Scrap een recept
Scrapbooken is het op een leuke manier aankleden van een pagina met stukjes papier, tekst en tekeningen. Bij scrapbooken denk je al snel aan foto's of aan kaartjes in een foto-album, maar er zoveel meer wat je kan scrappen. Scrap bijvoorbeeld eens een recept. Zorg dat het recept gelamineerd is of in een hoes bewaard wordt, zodat je dit keer op keer tevoorschijn kan halen tijdens het koken, zonder er vieze vingers op achter te laten.
Vlekken in je receptenboek
Veel mensen kennen dat wel. Je bent aan het koken en het receptenboek ligt open voor je op het aanrecht. Dan gebeurt het: je pakt het boek per ongeluk vast met je vieze handen omdat het dreigt dicht te slaan, de jus in de pan spettert of je schiet uit met de mixer. Gevolg: een vlek in je receptenboek. Dit kan je voorkomen door je lievelingsrecepten te lamineren. Je recepten zijn dan beschermt en eventuele vlekken wrijf je er zo weer af.
Lamineerapparaten en lamineerhoezen zijn niet zo duur en op vele plaatsen te koop. Zelfs bij de Action zijn ze af en toe in de aanbieding. Wanneer je je gescrapte pagina's wil lamineren moet je wel rekening houden met de dikte. Knoopjes en dergelijke zijn vaak te dik, dus deze kan je dan beter achterwege laten.
Eigen indeling
Recepten nemen vaak geen heel A4'tje in beslag. Sorteer je recepten eens op een manier die voor jouw handig is, bijvoorbeeld naar ingrediënt. Alle bloemkoolrecepten bij elkaar en alle zalmrecepten overzichtelijk op één A4'tje. Een ander idee is om de recepten te sorteren naar menu of op onderwerp zoals budget, lekker slank, tapas, zomers enzovoort. Gewoon op alfabet is natuurlijk ook mogelijk.
Alles kan wanneer je zelf een receptenboek in elkaar zet.
Receptenboek of kaartenbak
Hoe jij je recepten scrapt is geheel aan jezelf. Je kan er voor kiezen om de recepten in een receptenboek te bundelen, maar een andere mogelijkheid is een receptenkaartenbak. Hiervoor is een A5-formaatje beter geschikt. Je hebt hiervoor een kaartenbakje nodig en daarin sorteer je de receptenkaartjes. Eventueel kan je gebruik maken van tapjes om het geheel wat overzichtelijker te maken.
Wat is leuk in een receptenscrapbook?
- Denk eens aan een foto van een gerecht wat jezelf hebt gemaakt of van je gezin aan tafel terwijl ze van jouw gerecht aan het genieten zijn.
- Zijn er recepten in de familie die van moeder op dochter worden doorgegeven? Dan is het leuk om dat erbij te vermelden.
- Wanneer je geen foto van het recept hebt, kunnen foto's van de ingrediënten, keukengerei en dergelijke de lege plek opvullen.
- Heb je het recept van een vriendin, kennis of familielid? Plaats dan een fotootje van hem/ haar in de bovenhoek.
- Natuurlijk mogen ook de gewone lintjes, gekleurd papier, stempels en andere dingen die jij altijd gebruikt om je scraps te verfraaien niet ontbreken.
Waarom scrappen?
Door je recepten te scrappen worden ze ook aantrekkelijk om zo maar eens door heen te bladeren. Bovendien wordt je receptenboek zo nog meer iets van jezelf. Gescrapte recepten doen het ook goed als cadeautje. Denk bijvoorbeeld aan een receptenboekje voor een kind wat uit huis gaat, een receptenboekje voor een pasgetrouwd stel of een potje jam met een gescrapt recept als etiket. Zo geef je iets origineels weg wat echt van jezelf is. Wanneer het een receptenboek voor een pasgetrouwd stel wordt, kan je hiervan een leuke herinnering aan de huwelijksdag maken. Vraag aan alle genodigden hun lievelingsrecept en een foto van hunzelf. Zo vertelt op iedere bladzijde één van de vrienden of familieleden van het stel, wat zij het liefste eten en klaarmaken.
Doordat een gescrapt receptenboek er aantrekkelijk uitziet, blader je het makkelijker zo maar eens door. Je oog zal zo eerder op een nieuw recept vallen om uit te proberen. Zo kan het scrappen van recepten ook je creativiteit in de keuken positief beïnvloeden.