recensie

Top Duitse boeken: beste Duitstalige boek

Top Duitse boeken: beste Duitstalige boek Op zoek naar een goed Duits boek voor je Duitse boekenlijst of voor het eigen leesplezier? Hier vind je de beste Duitse boeken aan de hand van top lijsten en literaire prijzen. Ook is er een introductie tot de Duitse literatuur en een overzicht van Duitse romans en Duitse schrijvers door de eeuwen heen. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan moderne en hedendaagse Duitse boeken. Oftewel, een handleiding en hulp bij het zoeken van een Duits boek.

Duits Boek: introductie tot de Duitse Literatuur

Hoewel Duitsland onze belangrijkste handelspartner is en ook een soortgelijke cultuur heeft als de Nederlandse cultuur, zijn veel mensen verre van bekend met de Duitse literatuur. Bij het horen van de titel van een Duits boek zijn we al trots wanneer we de betekenis kunnen raden. Weten wie de schrijver is of waar het over gaat komt pas op de tweede plaats. Toch heeft Duitsland door de eeuwen heen een prachtige literaire bundel boeken weten te produceren. Met niet alleen vooraanstaande schrijvers, maar ook baanbrekende filosofen en sociologen, is Duitsland altijd al een land van denkers geweest. Onder Duitse literatuur worden alle Duitse boeken, maar ook alle Duitstalige boeken verstaan. Dus ook schrijvers uit Oostenrijk en het Duitstalige gedeelte van Zwitserland worden meegerekend. De meeste boeken zullen in het Standaard Duits worden geschreven, maar ook Duitse dialecten kunnen worden meegeteld.

Het Duitse boek door de eeuwen heen

Duitsland, of liever het gebied van het hedendaagse Duitsland, heeft in de periode van 1050 tot 1350 een sterke bloeiperiode meegemaakt. Van daarvoor zijn er slechts twee dichtwerken bekend, namelijk de Hildebrandslied en muspilli, wat waarschijnlijk overblijfselen van zijn van de opgeschreven orale traditie. In de tweede helft van de twaalfde eeuw wordt zelfs gesproken over een periode van een gouden literaire eeuw voor het Duitse boek. Er was in die zestig jaar een verhoogde literaire activiteit. Uit deze tijd, die de Duitsers zelf mittelhochdeutsche Blütezeit noemen, stamt net zoals in de rest van Europa een groot aantal hofromans, maar ook ridderromans zoals Parzifal. Ook de Duitse Renaissance en reformatie waren een goede voedingsbodem voor het Duitse boek. Uit de barok periode vanaf 1600 werden schrijvers geïnspireerd door het leed veroorzaakt door de dertigjarige oorlog, en werd er een groot aantal tragedies en klassieke gewelddadige verhalen geschreven. Een Duits boek uit de Baroktijd dat wellicht het bekendst is, is Simplicius Simplicissimus door Grimmelshausen. Nu komen we aan bij wat nu vaak wordt gezien als de meest populaire periode. De verlichting. De verlichting heeft twee Duitse schrijvers voorgebracht die nu nog steeds immens populair zijn: Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller. Ze kunnen echter ook worden ingedeeld onder het Weimar classicisme. Een Duits boek van Goethe dat nu nog steeds weet te fascineren is Faust, waarin de hoofdpersoon zijn ziel aan de duivel verkoopt. Ook in de 19e eeuw zijn verschillende invloedrijke Duitse romans verschenen. Eén Duits boek staat zelfs op de lijst van meest verkochte boeken ooit. Met 50 miljoen verkochte exemplaren heeft de Zwitserse Johanna Spyri, met het Duits boek Heidis Lehr - und Wanderjahre (Heidi) (1880) de bestverkochte Duitstalige roman op haar naam staan. Oorspronkelijk was deze roman voor kinderen bedoeld, maar hij is ook razend populair onder volwassenen

