recensie

Top Engelse boeken: beste Engelstalige boek

Top Engelse boeken: beste Engelstalige boek Op zoek naar een goed Engels boek voor de boekenlijst of voor het eigen leesplezier? Hier vindt u een introductie tot de Engelse literatuur. De beste Engelse boeken worden op een rij gezet door middel van een overzicht van prestigieuze literaire prijzen voor het Engels boek. Ook kunt u een lijst vinden met wat de lezers het beste Engelse boek vinden. Een Engelstalig boek lezen voor school hoeft niet langer vervelend te zijn zolang je maar een goed boek uitkiest. Hier een handleiding.

Engelse Boeken: introductie tot de Engelse literatuur

Er zijn weinig taalgroepen met zoveel variëteit als de Engels taal. Dit is natuurlijk ook van toepassing op de Engelse Literatuur. Sterker nog, veel van de grootste schrijvers komen niet uit Engeland of Amerika. Een Engels boek behoort tot de Engelse literatuur zodra het in het Engels is geschreven en dus niet is vertaald vanuit een andere taal. Maar buitenlandse schrijvers zoals Vladimir Nabokov (een Rus) hebben met Engels als tweede taal toch fantastische Engelstalige boeken afgeleverd. Andere schrijvers die niet uit Engeland of Amerika komen, maar wel Engels als eerste taal hebben, behoren ook tot de belangrijkste auteurs. Hierbij moet je denken aan Robert Burns uit Schotland, James Joyce uit Ierland en Dylan Thomas (inspiratie voor Bob Dylan) uit Wales. Maar ook in de Kolonies is hier en daar een prachtig Engels boek verschenen. Uiteindelijk echter is de belangrijkste Engelse schrijver tot op vandaag toch nog de Engelsman William Shakespeare. Zijn werken worden nog steeds door iedereen wereldwijd gelezen en opgevoerd.

Voor de beste Nederlandse, Duitse en Franse boeken kunt u ook terecht bij mijn special:
Boekenlijst VWO / Havo: beste boeken per land

Het Engelse boek door de eeuwen heen tot nu

Net zoals in andere talen heerste er ook in de Engelse samenleving een sterke orale overlevering. Het eerste geschreven werk bekend kwam uit de middeleeuwen en was in het Oud-Engels: de Hymn van Caedmon. Het Engelse boek begon al sterkere vorm aan te nemen in de riddertijd. Vanaf 12e eeuw verschenen de eerste religieuze werken (bijbelvertalingen ook natuurlijk), hof romans en ridder verhalen. Vandaag de dag zijn we nog steeds dol op Koning Arthur en de Ridder van de ronde tafel verhalen. Met de Canterbury Tales was Geoffrey Chaucer dan ook een van de belangrijkste schrijvers van de 14e eeuw en word ook wel aangewezen als de vader van het Engels boek. Ook de oorsrpong van Robin Hood stamt uit deze periode. Vanaf de introductie van de drukpers in 1476 door Wiliam Claxton versnelde het aantal Engelse boeken significant. De eerste echte Engelse roman is Daniel Defoe's Robinson Crusoe, aangezien het los stond van mythen, geschiedenis, legendes etc.. Laten we nu eens kijken welk Engels boek in de loop der eeuwen als beste Engelse boek zijn bestempeld.

Het beste Engelse boek aller tijden

De critici en experts van the Guardian hebben onlangs een lijst gekozen met de allerbeste boeken aller tijden. Hier zijn de beste Engelse boeken gefilterd. Het is begrijpelijk dat je niet altijd even veel zin hebt in de oudere romans. Vandaar dat hieronder ook een overzicht is van de beste Moderne Engelse boeken. Hier eerst de eerste 11 van the Guardian beste boeken ooit lijst.

 1. Pilgrim's Progress - John Bunyan
 2. Robinson Crusoe - Daniel Defoe
 3. Gulliver's Travels - Jonathan Swift
 4. Tom Jones - Henry Fielding
 5. Clarissa - Samuel Richardson
 6. Tristram - Shandy Laurence Sterne
 7. Emma - Jane Austen
 8. Frankenstein - Mary Shelley
 9. Nightmare Abbey - Thomas Love Peacock
 10. Sybil Benjamin Disraeli
 11. David Copperfield - Charles Dickens

