recensie

Hoe Lance Armstrong kanker overwon - boek Door de pijngrens

Hoe Lance Armstrong kanker overwon - boek Door de pijngrens In 'Door de pijngrens' beschrijft de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong zijn verbeten gevecht vanaf 1996 tegen kanker, en, tegen alle verwachtingen in, zijn overwinning daarop. Drie jaar later won hij vervolgens de Tour de France, een dubbele overwinning. Een boeiend verhaal waarin je Lance als persoon beter leert kennen in zijn strijd in zijn ziekenhuisbed en op zijn fiets. Lance Armstrong beschreef zijn persoonlijke relaas in dit zeer indrukwekkende boek. Interessant als je de Tour en zijn renners op de voet op tv volgt. Maar niet minder interessant voor degenen die niets met wielrennen hebben, of sterker nog: de hele Tour de France gekte elk jaar weer bewust ontwijken. Het is niet van belang, Lance beschrijft zo persoonlijk hoe hij zijn ziekte heeft overwonnen en hoe hij zijn weg terugvocht naar een leven waarin zijn lichaam, en niet minder zijn geest, weer konden doen wat hij wilde, dat zijn verhaal iedereen kan boeien.

Breaking news in januari 2013: Lance Armstrong geeft toe doping gebruikt te hebben voor zijn zeges
Inmiddels (januari 2013) is bekend geworden dat Lance Armstrong heeft toegegeven doping gebruikt te hebben. Hij geeft zelfs toe dat hij al zijn Tour de France deelnames met doping gewonnen heeft. En dat dit resultaat zonder doping niet mogelijk was geweest. De stichting Livestrong, die Armstrong zelf oprichtte, betreurt dit ten zeerste, maar heeft wel aangegeven dankbaar te zijn voor zijn inzet.

Noot van de schrijfster

Het boek is nog steeds een boeiend relaas van een topsporter die vecht tegen en wint van de ziekte kanker. Zijn veroveringen staan echter wel in een heel ander daglicht sinds zijn bekentenis.

Amerikaanse coverAmerikaanse cover

Korte samenvatting

Lance begint zijn boek met: "Ik wil sterven als ik honderd ben, met de Amerikaanse vlag op mijn rug en de Texaanse stier op mijn rennershelm". Een gedreven wielrenner in hart en nieren, dat is duidelijk. Als op 25-jarige leeftijd hij na lichamelijke klachten het vonnis teelbalkanker krijgt, is hij een vermaard wielrenner en heeft hij al tweemaal een etappe in de Tour gewonnen. Zijn kanker blijkt uitgezaaid naar longen, buik en hoofd. Een hersenoperatie volgt. Ook ondergaat hij chemokuren. En niet de kuren die hem waren aanbevolen, maar na zich in zijn vorm en ernst van zijn ziekte verdiept te hebben, kiest hij voor een ander type kuren. Deze zullen bovendien zijn longen meer sparen dan de oorspronkelijke stoffen, en hem, als hij al gaat overleven, nog enige kans op een terugkeer in de wielrensport kunnen bieden. Hij gaat door een diep, diep dal. Naast de zeer zware behandelingen vallen hem ook problemen met de verzekering en met zijn sponsor ten deel. Na zijn behandeling vecht hij zich een weg terug naar zijn oorspronkelijke conditie. Maar psychisch gaat hij ook door een diep dal, en hij vertelt over de zware overwegingen voordat hij weer terugkeert tot het wielrennen.

Naast de behandeling en hoe hij die doorstaat vertelt zijn verhaal ook over zijn goede verstandhouding met zijn moeder, die er altijd maar dan ook altijd voor hem is, en met zijn managers en trainers. Ook biedt zijn boek een goed beeld van de persoon Lance, met zijn ideeen, visies, en denkwijzen op het leven en vele facetten daarvan. We krijgen een kijkje in zijn jeugd, en wat hem al op jonge leeftijd dreef tot topsport.

Zijn weg terug naar de topsport gaat niet over rozen. Velen om hem heen zijn sceptisch over zijn kansen om op zijn oude niveau terug te komen, laat staan om door te stomen naar het winnen van een Tour de France. Toch lukt hem dit, 3 jaar na de constatering van zijn ziekte.

