recensie

Het ei van mama (prentenboek seksuele voorlichting kleuters)

Het ei van mama (prentenboek seksuele voorlichting kleuters) Hoe vertel je aan je kinderen over de bloemetjes en de bijtjes? In dit verhaal willen een vader en moeder met hun kinderen praten over De Dingen Des Levens en in het bijzonder over hoe kinderen gemaakt worden. Deze vader en moeder lijken het echter zelf niet te weten, ze vertellen de meest vreemde dingen. Gelukkig weten de kinderen wel beter! De tekst is geschreven door Babette Cole, ook de illustraties zijn van haar hand. Een boek voor kinderen vanaf vijf/zes jaar.

Gegevens van het boek

 • Titel: Het ei van mama
 • Oorspronkelijke titel: Mummy laid an egg
 • Tekst: Babette Cole
 • Illustraties: Babette Cole
 • Uitgeverij: Davidfonds Uitgeverij
 • Jaar: 2012 (zevende druk)
 • Pagina’s: 32
 • ISBN: 978 90 5908 460 5
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Prijs: rond de 15 euro

Babette Cole, schrijver en illustrator

Babette Cole is geboren in 1949 op een van de Kanaaleilanden. Ze ging naar een zusterschool in Jersey en vervolgens volgde Babette een opleiding aan de Kunstacademie in Canterbury. Na haar diplomering in 1973 begon ze met schrijven en illustreren van kinderboeken. De droom om tekeningen te maken bij verhalen voor kinderen ging in vervulling. Naast haar eigen prentenboeken met tekst, illustreert Babette kinderboeken van andere auteurs en ontwerpt ze ansichtkaarten. Haar unieke stijl van illustreren komt voort uit een advies van haar uitgever, die haar aanraadde om tekeningen te maken in een stijl die toen erg in was. De vaak wat mollige, energieke figuurtjes zie je nog steeds terug in haar illustraties.

Het verhaal

Vader en moeder vinden het langzaam tijd om hun kinderen te vertellen hoe baby’s worden gemaakt. Moeder vertelt dat baby-meisjes worden gemaakt van allerlei zoete dingen en vader dat baby-jongens worden gemaakt van slakken en kakkerlakken. Maar er zijn ook baby’s die gebracht worden door een dinosaurus. Kinderen kunnen ook gemaakt worden van peperkoek en soms vind je ze gewoon onder een steen. Kweken uit zaadjes in een potje op de vensterbank of nog gemakkelijker, je knijpt ze gewoon uit een tube. Vader vertelt hoe moeder een ei heeft gelegd op de sofa. Het ei ontplofte en er vlogen twee kinderen uit.

De kinderen vertellen hun ouders dat ze er niets van weten, zij zullen wel tekenen hoe baby’s echt gemaakt worden. Tekeningen over eitjes in de buik van de moeder en zaadjes van de vader in twee potjes aan de buitenkant van zijn buik. Hoe de zaadjes in de buik van mama komen. De kinderen laten op hun tekeningen ook zien op welke manieren mama’s en papa’s in mekaar kunnen passen. Als de zaadjes in mama’s buik komen dan beginnen ze De Grote Eierrace. De winnaar krijgt het ei en ze groeien samen tot een baby. De baby wordt groter en groter en de moeder wordt dikker en dikker. En als de baby klaar is, dan ploft hij of zij eruit. Nu weten de vader en moeder van de kinderen alles….

