Het familieportret van Jenna Blum

Het familieportret van Jenna Blum Jenna Blum schreef met 'Het familieportret' een meesterwerk. Wie van historische romans houdt, moet dit boek zeker ooit eens lezen. Blum schetst het verhaal van Trudie. Zij is een veertiger die professor in de geschiedenis is. Trudie was vroeger getrouwd, maar leeft nu gescheiden van haar man. Ze gaat vooral op in haar werk, maar kan het ook niet laten om op zoek te gaan naar haar verleden. Daarvoor deed ze vroeger beroep op haar moeder, maar Anna heeft lang geleden besloten om te zwijgen. Het verleden is te pijnlijk om er nog over te praten. Trudie moet dus op een andere manier de waarheid te pakken zien te krijgen.

Verhaallijn

Trudie is al heel haar leven op zoek naar haar identiteit en naar haar verleden. Ze heeft haar moeder Anna er al vaak mee lastig gevallen, maar de bejaarde vrouw houdt haar lippen telkens stijf op elkaar. Trudie besluit het over een andere boeg te gooien en ze gaat mensen interviewen om iets meer te weten te komen over Duitsland, haar geboorteland. In het kader van een project binnen de geschiedenisafdeling van de universiteit vraagt ze Duitsers uit die tussen 1940 en '45 in haar vaderland verbleven. Ze wil alles te weten komen over het deporteren van de joden, het verzet en de Duitsers die de ideeën van Hitler stilzwijgend goedkeurden.

Personages

Anna

Anna verliest al op jonge leeftijd haar moeder. Ze blijft alleen achter bij haar vader, waarmee ze geen goeie band heeft. Anna leert de joodse Max kennen en beseft al snel dat ze meer dan alleen maar vriendschap voor deze dokter voelt. Max is echter heel wat ouder en Anna weet dat het wijzer zou zijn om afstand te nemen. De tiener kan dit niet en besluit haar grote liefde in haar ouderlijke huis te verbergen. De Tweede Wereldoorlog is namelijk uitgebroken en voor de joden is het niet meer veilig in het Nazistische Duitsland. Tot op de dag dat Max ontdekt wordt door de vader van Anna beleven ze een stormachtige romance. Max wordt echter aangegeven en wordt afgevoerd met tal van andere joden uit de stad.

Trudie

Trudie is de dochter van Anna en Max. Ze heeft haar vader nooit gekend en herinnert zich enkel flarden uit haar verleden. Het is echter heel moeilijk om zich een volledig beeld te vormen. In het begin gaat Trudie te rade bij haar moeder, daarna probeert ze via interviews haar verleden te ontrafelen. Trudie weet namelijk dat Jack niet haar vader is, maar wie dan wel?

Max

Max is een joodse dokter die zich voor de Tweede Wereldoorlog vooral bezig hield met dieren. Hij leidt een rustig bestaan tot hij Annie leert kennen. Ondanks haar jonge leeftijd wordt hij verliefd op het Duitse meisje. Max weet dat hun relatie problemen zal veroorzaken, maar hij kan niet weerstaan aan de geneugten van de liefde. Nadat hij een tijdje ondergedoken leeft bij Annie, wordt hij naar een bos gebracht waar hij als dwangarbeider aan de slag moet.

Mathilde

Vroeger ging Annie vaak naar de bakkerij van Mathilde om er brood en taarten te kopen voor haar vader. Wanneer ze na het aangeven van Max besluit bij haar pa weg te gaan, vindt ze onderdak bij Mathilde. Trudie moet er heel hard werken, maar voelt zich er thuis. Mathilde is immers ook heel erg lief voor Trudie. De dikke bakkerin is de hele dag druk in de weer om haar klanten tevreden te houden, maar Trudie weet ook dat Mathilde aangesloten is bij het verzet. De alleenstaande vrouw draagt immers brood naar de dwangarbeiders. Daarnaast levert ze ook wapens en vangt ze vluchtelingen op. Daden waar heel strenge straffen op staan...

Obersturmführer

Nadat Anna en Trudie alleen achterblijven in de bakkerij komt er geregeld een gemene Duitser op bezoek. Hij wordt op slag verliefd op de mooie Anna en besluit er naast zijn vrouw een maîtresse op na te houden. Anna wordt verkracht, maar weet dat ze zich niet mag verzetten. Dit kan tot de ondergang van haarzelf maar ook van haar dochter leiden. Anna doet er dan ook alles aan om de Obersturmführer tevreden te stellen. In ruil krijgt ze voeding en medicijnen, iets wat in die tijd heel erg zeldzaam was.

Jack

Bij de bevrijding van Duitsland leert Anna Jack kennen. Ze trekken na de oorlog richting Amerika. Daar bouwen ze samen met Trudie een leven uit. Wanneer Jack echter te weten komt dat Anna ooit een relatie had met een Nazi ontstaat er een koude oorlog tussen de twee.

Gegevens

  • Uitgegeven in 2004, in 2010 in het Nederlands
  • ISBN: 978-90-225-5791-4
  • Oorspronkelijke titel: Those Who Save Us
  • Vertaald door: Carolien Metaal
  • Omslagontwerp: DPS, Amsterdam
  • Omslagbeeld: Nina Leen / Getty Images (meisje), Raymond Gehman / Corbis (bakkerij)
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Concentratiekampen in de Tweede WereldoorlogConcentratiekampen in de Tweede WereldoorlogIn Hitler Duitsland was tijdens de Tweede Wereldoorlog geen plaats voor joden, zij moesten ‘uitgeroeid’ worden. Een plan…
Geschiedenis voor kinderen: feiten en weetjes over WOIIHoeveel doden zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen en wat betekent capitulatie? Lees hier verder om feitjes e…
Journalistiek tijdens en na de Tweede WereldoorlogJournalistiek tijdens en na de Tweede WereldoorlogOmdat Nederland in de Tweede Wereldoorlog onder Duits regime viel, moesten journalisten zich aan bepaalde persvoorschrif…

Simpele surprise: fotocamera/fototoestelSimpele surprise: fotocamera/fototoestelIn begin december breekt de tijd van de surprises weer aan. Voor sommige een leuke uitdaging waar ze veel tijd en creati…
Snelle surprises en last minute cadeautjes voor iedereenSnelle surprises en last minute cadeautjes voor iedereenHet is ons allemaal wel een keer overkomen. Onverwachts hebben we een cadeautje nodig. We weten dan ook vaak niet wat we…
Bronnen en referenties
  • Het familieportret van Jenna Blum
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 05-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.