Zelf tabak voor shag en sigaretten kweken

Zelf tabak voor shag en sigaretten kweken Het leven wordt steeds duurder. Sigaretten en shag zijn voor veel mensen bijna niet meer te betalen. Maar, roken is niet voor niets een ‘verslaving’ en stoppen is voor velen heel erg moeilijk. Gelukkig is er een mogelijkheid om op je uitgaven van rookwaren te besparen. Het is eigenlijk heel simpel… Ga gewoon zelf je tabak kweken. Dat is helemaal niet zo moeilijk en ook niet strafbaar, maar wel een stuk goedkoper…

Roken is slecht voor de gezondheid

Natuurlijk weten alle rokers dit wel. Roken is ongezond. Je kunt er kanker van krijgen en het is daarom altijd af te raden. Maar, tegelijkertijd is het ook een verslaving. Als je eenmaal een ‘roker’ bent dan is dat heel moeilijk, en vaak ook alleen met veel doorzettingsvermogen, weer af te leren. Het zou fijn zijn als het niet zo moeilijk was want behalve dat roken zo slecht is voor je gezondheid is het ook heel slecht voor je portemonnee. De overheid laat keer op keer de prijzen op tabak stijgen en tegelijkertijd wordt de inhoud van een pakje shag steeds minder. Ook in een pakje sigaretten zitten al minder sigaretten dan in vroeger jaren. Het mes snijdt aan twee kanten ten nadele van de consument. Er lijkt geen einde aan te komen en nu met de wetenschap dat ook de BTW prijzen gaan stijgen, komen er mensen die naar alternatieven gaan zoeken.

Het alternatief: zelf tabak kweken

In tijden van crisis of spaarzaamheid zijn er altijd mensen die verder kijken of zoeken om oplossingen te vinden. Pieter Toirkens is zo iemand. In een filmpje dat gemaakt werd voor Editie.nl laat hij zien dat het best mogelijk is om zelf tabak te gaan kweken. Het kost natuurlijk wel enige inzet en ook best wel wat ruimte, maar het is niet verboden zoals bijvoorbeeld het kweken van wietplanten wel is. Een voorwaarde is dat je niet meer dan 10 vierkante meter aan tabaksplanten verbouwt én dat ze alleen voor persoonlijk gebruik worden aangewend. Maar, héb je dan die ruimte en geef je toch wel veel geld uit aan shag of sigaretten dan is het wel eens leuk om ook eens te proberen je eigen tabak te kweken.

De smaak zal anders zijn omdat de tabak die we gewend zijn te kopen niet echt biologisch meer te noemen is. Er gaan veel bewerkingen en toevoegingen aan vooraf eer er een pakje shag of sigaretten in de winkel ligt. Maar, het voordeel is dat je dan voor een pakje shag niet (zoals nu) 5 tot 6 of zelfs 7euro kwijt bent maar ongeveer1.50 per pakje. Dat scheelt nogal.

Wat heb je nodig?

  • Zaad van de tabaksplant
  • Een rijgnaald of rijgpen van hardhout of RVS
  • Tabaksmolen

Hoe ga je te werk?

Het beste kun je de zaadjes ongeveer half maart binnenshuis voorkweken in een bak. Houd de grond vochtig maar ook weer niet te nat. Na een week of 5 zul je de eerste blaadjes zien verschijnen. Wanneer er een echte plantjes ontstaan met minimaal twee blaadjes eraan kun je deze gaan verpotten in een eigen potje per plant. Deze kun je dan ook buiten zetten. Let er wel op dat het tot 15 mei altijd mogelijk is dat het 's nachts gaat vriezen en daar kunnen de plantjes niet tegen. In dat geval altijd weer naar binnen halen.

Het overzetten in de volle grond

Als de plantjes weer iets groter zijn geworden kunnen ze na 15 mei (ijsheiligen) in de moestuin geplant worden en echt verder gaan groeien. Let er wel op dat er een beetje beschutting rond de planten is want de bladeren zijn wel windgevoelig. Verder moet je moet rekenen op zo’n 5 tot 7 planten per vierkante meter. Wanneer de plant gaat bloeien en de bladeren zo’n 50 cm lang zijn en 25cm breed kan het oogsten beginnen. Je begint altijd bij de onderste bladeren die dan al geel aan het worden zijn en werk dan, al naar gelang de bladeren geel worden, verder naar boven toe.

Wil je zaden of wil je tabak?

Wanneer je er ook voor wilt zorgen dat je zaad kunt oogsten voor het volgend jaar dan laat je de planten lekker doorgroeien en bloeien zodat de volle bloemtrossen kunnen zorgen voor zaad. De plant kan dan gemakkelijk twee meter hoog worden.
Is het je niet om zaad te doen maar wil je zo groot mogelijke bladeren voor een rijkelijke tabaksoogst dan is het beter om, wanneer de plant ongeveer een meter hoog is, de kruin uit de plant te verwijderen. Wanneer je dit doet zullen de bladeren veel groter worden. Er kunnen door het toppen zijscheuten gaan ontstaan. Deze worden ‘dieven’ of ‘zuigers’ genoemd en moeten altijd verwijderd worden. Uiteindelijk zullen er per plant ongeveer 12 tot 15 geschikte bladeren geoogst kunnen worden.

