaan. Hij wilt net als zijn vader ridder worden. Niemand weet dat…
Boekverslag: Grijze Jager deel 1 - John FlanaganBoekverslag: Grijze Jager deel 1 - John FlanaganVoor de doodgewone mensen waren de grijze jagers in Araluen maar rare afzonderlijke mensen, zo ook voor de wezen bij het…
Personages uit de Grijze Jager-serie van John FlanaganPersonages uit de Grijze Jager-serie van John FlanaganIn de boekenserie Grijze Jager komen verschillende personages en korpsen voor. Zo heb je de diplomatieke dienst onder le…
Oogaandoening: Grijze staarBij grijze staar is de ooglens vertroebeld waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen is de ooglens zo vertroebe…

Met handige tips mooier fotograferen, schilderen en tekenenMet handige tips mooier fotograferen, schilderen en tekenenAls kind hebben we allemaal getekend. Maar op bepaalde leeftijd stoppen we daar vaak mee. Toch geeft het een enorme vold…
Trompet of trombone spelen: een prachtige hobby!Trompet of trombone spelen: een prachtige hobby!We kennen allemaal de trompet. En ook de trombone is wel bekend bij de meeste mensen. Dit vooral door de herkenbare lang…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Grijze_Jager
  • http://www.pluizer.be/search/node/de%20grijze%20jager
  • http://www.mpobooks.nl/recensies/flanagan-gj12-dekoninklijkeleerling.htm
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.