Vadermoord van Amélie Nothomb
Vadermoord is een roman van de hand van successchrijfster Amélie Nothomb. Deze Belgische schrijft al haar boeken in het Frans, maar daarna worden ze in het Nederlands en in tal van andere talen vertaald. Sinds 1992 is Nothomb uitgegroeid tot een auteur met internationale bekendheid. Pas op haar zeventiende kwam ze naar België, maar bijna onmiddellijk daarna begon ze te schrijven. Door de job van haar vader zag ze op jonge leeftijd heel wat van de wereld en kon daaruit onmetelijk veel inspiratie halen. In 1992 verscheen haar debuutroman 'Hygiëne van de moordenaar'.
De schrijfster
Amélie Nothomb werd in 1967 in Japan geboren. Na haar debuut in 1992 is deze Belgische schrijfster uitgegroeid tot een van de bekendste hedendaagse schrijfsters. Haar werk werd al in meer dan veertig talen vertaald. Amélie schrijft in het Frans en werkt afwisselend in Parijs en Brussel. Als kind woonde ze achtereenvolgens in Japan, China, de VS, Laos, Birma en Bangladesh. Pas op haar zeventiende komt ze voor het eerst naar België. Ze studeert er Romaanse filologie aan de universiteit van Brussel. Omdat ze zich hier eenzaam en onbegrepen voelt, begint ze op heel jonge leeftijd te schrijven. Na haar studies probeert ze in Japan als tolk aan de bak te komen , maar deze wending in haar leven blijkt geen succes te worden. Daarom zet ze vanaf dan alles op haar schrijfcarrière.
Verhaallijn
'Vadermoord' gaat het over een verstoten jongen. Joe Whip is niet meer welkom bij zijn moeder en de veertienjarige leeft een jaar op hotel. Tot hij Norman Terence leert kennen. Deze bekende goochelaar is gecharmeerd door het talent van Joe en hij besluit hem in huis te nemen. Norman en zijn vriendin Christina zien hem als hun eigen zoon, maar dat ziet Joe in zijn puberjaren helemaal anders. In het begin is hij heel erg blij met de thuis die Norman en Christina hem gegeven hebben. Hij wordt echter verliefd op zijn pleegmoeder en dan lopen hun wegen stilaan uit elkaar.
Personages
Joe Whip
Deze jongen is van kindsbeen af bezeten van alles wat met goochelen te maken heeft. Hij oefent ettelijke uren per dag aan de hand van video's. Op zijn veertiende wordt hij door zijn moeder het huis uit gezet. Vanaf dan moet Joe zijn plan trekken. Hij woont een jaartje op hotel en neemt daarna zijn intrek in het huis van Norman en Christina.
Cassandra
Deze wulpse vrouw is de moeder van Joe. Ze neemt de ene man na de andere in huis, maar kan van geen enkele hun naam houden. Tot ze op een dag Joe leert kennen. Dit maakt het voor haar een pak makkelijker want haar nieuwe man draagt dezelfde naam als haar zoon. Wanneer Cassandra's vlam echter te kennen geeft dat hij niet overweg kan met Joe Whip besluit ze haar zoon om straat te zetten.
Joe
Hij is de nieuwe liefde van Cassandra. Joe kan moeilijk overweg met de vreemde zoon van Cassandra.
Norman Terence
Norman is een heel bekende goochelaar. Hij voelt zich heel erg gelukkig met Christina. Wanneer hij Joe Whip ontmoet, besluit hij hem in huis te nemen. Hij ziet in Joe de zoon die hij zelf nooit heeft gehad. Norman brengt Joe heel wat bij, maar krijgt er weinig voor terug.
Christina
Christina is de vriendin van Norman en heel erg mooi. Dat brengt de gedachten van Joe op hol. Ze is vuurdanseres en is heel erg bedreven in haar job. Christina hoort dan ook bij de top. Onder invloed van drugs laat zij zich even gaan waardoor haar leven en dat van Norman en Joe helemaal op z'n kop wordt gezet.
Gegevens van het boek
- Oorspronkelijke titel: Tuer le père
- Eerste uitgave: 2011
- Eerste Nederlandse uitgave: 2011
- Vertaling: Marijke Arijs
- ISBN: 978 90 8542 329 4
- Uitgever: De Bezige Bij Antwerpen
- Pagina's: 151
Andere werken van Nothomb
- 1992: Hygiëne van de moordenaar (Hygiène de l'assassin)
- 1993: Vuurwerk en ventilators (Le sabotage amoureux)
- 1993: Menslievende verhalen zijn altijd oneerlijk (Légende un peu chinoise)
- 1995: Filippica's (Les Catilinaires)
- 1996: Peplos (Péplum)
- 1997: Aanslag op de goede smaak (Attentat)
- 1998: De spiegel van Mercurius (Mercure)
- 1999: Met angst en beven (Stupeur et tremblements)
- 2000: Gods ingewanden (Métaphysique des tubes)
- 2001: Cosmetica van de vijand (Cosmétique de l'ennemi)
- 2002: Plectrude (Robert des noms propres)
- 2003: Antichrista (Antéchrista)
- 2004: De hongerheldin (Biographie de la faim)
- 2005: Zwavelzuur (Acide sulfurique)
- 2006: Dagboek van Zwaluw (Journal d'Hirondelle)
- 2007: De verloofde van Sado (Ni d'Eve) ni d'Adam)
- 2008: Champagne! (le Fait du Prince)
- 2009: De winterreis (Le Voyage d'hiver)
- 2010: Een vorm van leven (Une forme de vie)
- 2011: Japanse romans - bundeling