recensie

Uit coma - Alison Korthals Altes - boekrecensie

Uit coma - Alison Korthals Altes - boekrecensie Alison Korthals Altes beschrijft in haar boek Uit Coma hoe ze na een zwaar auto-ongeluk in een Frans ziekenhuis in coma ligt. Een verwarde periode voor haar als patiënt, want ook in haar comateuze toestand ervaart ze in een zekere bewustheid haar omgeving en geeft daar haar eigen interpretatie aan. Een boeiend verhaal voor eenieder die geïnteresseerd is hoe iemand een coma kan ervaren. Het woord coma roept bij veel mensen het beeld op van iemand in een ziekenhuisbed, diep in slaap en niet te wekken. Toch blijkt uit steeds meer verhalen van patiënten die ontwaakt zijn uit hun coma dat er wel degelijk een zekere mate van bewustzijn is tijdens de comateuze situatie. Alison Korthals Altes raakte na een zwaar auto-ongeluk met haar dochter in een coma. In een ziekenhuis in Zuid-Frankrijk vechten haar lichaam en haar geest voor het leven. Want haar geest slaapt niet, integendeel.


Voorwoord door specialist

Cardioloog Pim van Lommel schrijft in zijn voorwoord van het boek dat het een leerzaam verslag is, een waardevol document waarin zo duidelijk wordt beschreven wat mensen in coma kunnen meemaken en ervaren. Verplegend personeel zou daarom heel anders met comateuze patiënten moeten omgaan. Hij zegt: "Er gaat in zo'n kritieke medische situatie ontzettend veel meer om in het bewustzijn dan we ooit hebben beseft." Van Lommel deed decennia lang onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten na een hartstilstand. Hij publiceerde artikelen over dit onderwerp en schreef het boek Eindeloos bewustzijn, wat inmiddels een bestseller is geworden.

Waarnemingen omvormen

Alison vertelt haar verhaal vanaf het moment dat ze het ongeluk kreeg, tot aan haar ontslag uit het ziekenhuis. Het overgrote deel van het boek gaat over haar coma, en met name haar waarnemingen tijdens deze periode. Ze vertelt hoe ze geluiden, gesprekken en later ook beelden tot zich neemt. Deze interpreteert ze tot situaties die vaak voor de lezer duidelijk 'verzonnen' zijn.

Zo schrijft ze hoe ze regelmatig met bed en al vervoerd werd voor onderzoeken. Ze denkt daardoor dat het hele ziekenhuis verhuisd gaat worden:
De sfeer van de ziekenhuisdromen was paniekerig en gejaagd. De verpleegsters wilden met de broeders naar Parijs en daartoe moesten eerst alle patiënten in hun bed zo snel mogelijk naar de overkant van de straat gereden worden. Daar stond een verhuiswagen klaar. O als de broeder maar niet vergeet me in te laden, dacht ik panisch.

Hoger sferen

Nog indrukwekkender zijn haar passages over kosmische hogere sferen. Ze schrijft voorzichtig en met grote schroom wat bijna niet te verwoorden is:
In deze dagen was ik soms bezig met grote kosmische dromen en toestanden over oorlog en vrede. Ik hoorde stemmen dingen zeggen van bijbelse grootsheid en in een bijbelse taal. Ik zweefde tussen hemel en aarde en leek waarschuwingen op te vangen voor de aarde en haar bewoners, om ze door te geven en zo te helpen de vrede in de wereld te bewaren. ... Maar al kon ik de oude taal niet verstaan, de boodschap kwam toch door en ik begreep en onthield de betekenis ervan, zonder vertaling.

Ontmoetingen met overledenen

Altes vertelt ook over de diverse ontmoetingen tijdens haar coma met diverse mensen die al eerder overleden waren. Ze beschrijft een huis, vervuld van licht en liefde, waar haar overleden neef woonde met gelijkgestemde vrienden. Ook sprak ze haar overleden vriendin.

Angsten en pijnen

Alison beschrijft hoe ze de heftige pijnen in haar lichaam verdraagt, en hoe ze soms pijnlijke behandelingen ondergaat. Ook angsten beleeft ze, zoals dat ze denkt dat haar dochter haar niet wil bezoeken, en dat ze beseft dat ze zich lange tijd niet kan bewegen.

Mijn mening over het boek

Ik wilde het boek lezen omdat een coma op zich mij boeit. Ik las eerder Blauw Water van Simone van der Vlugt, waar een coma ook uitgebreid in beschreven wordt. Er zijn vele overeenkomsten tussen de verhalen in beide boeken. Uit Coma geeft veel informatie over zo'n situatie. Ik vind wel dat de schrijfstijl wat verhalend is, meer van een burger dan van een typische schrijfster, de zinnen zijn soms wat amateuristisch. Dat is op zich wel weer interessant want het geeft je meer het idee dat een ex-coma-patiënt haar verhaal graag wilde vertellen, en niet een schrijfster die op zich een boek wilde schrijven. Jammer is wel dat het einde nogal abrupt is. Alison ondergaat nog een operatie en gaat dan naar huis.

Hoe het haar verder gaat direct daarna, hoe ze verder herstelt, en hoe ze later terugkijkt op deze periode is niet vermeld. Later heeft ze gewaarschuwd voor te gemakkelijk om te gaan met euthanasie:
'Ik loop na de coma met een briefje op zak, dat als mij iets ernstigs overkomt, ik toch graag eerst gereanimeerd wil worden."

Wie is Alison K. Altes?

Alison K. Altes is dichteres, illustratrice en schilderes. Ze schreef o.a. dichtbundels 'Waarom zijn tranen zo lang', 'Glimlachend verlangen', bij uitgeverij Ankh-Hermes b.v. en 'Een roos voor jou' bij Omega Boek. Ze illustreerde het kinderboek 'Van een haan die vergat te kraaien' door D. Udo de Haas. Ook illustreerde zij kinderboeken van Godfried Bomans en schreef en tekende ze zelf het sprookjesboek 'De tovenaar vertelt'. Ze exposeert regelmatig met haar schilderijen in binnen- en buitenland.

Gegevens

  • Titel: Uit coma
  • Ondertitel: Voor jou bleef ik leven
  • Auteur: Alison Korthals Altes
  • Jaar: 2002
  • Uitgeverij: Mirananda Uitgevers
  • ISBN: 90 6271 947.3
  • Aantal pagina's: 152

Lees verder

© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnGlasgow coma schaal: meetinstrument voor bewustzijnDe Glasgow coma schaal is een meetmiddel waarmee men de mate van bewustzijn bij mensen kan meten. Dit is met name belang…
Kunstmatige coma: waarom wordt iemand in coma gehouden?Kunstmatige coma: waarom wordt iemand in coma gehouden?Door een ongeval, aandoening of ziekte kan het voorkomen dat uw partner of kind in het ziekenhuis wegens ernstig letsel…
Filmrecensie: Lazarus ChildrecensieFilmrecensie: Lazarus ChildDeze uit 2004 afkomstige speelfilm over het in coma geraakte meisje Frankie, werd geregisseerd door Graham Theakston. De…
Thee met de Taliban: journaliste in AfghanistanrecensieThee met de Taliban: journaliste in AfghanistanEen journaliste woont in Afghanistan en drinkt thee met de Taliban. Verrassend, maar waar. Deedee Derksen vestigde zich…
Bronnen en referenties
  • http://www.netsamen.nl/spirituele-dating-community/artikelen/id/446/anchor7
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 25-07-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.