De tekst, de illustraties

Op de voorkant van het boek een tekening van een gezin dat rond een bank/sofa staat. Een vader, moeder, twee kinderen, een kat, een hond en een gebroken eierschaal met daarin een baby. In grote letters de titel van het boek: Het ei van mama. Het woord ei is extra groot geschreven in de opvallende kleur rood. Ook op de voorkant de naam van de schrijver en illustrator: Babette Cool. Om de afbeelding heen zie je moeders met een kindje in de buik. Ook op de achterkant vind je een afbeelding van een moeder terug samen met een beknopte beschrijving van het verhaal. De schutbladen zijn licht roze/oranje, met afbeeldingen van zaadcelletjes/kikkervisjes. Voordat het verhaal begint een afbeelding van de moeder uit het verhaal, zij leunt op een heel groot wit ei. De illustraties in het boek zijn paginavullend, veelal een dubbele pagina. Het zijn zeer kleurige tekeningen en de leden van het gezin zijn grappig getekend. De ouders doen een beetje denken aan hippies. Als de ouders vertellen over de manieren waarop een baby op de wereld kan komen worden de verhalen versterkt door de zeer grappige tekeningen. Je ziet hoe meisjes gemaakt worden in een kom vol zoete dingen zoals ijs en snoep. De vader schept kleine jongetjes uit de grond, omringd door slakken. Niet heel veel tekst in dit boek, een paar zinnen per tekening, maar ze vertellen wel heel veel. Op de tekeningen vind je zeer veel details, een kind zal niet snel uitgekeken raken.

Fragment

‘Jullie weten er echt niets van!
We zullen even voor jullie tekenen
hoe baby’s echt gemaakt worden.’
‘Mama heeft inderdaad eitjes.
Die zitten in haar buik.’
‘En papa heeft zaadjes
in twee potjes aan de buitenkant van zijn buik.’
‘Papa heeft ook een tube.
De zaadjes komen uit de potjes,
door de tube.’
‘De tube gaat in mama’s buik,
door een klein gaatje.
Dan zwemmen de zaadjes
naar binnen met hun staartjes.’

Voor welke leeftijd

Op de achterkant van het boek staat aangegeven dat het prentenboek geschikt is voor kinderen vanaf vier jaar. Ik zou het boek eerst zelf doornemen en kijken of je het geschikt vindt voor je kind. Zelf zou ik denken aan een leeftijd van vijf/zes jaar.

Mijn mening

Het is een zeer grappig en goed boek over de bloemetjes en de bijtjes. Seksuele voorlichting geven kan best moeilijk zijn, wat vertel je wel en wat niet, wat snapt een kind. Met behulp van dit boek kan het niet mis gaan, het kind krijgt seksuele voorlichting op zijn of haar niveau en het is ook nog eens een heel leuk en grappig prentenboek. Het zijn een soort kijkplaten, je blijft nieuwe dingen ontdekken.

Het verrassende van dit boek vind ik dat niet de ouders maar de kinderen het juiste verhaal vertellen. Je ziet en leest dat ze tekeningen maken om de uitleg aan hun ouders compleet te maken. De tekeningen doen ook echt denken aan hoe kinderen een zwangere mama zouden tekenen. Ook de manieren waarop een papa en een mama in elkaar kunnen passen zijn erg grappig in beeld gebracht: Je ziet ze op een kangoeroebal, hangend in de lucht met ballonnen. Aan het einde van het verhaal zie je de vader en moeder met rode gezichten, ze weten nu heel goed hoe kinderen gemaakt worden. Op de laatste pagina maken de kinderen de deur open en lopen er allemaal verschillende dieren naar binnen met hun jonkies. Zij wisten al lang hoe ze voor nageslacht moesten zorgen.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris HaughtonrecensieBoekrecensie: "Mama Kwijt" van Chris Haughton“Mama Kwijt” is het Prentenboek van het jaar 2012 geworden en dat is niet voor niks. Dit boek, geschikt voor peuters en…
Hoe geef je seksuele voorlichting aan je kind?Hoe geef je seksuele voorlichting aan je kind?Seksuele voorlichting aan je kind geven is voor veel mensen niet gemakkelijk. Vaak voelt men zich toch gegeneerd om erov…
De seksuele ontwikkeling van een kindDe seksuele ontwikkeling van een kindVaak wordt bij seksualiteit gedacht dat dit begint in de pubertijd. Tijdens de pubertijd beginnen jongeren te experiment…
Zeven (prenten)boeken over taartenIn 2014 is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat lezen onder middelbare scholieren populairder is dan het jaar e…

Kinderen van het Ruige Land – boek van Auke HulstrecensieKinderen van het Ruige Land – boek van Auke HulstAuke Hulst schreef het boek Kinderen van het ruige land. Het is een autobiografische roman, waarin Hulst de teloorgang v…
Bronnen en referenties
 • Het ei van mama (ISBN 978 90 5908 460 5)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.