recensie

Boekrecensie: Taart voor Tuur?

Boekrecensie: Taart voor Tuur? Taart voor Tuur? is een prentenboek waarin een jongetje met diabetes laat zien wat er allemaal bij komt kijken als je suikerziekte hebt. De tekst is geschreven door Katrien Vandewoude, de illustraties zijn gemaakt door Anke Rymenams. Na het verhaal vind je een bijsluiter: tips voor ouders en leerkrachten. Het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf vijf/zes jaar.

Gegevens van het boek Taart voor Tuur?

  • Tekst: Katrien Vandewoude
  • Illustraties: Anke Rymenams
  • Uitgeverij: Clavis
  • Gepubliceerd: 2011
  • Genre: kinderboek/prentenboek
  • Aantal pagina’s: 29
  • ISBN: 978 90 448 1427 9
  • Geschikt voor: kinderen vanaf vijf/zes jaar

Over de schrijver, Katrien Vandewoude

Katrien is geboren in 1955 in Asse en groeide op in Opwijk. Als jong kind was ze dol op de lessen taal en woordleer. Katrien kon goed opstellen schrijven en boeken lezen was het liefste wat ze deed. Vanaf haar twaalfde bezocht ze het Sint-Vincentiusinstituut in Dendermonde en volgde daar de richting Grieks-Latijn. Later studeerde ze af als licentiate Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent en werkte twee jaar in de universiteitsbibliotheek. Katrien trouwde en kreeg vier kinderen. Vier jaar lang heeft ze als begeleidster meegewerkt aan de Kinder- en Jeugdjury en liep al die tijd rond met het idee om zelf een boek te schrijven voor kinderen las ik op haar website. Het eerste boek van Katrien Vandewoude: Scherven (Clavis, 1995).

Het verhaal Taart voor Tuur?

Lisa viert haar verjaardag en Tuur is een van haar gasten. Hij komt iets eerder en samen eten ze een boterham. Tuur is een poosje ziek geweest, hij heeft in het ziekenhuis gelegen en is nu weer beter. Lisa krijgt een knuffelkonijn van Tuur, hier is ze erg blij mee. Het lijkt alsof Tuur nog meer cadeautjes heeft meegenomen in zijn rugzak. Maar het zijn spulletjes die Tuur zelf nodig heeft.

Een toestel met daarin een prikpen. Het toestel meet de suiker in Tuur zijn bloed. Daar is iets mis mee, daardoor had hij vaak dorst en moest hij veel plassen. Na het meten van het suiker pakt Tuur een soort stift. Op deze stift zit een naald en de moeder van Tuur geeft hem een spuitje in zijn buik. Zo wordt Tuur niet ziek van de suiker in het eten. Ook in een boterham zit een soort suiker, een trage suiker. Tuur krijgt verschillende keren per dag een spuitje. De moeder van Tuur gaat naar huis.

Als de andere gasten komen gaan ze met zijn allen naar buiten om te spelen. Lisa en Tuur springen op de trampoline. Lisa gaat even wat drinken halen binnen, als ze terugkomt ziet ze dat Tuur stilletjes op de trampoline zit. Hij voelt zich niet goed, Tuur ziet bleek en hij zegt dat zijn benen zo trillen. Lisa roept haar moeder en zij vraagt aan Lisa of ze het rugzakje van Tuur wil halen en de telefoon. De moeder van Lisa gebruikt de prikpen om het suiker te meten in het bloed van Tuur. Het suiker is te laag en Tuur krijgt een stukje druivensuiker. Daarna belt de moeder van Lisa de moeder van Tuur om raad te vragen. Tuur heeft een hypo, hij heeft te weinig suiker in zijn bloed omdat hij weinig gegeten heeft en daarna flink op de trampoline heeft gesprongen. Tuur mag van zijn moeder een stukje taart eten in plaats van een koekje omdat Tuur later vast ook nog gaat springen op de trampoline. Limonade lijkt Tuur niet zo’n goed idee, dat zou te veel suiker zijn, hij neemt een glas water bij zijn stukje taart.