Cover van de herdrukCover van de herdruk

Schrijfstijl

Lances schrijfstijl is een knappe mengeling van stoerheid, nuchterheid, gevoeligheid, eerlijkheid over wie hij was en hoe hij is veranderd door zijn ziekte. Hij schrijft "Mijn ziekte zette me met beide benen op de grond". "Ik was niet meer of minder dan de man die tijdens de chemokuur naast me zat. Het had daar allemaal niets mee te maken". Zijn schrijfstijl neemt je mee in zijn gedachtes, zijn overwegingen: "De mensen zien de come-back van Lance Armstrong als een triomf, maar in het begin was het een ramp". Maar ook zijn humor kruipt tussen de serieuze regels door, als hij beschrijft hoe zijn hersenchirurg zijn laatste twijfels wegneemt als hij Lances vraag "Hoe weet ik dat u weet wat u doet" beantwoordt met een "Omdat u goed bent in wielrennen, maar ik nog veel beter in hersenchirurgie".

Indrukwekkende passage

De vraag was wat de chemokuur eerder gesloopt zou hebben, de kanker of mij? Mijn leven werd een lijdensweg: als ik geen pijn had, dan was ik wel misselijk, en als ik niet misselijk was, dan begon ik te tobben, en als ik niet aan het tobben was, dan zat ik me af te vragen wanneer dit allemaal voorbij zou zijn. Zo gaat dat met een chemokuur.

Foto's

Het boek is nog persoonlijker door het opnemen van vele foto's uit zijn jeugd, zijn eerste sportjaren, na zijn hersenoperatie, tijdens zijn chemotherapie, zijn eerste tijd met zijn toekomstige vrouw Kik, zijn eerste zoon, zijn terugkeer naar de sport en natuurlijk het winnen van de tour. De foto's 'voor' en 'na' laten ook zien hoe zijn lichaam is veranderd van zwaar en stevig naar ranker gespierd, tanig.

Mening van deze auteur

Ik had het boek in 3 dagen uit, ik vond het een geweldig, goed geschreven boek met heel veel diepgang, en toch vlot te lezen. Ik heb zelf kanker gehad en diverse behandelingen, waaronder chemokuren, ondergaan. Er zijn veel herkenbare passages, zoals deze: "Tijdens de chemobehandelingen leek het alsof ik al half dood was. Ik was compleet van de wereld en het leek of ik green grip meer op de dingen had, alsof er geen samenhang meer was". Ik vind het boek een aanrader voor een ieder, het geeft een zo helder beeld van het gevecht van een kankerpatiënt terug naar zijn eigen leven, heel verhelderend ook voor naasten van patienten voor wie het vaak zo moeilijk is om te begrijpen wat er omgaat in die persoon. Maar het is ook een verhaal van een gevecht in en voor het leven op zich, en dat maakt het aangrijpend om te lezen.

Gegevens

  • Titel: Door de pijngrens
  • Auteur: Lance Armstrong
  • Jaar: 2000
  • Oorspronkelijke titel: It's not about the bike: my journey back to life
  • Uitgeverij: Het Spectrum
  • ISBN: 90-274-7142-8
  • Aantal pagina's: 284

Lees verder

© 2011 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Program: een film over Lance ArmstrongThe Program: een film over Lance ArmstrongIn 2015 ging de film over wielrenner Lance Armstrong en zijn dopingverleden in première. In 2012 beschuldigt het Amerika…
Tour de France: Wielrenners die 5x of vaker de tour wonnenTour de France: Wielrenners die 5x of vaker de tour wonnenIn 2018 kon de Brit Chris Froome de vijfde wielrenner worden die de belangrijkste wielerronde ter wereld, de Tour de Fra…

recensieVirus van Kathy Reichs - recensieWie fan is van de bekende serie Bones, met als hoofdrolspeler de forensische antropologe Temperance Brennan, zal zeker w…
Boekrecensie: Marianne krijgt een broertjerecensieBoekrecensie: Marianne krijgt een broertjeDit boek is een vervolg op het boek De kleine Marianne. Marianne is inmiddels zes jaar en krijgt op een dag te horen van…
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 18-01-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.