recensie22-11-1963 door Stephen King (recensie)
Na het heerlijke ‘Gevangen’ weer zo’n dikke pil van mijn favoriete schrijver, 864 pagina maar liefst. Het verhaal gaat over tijdreizen en de moord op John F. Kennedy, op 22 november 1963 (vandaar de titel). Laat het maar aan Stephen King ongeëvenaarde vertelkunst en schrijfplezier over om van deze twee boeiende elementen een waanzinnig, swingend en meeslepend verhaal te maken.
Samenvatting van het verhaal
Jake Epping leidt een tevreden maar weinig opmerkelijk leven. Hij is gescheiden van zijn alcoholistische vrouw en werkt als leraar op een middelbare school in een klein plaatsje in Maine. Jake eet zijn hamburger en frites regelmatig in het eethuis van
Al Templeton. Zijn collega’s en leerlingen mijden deze tent. Ze vinden de hamburgers verdacht goedkoop. Later in het verhaal komen we erachter hoe het kan dat Al zijn hamburgers zo goedkoop kan aanbieden. Op een dag belt Al Jake op school en vraagt of hij langs wil komen. Jake stemt toe maar als hij Al ziet lijkt het of de man in een dag jaren ouder is geworden. Al heeft longkanker waardoor hij iets belangrijks waar hij aan begonnen is niet af kan maken. Al wil dat Jake dat voor hem gaat doen. Het blijkt dat Al in de bijkeuken van zijn hamburgertent een toegang naar het verleden heeft gevonden. Elke keer dat hij daardoor heengaat, komt hij uit in 1958. Wanneer hij terugkomt zijn er altijd slechts twee minuten voorbij gegaan. Al heeft het plan opgevat de moord op John Kennedy in 1963 te voorkomen. Hij gelooft dat de wereld er een stuk beter uit zou hebben gezien wanneer Kennedy was blijven leven. Nadat hij een paar jaar in het verleden doorgebracht had, werd hij door zijn longkanker gedwongen naar huis terug te keren. Nu wil hij dat Jake teruggaat en zijn missie afmaakt. Jake stemt daarmee in maar voor hij aan de grote missie begint, wil hij eerst een ramp voorkomen in het leven van een leerling van hem uit het volwassen onderwijs. In 1958 blijkt alles lekkerder te smaken en zijn de mensen veel vriendelijker. De geur en de rassenscheiding daarentegen zijn minder aangenaam. Jake merkt dat het verleden zich niet makkelijk laat veranderen, het werkt diegene die de veranderingen wil aanbrengen waar mogelijk tegen. Tijdens zijn grote missie wil Jake eerst uitzoeken of Lee Oswald daadwerkelijk schuldig was en alleen handelde. Om hier achter te komen moet Jake in het verleden een dubbelleven leiden. Tot zijn verdriet want Jake heeft inmiddels de liefde en een zeer aangenaam leven gevonden. De vraag is of en hoe hij Lee Oswald tegen gaat houden….
Wetenswaardigheden rond het boek
22-11-1963 is het 56-ste boek van Stephen King (21 september 1947). In 1972 wilde King dit boek al schrijven. Hij heeft er toen vanaf gezien: het verhaal zou hem teveel research kosten en daar had hij als fulltime leraar geen tijd voor. Ook was de wond die de moord op Kennedy in de Amerikaanse samenleving geslagen had na negen jaar nog te rauw. King heeft zich door veel materiaal over de moord op Kennedy heen geworsteld. Ondanks de vele complottheorieën gelooft hij dat Lee Harvey Oswald alleen de moord gepland en uitgevoerd heeft. Deze veronderstelling vindt ook zijn weerslag in het boek. Al voor het verschijnen van het boek waren de filmrechten al verkocht.
Jonathan Demme heeft een optie op het schrijven van het scenario en het regisseren van de verfilming van het verhaal. Demme is regisseur van films als ‘Stop making Sense’ (concertregistratie van de Talking Heads), ‘ Married to the Mob ‘ en ‘Philadelphia’. In 1993 won hij een Oscar voor de beste regisseur voor de film ‘Silence of the Lambs’, met Anthony Hopkins in de legendarische rol van Hannibal Lecter.
Mijn mening
Ik heb genoten van dit boek. Het is misschien niet het beste boek dat Stephen King geschreven heeft (Duma is mijn favoriet) maar het verhaal is meeslepend en zit mooi in elkaar. Je moet natuurlijk wel mee kunnen gaan in het idee van een andere tijd instappen door de bijkeuken van een eettentje. Kijk, ik ben een Star Trek fan dus ik heb op het gebied van tijdreizen al zoveel gezien dat ik bij de voorstelling van Stephen King geen wenkbrauw optrek maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die er wat moeite mee hebben. Aan de vraag hoe het allemaal mogelijk is, besteed King nauwelijks aandacht. De mogelijkheid om de zaak wetenschappelijk te laten onderzoeken, wordt door Al en Jake niet eens overwogen. Nee, de overheid is zo onbetrouwbaar, we gaan zelf wel even lekker in het verleden lopen peuren. Het boek begint in een duizelingwekkend snelheid, rond bladzijde 500 valt het even dood om vervolgens een prachtige eindsprint te nemen. Okay, het boek had ook wel met 200 bladzijden minder gekund maar ogen dicht en spring er lekker in! Ik garandeer je: spijt krijg je niet.