Sieraden maken van nespressocups

Sieraden maken van nespressocups Het nespresso apparaat. Beroemd om de televisiereclames met George Clooney, maar vooral vanwege de lekkere koffie die je ermee zet. De cupjes kun je via internet bestellen of je koopt ze in een nespresso winkel. Maar wat doe je met de cupjes als je de koffie hebt genuttigd? Je kunt ze gewoon weggooien, of inleveren bij een nespressozaak voor recycling. Maar je kunt er ook van alles van maken, bijvoorbeeld sieraden of sleutelhangers.

Gekleurde cupjes verzamelen

De nespressocupjes worden in verschillende smaken gemaakt en elke smaak komt in een mooi metallic-kleurig cupje. Om zoveel mogelijk verschillende kleuren te verzamelen, zou je dus veel verschillende smaken koffie moeten drinken. Je kunt ook andere nespressoliefhebbers vragen de cupjes voor je te verzamelen of plaats een oproepje op internet of in een plaatselijke krant.

Benodigdheden voor het maken van nespresso sieraden:

 • gebruikte nespressocups, liefst in veel verschillende kleuren
 • een blokje hout, een steen of rubberen hamer
 • klein spijkertje
 • een lijmpistool
 • verbindingsoogjes
 • oorbellenhaakjes
 • sluitinkjes voor kettingen/armbanden
 • (rondbek) tangetje

Eventueel:

 • kralen
 • pailletten
 • strass-steentjes
 • andere versieringen

De basis

De gebruikte cupjes gooi je niet meer weg. In plaats daarvan bewaar je ze voortaan in een emmertje. Als je een hele verzameling hebt, ga je de cupjes schoonmaken. Hierbij snij je de folie aan de onderkant van het cupje voorzichtig weg. De koffierestanten in het cupje lepel je uit en daarna spoel je de restjes goed weg. En nu komt het: met een blokje hout, een steen of een rubberen hamer sla je het cupje plat. Hierdoor ontstaat er een cirkel met een grillig foliepatroon.

Oorbellen maken

Met twee platgeslagen cirkels als basis, kun je al heel eenvoudig een paar oorbellen maken. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is met een hamer en een klein spijkertje een klein gaatje slaan, net tegen de rand van het cupje. Door het gaatje haal je een ringetje, waar je met behulp van een tangetje een oorbelhaakje aanzet en klaar is je oorbel. Het mooiste resultaat krijg je als je twee cirkels met de verkeerde kant tegen elkaar aanplakt met behulp van een lijmpistool.
Natuurlijk kun je hier veel varianten op bedenken; zo kun je de oorbel versieren met strass- steentjes en pailletten of je plakt er plastic oogjes op, zodat er een grappig figuurtje ontstaat. Je kunt er nog een cirkel onder hangen door nog een gaatje aan de onderkant van de eerste cirkel te prikken en de twee cirkels met elkaar verbinden met behulp van een oogje. De cirkel vorm kun je ook verbuigen, waardoor je er een andere vorm van maakt. Deze vorm kun je zo grillig maken als je wilt, experimenteer tot je een leuke vorm hebt gevonden, of houd het eenvoudig door de cirkel simpelweg dubbel te vouwen, waardoor een halvemaanvorm ontstaat.

Een armband maken

Van een aantal verschillende cirkels, al dan niet verbogen of dubbelgevouwen, maak je al snel een armband door de cirkels aan elkaar te verbinden. Dit doe je door de cirkel zowel aan de onder- als aan de bovenkant te voorzien van gaatjes. Met behulp van kleine verbindingsoogjes, zet je de cirkels aan elkaar. Even meten hoeveel cirkels je aan elkaar moet zetten om de armband om je pols te laten passen. De buitenste twee cirkels kun je met elkaar verbinden door een armbandslotje of een haakje en oogje eraan vast te maken.

Een ketting maken

Als je een armband hebt gemaakt, heb je misschien de slag te pakken en wil je een groter project maken. Als je meer cirkels aan elkaar vastzet, kun je een ketting maken. Deze ketting kun je zo lang maken als je wilt. Zo kun je een kortere ketting maken, waar je een sluiting aan vastzet, of een langere ketting die je zo om je hals heen kunt hangen. Heb je liever alleen een hanger, dan kan dat ook. Je gaat dan net zo te werk als bij het maken van de basis oorbel, alleen zet je er nu geen oorbelhaakje aan, maar een oogje, zodat je een hanger hebt.

Variaties

Een ring kun je maken door een cirkel op een ringbasis te lijmen, dit gaat het beste met een lijmpistool. Een haarspeld krijg je door een of meer cirkels naast elkaar vast te lijmen op een basis haarspeld. Een of meer cirkels op een speldje gelijmd, geeft een leuke broche als resultaat. Naast sieraden kun je sleutelhangers, boekenleggers, heupriemen en zelfs vliegengordijnen maken, als moet je voor dat laatste wel even doordrinken. Je kunt de basiscirkels versieren en verbuigen zo je wilt, ook mooi is het om verschillende kleuren cupjes in een ketting te verwerken, of van twee contrasterende kleuren een sieraad te maken.

NB: Als je lege cupjes gaat sparen en deze voor langere tijd wilt bewaren, is het verstandig de koffie er direct uit te halen en de cupjes schoon te spoelen. Na enige tijd gaat de oude koffie schimmelen en de dampen die daarbij vrijkomen, schijnen niet zo gezond te zijn.
Dus eerst schoonmaken, dan is er niets aan de hand.
© 2013 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Zelf sieraden maken: de 'veterknoop' kettingKun je niet een leuke ketting vinden die je in gedachten hebt bij die ene blouse?? Maak dan gewoon zelf je eigen sieraad…
Dolce Gusto of Nespresso?Dolce Gusto of Nespresso?Dolce Gusto en Nespresso zijn twee zeer populaire koffieproducten. Er zijn veel overeenkomsten: beide zijn ontwikkeld do…

Orgel-boekdrukkerWe kennen allemaal wel de draaiorgel. Maar hoe maakt deze muziek? De draaiorgel maakt muziek dankzij het orgelboek. Een…
Rattenvanger van Inger FrimanssonRattenvanger van Inger FrimanssonScandinavische thrillers kunnen we niet meer wegdenken in de bibliotheek of in onze boekenkasten. Het is immers een genr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AJEL, Pixabay
Reacties

Jeanny, 17-11-2014
Hoe bewerk je de achterkant. Er zit n.l. Nog een witte substantie in de bodem die ik er niet uit krijg.
Gr. Jeanny Reactie infoteur, 17-11-2014
Hallo Jeanny,

Je kunt ook twee 'platte cupjes' met delelijke kant tegen elkaar aanplakken. Dan hoef je niets te bewerken.
Succes!

Vr gr Ellen

Odile, 01-07-2014
Hallo,

Ik zag vandaag iemand die zo'n ketting om had en kreeg idd knutselneigingen. Maar mijn man drinkt veelal dezelfde dus niet zoveel variatie in kleur helaas. Dus ik dacht dan vraag ik de recycle zakken op bij de Nespresso, die geven ze niet mee omdat de koffie gaat schimmelen na 2 dagen en er dan giftige dampen kunnen ontstaan! Dus cupjes meteen leeghalen en dan verzamelen zodat je r niet ziek van kunt worden! Reactie infoteur, 02-07-2014
Hallo Odile,

Goed dat je dit even meldt.
Ik zal het bij het artikel vermelden.
Dank je wel voor je reactie.

Groet,
Ellen

Paulina (49 artikelen)
Laatste update: 03-07-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.