Knutselideeën voor Pasen
Pasen staat voor de deur, dus wordt het tijd om ook het huis in de Paassfeer te brengen. We hebben hier een aantal leuke knutselideeën voor Pasen op een rij gezet die ideaal zijn om samen met de kinderen aan de keukentafel uit te voeren. Iedereen kent natuurlijk wel al de mooie paastakken waarvoor je leuke versieringen kunt maken en het schilderen van paaseieren is ook altijd erg leuk. Wil je dit jaar echter eens iets anders, lees dan hier verder.
Paasei van papier-maché
Het maken van knutselwerken met papier-maché is altijd erg geliefd onder kinderen. Voor het maken van een paasei van papier-maché heb je een opgeblazen ballon nodig in de vorm van een ei. Zet vervolgens een grote bak met behanglijm klaar. Daarna scheur je kranten in stroken, doop ze in de behanglijm en plak ze op de ballon. Plak ongeveer drie lagen krantenstroken op de ballon en zorg dat het geheel mooi glad gestreken wordt.
De ballon met de krantenstroken en behanglijm moet wel eerst een dagje drogen voor je verder kunt werken. Maar in de tussentijd kun je andere leuke paas-knutselwerken maken. Als de ballon de volgende dag droog is, kun je hem gaan verven. Daarna moet de verf weer eerst drogen.
Snij vervolgens met een mesje het paasei open, bijvoorbeeld met een typisch kartelrandje. Vul de ballon met stro en leg er paaseieren in of een geknutseld figuurtje van een kuikentje.
Eierdopjes maken van brooddeeg
Met Pasen kan het niet anders dan dat er voor het ontbijt een gekookt eitje op het menu staat. Dan is er niets leuker om dit gekookte eitje te eten uit een zelfgemaakt eierdopje in Paassfeer. Deze eierdopjes kun je heel gemakkelijk maken van brooddeeg.
Voor het maken van brooddeeg voor één eierdopje heb je ongeveer 2 koppen bloem nodig, 1 kopje zout, 1 kopje handwarm water en 1 theelepel slaolie. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje om het zout in te doen. Voeg het water toe en meng alles door elkaar. Roer nu ook de slaolie erdoorheen. Blijf het deeg een paar minuten goed kneden. Voelt het deeg te droog aan, voeg dan wat water toe. Is het deeg te nat, voeg dan nog wat extra bloem toe. Maak vervolgens een gladde bal van het deeg en het vormgeven kan beginnen.
Er zijn allerlei vormen eierdopjes mogelijk; een vierkante vorm met een halve ronding in het midden, een rondje met een halve ronding in het midden etc. Je kunt een hardgekookt ei gebruiken om de ronding te maken waar straks het ei in moet komen te staan. Je kunt ook figuurtjes in het brooddeeg drukken of er stukjes brooddeeg in bepaalde vormen op plakken.
Bak vervolgens het eierdopje van brooddeeg af op 100ºC tot 125ºC. Het kan enkele uren duren voordat het helemaal klaar is. Is het eierdopje afgebakken in de oven en helemaal afgekoeld, dan kun je het eierdopje gaan schilderen.
Eihoofd met tuinkers-haar
Met Pasen is het ook leuk om hardgekookte eieren te versieren. Je kunt bijvoorbeeld van karton paashaasoren, ogen, snorharen en een mond maken en die op het ei plakken. Wil je eens een keer wat anders, dan kun je haren van tuinkers laten groeien uit een ei!
Neem hiervoor een hardgekookt ei en tik het topje er vanaf. Eet het ei voorzichtig leeg, zodat de schaal niet breekt. Beschilder het ei daarna met een gezichtje. Vervolgens vul je het ei met vochtige watten en strooi er wat tuinkerszaadjes op.
Je moet nu een paar dagen geduld hebben en de watten elke dag vochtig houden. Je kunt het ei ook het beste in de vensterbank zetten, zodat het voldoende licht krijgt. Na enkele dagen zal de tuinkers gaan groeien.