Het beste Engelse boek vanaf 1900

Een Engels boek dat in vele lijsten bovenaan verschijnt is Ulysess door James Joyce. Ik moet echter waarschuwen dat het voor de beginnende Engelse lezer nog al taai kan zijn. Desalniettemin verdient het om bovenaan te staan. Ook The Great Gatsby doet het altijd goed en dit boek is zeer toegankelijk en ook niet bijzonder lang. Ideaal als Engels boek voor op je Literatuur lijst. Zo staan ze ook bovenaan op de Modern Library Top 100 lijst Deze lijst is gebaseerd op de beste Engelse boeken van sinds 1900. Er is ook een top 100 lijst gepubliceerd door de Modern Library die gebaseerd is op de mening van de lezers en niet de critici. De critici hebben echter de volgende lijst geselecteerd. In reactie hierop kwam Radcliffe's Publishing Course met een concurrerende lijst. Hier staan de eerste tien van beide lijsten naast elkaar.

PlaatsThe Modern LibraryRadcliffe's
1.Ulysses - James Joyce (1922)The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald (1925)
2.The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald (1925)The Catcher in the Rye by J.D. Salinger (1951)
3.A Portrait of the Artist as a Young Man - James Joyce (1916)The Grapes of Wrath - John Steinbeck (1939)
4.Lolita - Vladimir Nabokov (1955)To Kill a Mockingbird - Harper Lee (1960)
5.Brave New World - Aldous Huxley (1932)The Color Purple - Alice Walker (1982)
6.The Sound and the Fury - William Faulkner (1929)Ulysses - James Joyce (1922)
7.Catch-22 - Joseph Heller (1961)Beloved - Toni Morrison (1987)
8.Darkness at Noon - Arthur Koestler (1940)The Lord of the Flies - William Golding (1963)
9.Sons and Lovers - D. H. Lawrence (1913)1984 - George Orwell (1948)
10.The Grapes of Wrath - John Steinbeck (1939)The Sound and the Fury - William Faulkner (1929)

Beste Engelstalige Boek vanaf 1900 volgens de Lezers

Zoals bovengenoemd is er door de Modern Library ook een onderzoek uitgevoerd onder de lezers om in kaart te brengen welke Engelse boeken volgens de lezers het beste zijn. Zij kwamen uit op deze lijst, de eerste tien. Vooral Ayn Rand valt op met 4 boeken in de top 10 en 2 boeken op de eerste en tweede plaats als beste Engelse boek. Ook Ron Hubbard doet het goed met 3 boeken in de lijst.
 1. Atlas Shrugged - Ayn Rand
 2. The Fountainhead - Ayn Rand
 3. Battlefield Earth - L. Ron Hubbard
 4. The Lord of the Rings -J.R.R. Tolkien
 5. To Kill a Mockingbird - Harper Lee
 6. 1984 - George Orwell
 7. Anthem - Ayn Rand
 8. We the Living - Ayn Rand
 9. Mission Earth -L. Ron Hubbard
 10. Fear - L. Ron Hubbard

Persoonlijke tips voor een Engels boek voor de boekenlijst Engels

Ik hoop dat deze lijsten hebben kunnen helpen in je keuze voor een goed Engels boek. Als je het nu nog niet weet zou ik op zijn minst de volgende boeken aan raden. 1948 is nog steeds een erg populaire keuze onder scholieren. Ook To Kill a Mockingbird is vooral in het buitenland een erg populair boek onder leerlingen voor de boekenlijst Engels. Veel docenten staan ook toe dat Harry Potter of the Lord of the Rings mogen worden gelezen. Deze Engelse boeken zijn natuurlijk nooit in populariteit gedaald.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toni Morrison, NobelprijswinnaresToni Morrison was de eerste zwarte vrouw die een Nobelprijs voor Literatuur won. Haar boeken zijn gedrenkt in de Afro-Am…
Boeken: de chicklit, een onderdeel van het romangenreBoeken: de chicklit, een onderdeel van het romangenreAl bestaat het genre nog niet zo lang (in 1988 werd deze term voor het eerst op papier gezet), veel vrouwen lezen graag…
Boekrecensie: Taart voor Tuur?recensieBoekrecensie: Taart voor Tuur?Taart voor Tuur? is een prentenboek waarin een jongetje met diabetes laat zien wat er allemaal bij komt kijken als je su…
Bronnen en referenties
 • Voor volledige lijsten
 • - http://www.guardian.co.uk/books/2003/oct/12/features.fiction
 • - http://www.modernlibrary.com/top-100/100-best-novels/
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 20-11-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.