Duits boek nu

Ook in de twintigste eeuw heeft Duitsland ondanks (of juist dankzij) de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en het communisme ook nog vele goede boeken geleverd. Na Engelstalige en Franstalige schrijvers, hebben de Duitstalige schrijvers de meeste Nobelprijzen voor de literatuur in de wacht gesleept. De belangrijkste prijs voor het Duits boek is de Georg-Büchner-Preis, maar deze wordt alleen aan de schrijver zelf toebedeeld en niet aan een specifiek boek. Een andere erg belangrijke prijs is de Oostenrijkse Ingeborg Bachmann Prize die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste Duitstalige boek van dat jaar. De afgelopen 15 jaar hebben de volgende boeken gewonnen:
  • Maja Haderlap - Im Kessel (2011)
  • Peter Wawerzinek - Rabenliebe (2010)
  • Jens Petersen - Bis dass der Tod (2009)
  • Tilman Rammstedt - Der Kaiser von China (2008)
  • Lutz Seiler - Turksib (2007)
  • Kathrin Passig - Sie befinden sich hier (2006)
  • Thomas Lang - Am Seil (2005)
  • Uwe Tellkamp - Der Schlaf in den Uhren (2004)
  • Inka Parei - Was Dunkelheit war (2003)
  • Peter Glaser - Geschichte von Nichts (2002)
  • Michael Lentz - Muttersterben (2001)
  • Georg Klein - Fragment van een lang stuk prosa (2000)
  • Terézia Mora - Der Fall Ophelia (1999)
  • Sibylle Lewitscharoff - PONG. (1998)
  • Norbert Niemann - Wie man's nimmt (1997)
  • Jan Peter Bremer - Der Fürst spricht (1996)

Ook is er in 1999 door het multinationale media bedrijf Bertelsmann en het cultuur huis Literaturhaus München door 99 vooraanstaande auteurs en critici een lijst samengesteld met de beste Duitse boeken van de twintigste eeuw. Elk Duits boek op deze lijst is echt de moeite waard. Een aantal zijn echter wel wat zwaar op de hand. Vandaar dat ik ook nog persoonlijke tips heb voor de boekenlijst.
  1. Robert Musil - Der Mann ohne Eigenschaften (De man zonder eigenschappen)
  2. Franz Kafka - Der Prozess (Het proces)
  3. Thomas Mann: Der Zauberberg (De Toverberg)
  4. Alfred Döblin - Berlin Alexanderplatz
  5. Günter Grass - Die Blechtrommel (De Blikken Trommel)
  6. Uwe Johnson - Jahrestage. Aus dem Leben von Gesine Cresspahl
  7. Thomas Mann - Buddenbrooks
  8. Joseph Roth - Radetzkymarsch
  9. Franz Kafka - Das Schloß (Het Slot)
  10. Thomas Mann - Doktor Faustus

Persoonlijke tips voor een Duits boek

Ten eerste is het meest gelezen Duitse boek door leerlingen Das Parfum (Het Parfum) door Patrick Süskind. En dit is niet voor niets. Het leest goed weg, is een prachtig verhaal en is een wereldwijde bestseller. Een tweede optie is de Der Vorleser (de Voorlezer) die zeer recentelijk verfilmd is als The Reader. Een ander boek dat door veel leerlingen wordt gewaardeerd is Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. Ook dit boek is verfilmd. Dus mocht je echt niet willen lezen, of vind je het prettig om ook visueel een idee te krijgen van het verhaal, dan kun je hier goed mee uit de voeten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse literatuurEr wordt een onderscheid gemaakt tussen literatuur en lectuur. Deze verschillen hebben vooral te maken met de schrijfsti…
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…
Wat is het verschil tussen lectuur en literatuur?Wat is het verschil tussen lectuur en literatuur?Er is een groot verschil in waardering tussen lectuur en literatuur in Nederland. Literatuur wordt gezien als kunst, ter…

recensieStieg Larsson en 'De vrouw die met vuur speelde'‘De vrouw die met vuur speelde’ is het tweede boek uit de Millennium-triologie van de Zweedse auteur Stieg Larsson. Het…
Boekrecensie: Nee! Een boek over Nee en Ja zeggenrecensieBoekrecensie: Nee! Een boek over Nee en Ja zeggenDit boek wordt gepresenteerd als een licht en humoristisch prentenboek over weerbaarheid. Het is goed om kinderen te ler…
Bronnen en referenties
  • Oorspronkelijk bron voor de lijst: http://web.archive.org/web/20010607003313/http://www.literaturhaus.at/headlines/1999/01/142/
  • Ingeborg Bachmann prijs: http://bachmannpreis.eu/de/bachmannpreis/3251
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 20-11-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.