Het drogen

Wanneer de bladeren geoogst zijn moeten ze gedroogd worden. Dit doe je door 2 tot 4 bladeren van dezelfde grootte te bundelen door middel van een naald en touw en ze dan op te hangen en zo’n 6 weken te laten drogen onder een afdak of schuur waar de luchtvochtigheid hoog is. Let er goed op dat er geen schimmel op de bladeren ontstaat want dat kan later bij het roken zorgen voor giftige stoffen. Eigenlijk is het nog beter om de bladeren, net als vroeger, op een dunne stok te rijgen en tussen de bladeren een afstandje van ongeveer 1.5 cm te laten.

Wanneer de bladeren helemaal goed gedroogd en donkerbruin zijn is het tijd om de nerf uit het blad te verwijderen waarna je met behulp van een tabaksmolen de bladeren kunt vermalen zodat er shag ontstaat. De tabak is nu klaar om te roken.

Tabak verbouwen in Nederland is geen probleem.

Ons land is prima geschikt om tabak te verbouwen en het is dat ook zeker niet nieuw om dit te doen. Vroeger in de jaren van 1640 tot 1880 was het verbouwen van tabak in de streken rond Utrecht zelfs het hoofdmiddel van bestaan. Begin 1900 is het langzaam maar zeker steeds minder geworden totdat het uiteindelijk gewoon niet meer verbouwd werd met als uitzondering tijdens de wereldoorlogen toen de tabaksteelt toch weer wat opleefde omdat de aanvoer van tabak uit het buitenland stil viel. Maar daarna is het rond 1970 toch helemaal gestopt.

Zaden aanschaffen?

Zaden zijn via het internet redelijk gemakkelijk te verkrijgen. Je zult er nog van versteld staan hoeveel verschillen er kunnen zijn in smaak. Wil je meer weten over het zelf verbouwen van tabaksplanten en de soorten die er zijn volg dan deze link
© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sigarettenprijzen in Nederland en eldersSigarettenprijzen in Nederland en eldersDe sigarettenprijzen gingen weer omhoog in 2019 en in 2020 kost een pakje al weer 7,50 euro of meer. En dus de vraag wat…
Gevolgen van rokenGevolgen van rokenEr zijn ontzettend veel mensen die roken. Er zijn echter maar weinig mensen welke weten wat de gevolgen van roken zijn,…
Sigaret: algemene informatieSigaret: algemene informatieDe sigaret kunnen we omschrijven als een hoopje tabak dat d.m.v. een rolletje papier als een kokertje bijeengehouden wor…

Tips tegen vervelingTips tegen vervelingWe kennen het gevoel allemaal: je verveelt je. De vakantie duurt net iets te lang, je zit zonder werk of je moet een mid…
Jongleren, hoe doe je dat?Het ziet er zo makkelijk uit: een man gooit drie ballen in de lucht en vangt ze op, vijf minuten aan een stuk. Hoe doet…
Bronnen en referenties
  • http://personaltobacco.com/
  • www.tabaksteeltmuseum.nl/de-collectie/de-teelt-van-tabak-in-amerongen-en-omgeving/
Reacties

Peter, 03-11-2015
Hallo ik zie dat het al een poos is geleden dat er op dit artiekel is gereageert en las ook dat v d brink ze ging poten, mijn vraag is weet er ook iemand hoeveel pakjes tabak er in 1 plant zitten, ik heb zelf de nu de turkse rustica zaad bestel en die wil ik eerst binnen gaan kweken. Reactie infoteur, 03-11-2015
Dat zou ik echt niet weten Peter, maar misschien iemand anders?

John van Houten, 02-12-2014
Goede middag. Interessant artikel en gaan zeker de tips opvolgen. Nu heb ik een vraag. Kunt u mij adviseren welke zaden ik moet kopen om zo dicht mogelijk bij de smaak van drum shag te komen?
Ik hoop dat u mij hierover enig advies kan geven.
Met vriendelijke groet
John van Houten Reactie infoteur, 14-01-2015
Op de site van personall tobacco kun je alle info terugvinden. Groetjes Yoan

Hr V. D. Brink, 11-10-2012
Wil volgend jaar eens proberen in de volkstuin tabaksplanten te zetten. Er schijnt een tabaks handmolen hiervoor in de handel te zijn. Maar bij wie is zo'n apparaat te krijgen?
Kunt u mij aan een adres helpen? Gaarne een reactie Reactie infoteur, 11-10-2012
Op de volgende link kunt u een tabaksmolen aanschaffen. Even naar beneden scrollen.

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 29-08-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.