recensieHet ei van mama (prentenboek seksuele voorlichting kleuters)
Hoe vertel je aan je kinderen over de bloemetjes en de bijtjes? In dit verhaal willen een vader en moeder met hun kinderen praten over De Dingen Des Levens en in het bijzonder over hoe kinderen gemaakt worden. Deze vader en moeder lijken het echter zelf niet te weten, ze vertellen de meest vreemde dingen. Gelukkig weten de kinderen wel beter! De tekst is geschreven door Babette Cole, ook de illustraties zijn van haar hand. Een boek voor kinderen vanaf vijf/zes jaar.
Gegevens van het boek
- Titel: Het ei van mama
- Oorspronkelijke titel: Mummy laid an egg
- Tekst: Babette Cole
- Illustraties: Babette Cole
- Uitgeverij: Davidfonds Uitgeverij
- Jaar: 2012 (zevende druk)
- Pagina’s: 32
- ISBN: 978 90 5908 460 5
- Genre: kinderboek, prentenboek
- Prijs: rond de 15 euro
Babette Cole, schrijver en illustrator
Babette Cole is geboren in 1949 op een van de Kanaaleilanden. Ze ging naar een zusterschool in Jersey en vervolgens volgde Babette een opleiding aan de Kunstacademie in Canterbury. Na haar diplomering in 1973 begon ze met schrijven en illustreren van kinderboeken. De droom om tekeningen te maken bij verhalen voor kinderen ging in vervulling. Naast haar eigen prentenboeken met tekst, illustreert Babette kinderboeken van andere auteurs en ontwerpt ze ansichtkaarten. Haar unieke stijl van illustreren komt voort uit een advies van haar uitgever, die haar aanraadde om tekeningen te maken in een stijl die toen erg in was. De vaak wat mollige, energieke figuurtjes zie je nog steeds terug in haar illustraties.
Het verhaal
Vader en moeder vinden het langzaam tijd om hun kinderen te vertellen hoe baby’s worden gemaakt. Moeder vertelt dat baby-meisjes worden gemaakt van allerlei zoete dingen en vader dat baby-jongens worden gemaakt van slakken en kakkerlakken. Maar er zijn ook baby’s die gebracht worden door een dinosaurus. Kinderen kunnen ook gemaakt worden van peperkoek en soms vind je ze gewoon onder een steen. Kweken uit zaadjes in een potje op de vensterbank of nog gemakkelijker, je knijpt ze gewoon uit een tube. Vader vertelt hoe moeder een ei heeft gelegd op de sofa. Het ei ontplofte en er vlogen twee kinderen uit.
De kinderen vertellen hun ouders dat ze er niets van weten, zij zullen wel tekenen hoe baby’s echt gemaakt worden. Tekeningen over eitjes in de buik van de moeder en zaadjes van de vader in twee potjes aan de buitenkant van zijn buik. Hoe de zaadjes in de buik van mama komen. De kinderen laten op hun tekeningen ook zien op welke manieren mama’s en papa’s in mekaar kunnen passen. Als de zaadjes in mama’s buik komen dan beginnen ze De Grote Eierrace. De winnaar krijgt het ei en ze groeien samen tot een baby. De baby wordt groter en groter en de moeder wordt dikker en dikker. En als de baby klaar is, dan ploft hij of zij eruit. Nu weten de vader en moeder van de kinderen alles….
De tekst, de illustraties
Op de voorkant van het boek een tekening van een gezin dat rond een bank/sofa staat. Een vader, moeder, twee kinderen, een kat, een hond en een gebroken eierschaal met daarin een baby. In grote letters de titel van het boek: Het ei van mama. Het woord ei is extra groot geschreven in de opvallende kleur rood. Ook op de voorkant de naam van de schrijver en illustrator: Babette Cool. Om de afbeelding heen zie je moeders met een kindje in de buik. Ook op de achterkant vind je een afbeelding van een moeder terug samen met een beknopte beschrijving van het verhaal. De schutbladen zijn licht roze/oranje, met afbeeldingen van zaadcelletjes/kikkervisjes. Voordat het verhaal begint een afbeelding van de moeder uit het verhaal, zij leunt op een heel groot wit ei. De illustraties in het boek zijn paginavullend, veelal een dubbele pagina. Het zijn zeer kleurige tekeningen en de leden van het gezin zijn grappig getekend. De ouders doen een beetje denken aan hippies. Als de ouders vertellen over de manieren waarop een baby op de wereld kan komen worden de verhalen versterkt door de zeer grappige tekeningen. Je ziet hoe meisjes gemaakt worden in een kom vol zoete dingen zoals ijs en snoep. De vader schept kleine jongetjes uit de grond, omringd door slakken. Niet heel veel tekst in dit boek, een paar zinnen per tekening, maar ze vertellen wel heel veel. Op de tekeningen vind je zeer veel details, een kind zal niet snel uitgekeken raken.
Fragment
‘Jullie weten er echt niets van!
We zullen even voor jullie tekenen
hoe baby’s echt gemaakt worden.’
‘Mama heeft inderdaad eitjes.
Die zitten in haar buik.’
‘En papa heeft zaadjes
in twee potjes aan de buitenkant van zijn buik.’
‘Papa heeft ook een tube.
De zaadjes komen uit de potjes,
door de tube.’
‘De tube gaat in mama’s buik,
door een klein gaatje.
Dan zwemmen de zaadjes
naar binnen met hun staartjes.’
Voor welke leeftijd
Op de achterkant van het boek staat aangegeven dat het prentenboek geschikt is voor kinderen vanaf vier jaar. Ik zou het boek eerst zelf doornemen en kijken of je het geschikt vindt voor je kind. Zelf zou ik denken aan een leeftijd van vijf/zes jaar.
Mijn mening
Het is een zeer grappig en goed boek over de bloemetjes en de bijtjes. Seksuele voorlichting geven kan best moeilijk zijn, wat vertel je wel en wat niet, wat snapt een kind. Met behulp van dit boek kan het niet mis gaan, het kind krijgt seksuele voorlichting op zijn of haar niveau en het is ook nog eens een heel leuk en grappig prentenboek. Het zijn een soort kijkplaten, je blijft nieuwe dingen ontdekken.
Het verrassende van dit boek vind ik dat niet de ouders maar de kinderen het juiste verhaal vertellen. Je ziet en leest dat ze tekeningen maken om de uitleg aan hun ouders compleet te maken. De tekeningen doen ook echt denken aan hoe kinderen een zwangere mama zouden tekenen. Ook de manieren waarop een papa en een mama in elkaar kunnen passen zijn erg grappig in beeld gebracht: Je ziet ze op een kangoeroebal, hangend in de lucht met ballonnen. Aan het einde van het verhaal zie je de vader en moeder met rode gezichten, ze weten nu heel goed hoe kinderen gemaakt worden. Op de laatste pagina maken de kinderen de deur open en lopen er allemaal verschillende dieren naar binnen met hun jonkies. Zij wisten al lang hoe ze voor nageslacht moesten zorgen.