recensie

Boekrecensie: Lotta kan al fietsen

Boekrecensie: Lotta kan al fietsen De broer en zus van Lotta suizen de berg af met hun fietsen. Lotta is boos omdat ze al bijna vijf jaar is en nog niet kan fietsen, ze heeft alleen een oude driewieler. Maar dan bedenkt Lotta een ‘vreselijk’ plan... De tekst is geschreven door Astrid Lindgren (oorspronkelijke titel van het boek: Visst kan Lotta cykla) en de illustraties zijn gemaakt door Ilon Wikland.

Gegevens van het boek

 • Titel: Lotta kan al fietsen
 • Oorspronkelijke titel: Visst kan Lotta cykla
 • Tekst: Astrid Lindgren
 • Illustraties: Ilon Wikland
 • Uitgeverij: Ploegsma Amsterdam
 • Jaar: 2003
 • Pagina’s: 31
 • ISBN: 90 216 1805 2
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Prijs: 13,95 euro

Over de schijfster, Astrid Lindgren

Astrid Anna Emilia Ericsson/Astrid Lindgren is geboren in 1907 en overleden in 2002. Een Zweedse schrijfster die wereldberoemd is geworden met haar kinderverhalen. Ze groeide op in een boerengezin. Na de middelbare school werkte ze als secretaresse, trouwde en kreeg twee kinderen. In 1944 schreef ze haar eerste boek en in 1945 brak ze door toen haar eerste boek over Pippi Langkous werd gepubliceerd. Vanaf 1946 tot 1970 werkte ze als redactrice bij haar uitgever maar bleef ook zelf schrijven. Astrid Lindgren heeft rond de tachtig boeken geschreven, ze zijn in zesenzeventig talen vertaald. In 1992 is ze gestopt met schrijven omdat ze niet meer goed kon zien. Veel van haar boeken spelen zich af op het platteland, deze omgeving doet denken aan de plaats waar ze zelf is opgegroeid.

Over de illustrator, Ilon Wikland

Maire Ilon Pääbo is geboren in 1930 in Estland. Toen haar ouders scheidden ging Ilon bij haar opa en oma wonen. Op haar veertiende ging ze naar Zweden, weg van de Tweede Wereldoorlog. Maire deed een kunstopleiding en kreeg toen ze vierentwintig was een illustratieopdracht voor een boek van Astrid Lindgren. Ze was inmiddels getrouwd met de Zweed Stig Wikland. Ilon heeft bijna alle boeken van Astrid geïllustreerd. In 1969 kreeg ze de Elsa Beskow medaille voor haar gehele oeuvre.

Het verhaal

Lotta is boos! Haar broer en zus kunnen heerlijk fietsen, maar Lotta niet. Lotta moet het doen met een driewieler en ze is al bijna vijf jaar. Lotta bedenkt een vreselijk plan en vertelt het alleen tegen Bamsie. Bamsie is een knuffelvarkentje maar Lotta doet net alsof Bamsie een beer is. Lotta vertelt aan Bamsie dat als ze voor haar verjaardag geen echte fiets krijgt, ze er een gaat pikken, in het geheim.

Lotta krijgt van alles voor haar verjaardag maar geen fiets. Eerst speelt ze met haar nieuwe cadeautjes maar als ze haar oude driewieler ziet staan gaat ze een fiets pikken zoals ze heeft bedacht. In de schuur van mevrouw Berg staat een oude fiets. Maar eerst moet mevrouw Berg een middagdutje gaan doen. Eerst valt Lotta een paar keer met de fiets, maar ze gaat door, ze wil ook de berg afsuizen net als Jonas en Mia-Maria.

Als ze bovenaan de berg is, stapt ze op de fiets en gaat naar beneden. Zo snel zijn haar broer en zus nog nooit gegaan. De fiets kan niet remmen en Lotta ook niet. Ze vliegt in een rozenstruik en begint vreselijk te huilen. Mevrouw Berg hoort en ziet haar maar is niet heel boos. Ze zegt dat Lotta een kleinere fiets moet hebben. Lotta vindt het maar een rotverjaardag. Gelukkig heeft haar vader aan het einde van de dag een verrassing voor haar: een mooie, wel gebruikte, fiets. Lotta is dolblij en fietst zo weg.

De tekst en de illustraties

Op de voorkaft een grote afbeelding van een meisje (Lotta) op een rode fiets, haar knuffelvarkentje ligt op de bagagedrager. Op de achtergrond een boom met bloesem. In grote rode letters de titel van het boek: Lotta kan al fietsen. Op de achterkaft van het boek dezelfde afbeelding maar dan iets kleiner en in het kort de inhoud van het boek. De illustraties beslaan veel ruimte in het boek. Illustraties die een dubbele pagina beslaan, de tekst op een rustige achtergrond, illustraties die een enkele pagina beslaan. Ook wel iets kleinere afbeeldingen op een spierwitte achtergrond. Het zijn kleurige en gedetailleerde tekeningen.
Bij iedere illustratie hoort tekst, dit varieert tussen de negen en de dertig zinnen. Geen moeilijke woorden en de zinnen zijn kort. Het verhaal is goed te volgen voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Een fragment

‘Jij bent de enige die goed luistert,’ zei
Lotta. ‘Jonas en Mia-Maria luisteren nooit.
En ze snappen ook nooit iets.’
Nee, dan was Bamsie veel beter. Nu luister-
de hij naar Lotta’s vreselijke plan.
‘Als ik voor mijn verjaardag geen echte
fiets krijg,’ zei Lotta, ‘dan pik ik er een.
In het geheim.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op bezoek bij Pippi Langkous: Astrid Lindgren's VärldWie kent haar niet! Pippi Langkous, het ondeugende meisje uit de verhalen van Astrid Lindgren. In de stad Vimmersby in Z…
Astrid Lindgren (1907-2002)Lindgren is een van de beroemdste schrijfsters van jeugdliteratuur wereldwijd. Haar creatie Pippi Langkous werd wereldbe…
recensieRecensie: Astrid Lindgren, Bröderna LejonhjärtaGebroeders Leeuwenhart uit 1977 ( Zweeds: Bröderna Lejonhjärta) van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren i…
Start to Bike: Begin met fietsenStart to Bike: Begin met fietsenDat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je…

Boekrecensie: Marianne krijgt een broertjerecensieBoekrecensie: Marianne krijgt een broertjeDit boek is een vervolg op het boek De kleine Marianne. Marianne is inmiddels zes jaar en krijgt op een dag te horen van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bol.com
 • Lotta kan al fietsen (ISBN 90 216 1805 2)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.