De tekst en de illustraties

Op de voorkaft zie je onder de titel (Taart voor Tuur?) een afbeelding van Tuur en Lisa. Een verjaardagstaart en het kroontje op het hoofd van Lisa laten zien dat er in dit boek een verjaardag wordt gevierd. Dat het boek over diabetes gaat zou je kunnen zien aan de prikpen die Tuur bij zich heeft, maar ik kan mij voorstellen dat kinderen dit niet direct opvalt. Je kunt het onderwerp wel halen uit de zin Bij de hand zoemt in op diabetes. De tekeningen zijn van een royaal formaat, ze beslaan een pagina maar veelal een dubbele pagina. De illustraties staan op een witte achtergrond. De illustrator maakt gebruik van grijs/wit en van kleurtjes. Lisa en Tuur zijn ingekleurd met felle kleurtjes, de andere voorwerpen en de omgeving zijn grijs/wit. Zo vallen de personen en spulletjes waar het om gaat goed op. Bij enkele afbeeldingen lijkt het alsof ze zijn uitgeknipt en daarna op de achtergrond zijn geplakt. Op een aantal illustraties zijn Lisa en Tuur klein afgebeeld, maar soms ook heel groot. Als in de tekst staat dat Tuur het suiker in zijn bloed (bloedsuiker) controleert zie je het apparaat groot afgebeeld. Per illustratie tref je ongeveer tien regels tekst aan. De tekst is goed te volgen voor kinderen vanaf een jaar of vijf/zes. Lisa verstaat het woord diabetes eerst niet goed, net als vele andere kinderen denk ik. De tekst staat op een witte achtergrond.

Een fragment uit het boek

Tuur houdt het druppeltje bloed tegen een strookje dat in het toestel zit. Op het schermpje lichten cijfers op. ‘Dit toestel meet de suiker in mijn bloed. Daar is iets mis mee. Daardoor had ik vaak grote dorst en moest ik veel plassen. Ik werd ook mager en was altijd moe. Ineens was ik heel ziek. Zo ziek dat ik naar het ziekenhuis moest. Daar zei de dokter dat ik diabetes heb.’ ‘Wat? Wie heeft je gebeten?’ vraagt Lisa. ‘Nee, je hebt me niet goed verstaan. Ik heb di-a-be-tes.’ ‘O,’ doet Lisa. ‘Di-a-be-tes.’

Extra informatie achterin het boek/bijsluiter

Na het verhaal om voor te lezen volgen er drie pagina’s met tips voor ouders leerkrachten en opvoeders.

De onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is diabetes?
  • Wat is insuline?
  • Twee types diabetes
  • Hoe weet je of een kind diabetes heeft?
  • Waarom moet een kind met diabetes behandeld worden?
  • Hoe wordt een kind met diabetes behandeld?
  • Waar moet je op letten bij een hypo of een hyper?
  • Een kind met diabetes in de klas
  • Een kind met diabetes op bezoek
  • Hoe leg je jonge kinderen uit wat diabetes is?
  • Organisaties waar je informatie kunt vinden over diabetes
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeven (prenten)boeken over taartenIn 2014 is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat lezen onder middelbare scholieren populairder is dan het jaar e…
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…
Prinsessentaart zelf maken is erg leukMeisjes die hun verjaardag vieren willen natuurlijk een taart, en wat is nou leuker dan een prinsessentaart voor een mei…

Top Engelse boeken: beste Engelstalige boekrecensieTop Engelse boeken: beste Engelstalige boekOp zoek naar een goed Engels boek voor de boekenlijst of voor het eigen leesplezier? Hier vindt u een introductie tot de…
Beste Nederlandse boeken: literatuur toprecensieBeste Nederlandse boeken: literatuur topOp zoek naar een goed Nederlands boek voor school of voor het eigen leesplezier? Hier kunt u de beste Nederlandse boeken…
Bronnen en referenties
  • Taart voor Tuur? (ISBN 978 90 448 1427 9)
  • Katrienvandewoude.be
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.