recensie

Boekrecensie: Het grote tandenwisselboek

Boekrecensie: Het grote tandenwisselboek Ieder kind krijgt te maken met tanden wisselen. In dit boek vind je antwoorden op typische kindervragen zoals: Waarom gaan melktanden loszitten of waarom kunnen tanden ziek worden? De informatie kan eventuele angsten of onzekerheden bij een kind wegnemen. Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen een mondhygiëniste en een tandarts. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar.

Gegevens van het boek

 • Titel: Het grote tandenwisselboek: Alles over je melktanden
 • Oorspronkelijke titel: Das Wackelzahnbuch
 • Tekst: Iwona Radünz
 • Illustraties: Thomas Röhner
 • Vertaald uit het Duits door: Erika Venis/Vitataal
 • Uitgeverij: Verba
 • Jaar: 2009 in Nederland (2007 Duitsland)
 • Pagina’s: 29
 • ISBN: 978 90 5513 947 7
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Prijs: rond de 10 euro

Over de illustrator, Thomas Röhner

Thomas Röhner is geboren in 1955 in Würzburg en hij is een Duitse illustrator van kinderboeken en boeken voor jongvolwassenen. Naast het illustreren schrijft hij ook. Thomas groeide op in München en ging naar school in Bamberg, hij studeerde geneeskunde en tandheelkunde. Naast het studeren werkte hij als freelance illustrator. Later, toen hij werkte als tandarts, publiceerde hij diverse boeken voor kinderen en adolescenten. In 2002 heeft hij gekozen voor schrijven en illustreren. Thomas Röhner woont in Hamburg.

Titelverklaring van Het grote tandenwisselboek (Alles over je melktanden)

In dit boek wordt alles wat je wilt weten over melktanden behandeld. Waarom je melktanden inwisselt voor andere tanden als je groter wordt.

De inhoud van het boek

Het boek bevat 21 onderwerpen en verder een wisselkalender en een tandengalerij.
 1. Waar zijn de tanden?
 2. Wat zijn melktanden?
 3. Wanneer komen welke melktanden door?
 4. Hoe ziet dat eruit?
 5. Waar zitten tanden?
 6. Zijn alle melktanden hetzelfde?
 7. Als je groot wordt…
 8. Groeien melktanden mee?
 9. Tot ziens, melktanden!
 10. Waar komen de blijvende tanden vandaan?
 11. Waarom gaan je melktanden loszitten?
 12. Wie trekt de losse tand?
 13. Wat gebeurt er precies als je tanden wisselt?
 14. Wat doen we met de oude melktanden?
 15. Waarvan zijn tanden gemaakt?
 16. Kunnen tanden ziek worden?
 17. Hoe blijven tanden gezond?
 18. Hoe poets je je tanden?
 19. Wat moet je verder doen voor gezonde tanden?
 20. Waarom moet je naar de tandarts?
 21. Wat doet de tandarts precies?

De tekst en de illustraties

Op de voorkant kun je zien waar dit boek over zal gaan, twee lachende kinderen die wijzen op hun open mond. Het is duidelijk dat ze tanden aan het wisselen zijn. In een rode cirkel staat: Oeps, mijn tand zit los! Op de schutbladen vind je afbeeldingen van tanden, het lijken net mensjes, ze dragen kleding, hebben een mond, neus en ogen. Voorin het boekje kan het kind aangeven dat het van hem/haar is. Ieder onderwerp/hoofdstukje beslaat één pagina. Op ieder pagina vind je tekst, korte zinnen. Kinderen van vijf zullen niet alle zinnen begrijpen, in eigen woorden vertellen is dan de oplossing. De mooie tekeningen op iedere pagina met flapjes en andere beweegbare elementen zal een kind erg leuk en leerzaam vinden. De bladzijden zijn spierwit en glanzend, de tekeningen zijn kleurig.

Twee fragmenten

Fragment 1

Het is je vast al opgevallen dat niet al je melktanden er hetzelfde uitzien. Dat komt doordat je tanden allemaal een verschillende taak hebben. In elke kaak zitten vooraan vier scherpe snijtanden (om te bijten en te knagen), links en rechts een hoektand (om te grijpen en te verscheuren) en aan de zijkant achter in de mond twee grote, platte kiezen (om te kauwen en te vermalen). Als je melkgebit compleet is, heb je in je bovenkaak tien tanden en in je onderkaak ook tien tanden. Je melkgebit bestaat dus uit twintig melktanden.

Fragment 2

Losse tanden vallen vanzelf uit. Je moet gewoon wat geduld hebben en wachten tot de tand los genoeg zit. Dan bloedt het ook niet zo en doet het niet zo’n pijn als de tand uiteindelijk uitvalt. Soms blijft de tand achter als je in een appel of een broodje bijt, of komt hij scheef te staan. Veel kinderen wiebelen met hun vinger of tong de tand heen en weer, net zolang tot ze hem zelf kunnen trekken.


Voor welke leeftijd is dit boek geschikt?

Het is een voorleesboek voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar.
Kinderen vanaf een jaar of acht kunnen zelfstandig het boek doornemen.

Mijn mening

In dit boek worden heel veel vragen beantwoord. De tekeningen maken heel veel duidelijk en kinderen zullen niet snel verveeld raken. Leuk die flapjes en opdrachtjes. Ook volwassenen zullen zeker wat aan de informatie uit dit boek hebben. Een aanrader, het boek zou in een schoolbibliotheek niet mogen ontbreken mijns inziens.
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: dubbele hoektand bij pupAandoeningen hond: dubbele hoektand bij pupWanneer een puppy ongeveer vier maanden oud is, begint hij het melkgebit te wisselen voor een permanent gebit. Zowel de…
Van melkgebit naar blijvend gebitVan melkgebit naar blijvend gebitIeder mens krijgt ermee te maken tijdens de kindertijd: het wisselen van tanden. Wat gebeurt er nu precies in een mond,…
Melkgebit wisselen: pijn verzachtenWanneer je kind tandjes krijgt dan doet dat pijn. Ook bij het wisselen van het melkgebit kan het kind pijn hebben. Als j…
Skeletanalyse: het gebitSkeletanalyse: het gebitEen onderdeel van de skeletanalyse is het gebit. Aan het gebit van de mens kan men diverse dingen aflezen, zoals de gezo…
Boekrecensie: Stephen King 11/22/63 (22/11/63)recensieBoekrecensie: Stephen King 11/22/63 (22/11/63)Thrillerauteur Stephen King waagt zich op nieuw terrein met zijn boek over de aanslag op John F. Kennedy op 11 november…
Bronnen en referenties
 • Het grote tandenwisselboek Alles over melktanden (ISBN 978 90 5513 947 7)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-01-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.