recensie

Boekrecensie: Reuzenpanda (reeks Dieren in gevaar)

Boekrecensie: Reuzenpanda (reeks Dieren in gevaar) In de reeks Dieren in gevaar kun je van alles lezen over zeldzame diersoorten. Waar ze leven en waarom ze met uitsterven worden bedreigd. Hoeveel reuzenpanda’s zijn er nog op de wereld en kunnen wij mensen helpen om deze dieren te redden? Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes tot ongeveer tien jaar.

Gegevens van het boek

  • Titel: Dieren in gevaar: Reuzenpanda
  • Oorspronkelijke titel: Giant panda
  • Tekst: Rod Theodorou
  • Vertaald uit het Engels door: T. Dijkhof
  • Uitgeverij: Nederlands Taalgebied Ars Scribendi bv, Etten-Leur
  • Gepubliceerd: 2000 (Engeland), 2005 (Nederland)
  • Aantal pagina’s: 32
  • ISBN: 90 5566 108 2
  • Geschikt voor: kinderen vanaf circa zes jaar tot tien jaar
  • Prijs: iets minder dan 10 euro

De inhoud van het boek

In dertien hoofdstukken wordt uitleg gegeven over de reuzenpanda:
  1. Dieren in gevaar: Over de hele wereld zijn meer dan 10.000 diersoorten in gevaar.
  2. Wat zijn reuzenpanda’s?: reuzenpanda’s zijn grote zoogdieren die leven in de bergen van China, waar de juiste plantensoorten groeien waarvan de panda’s leven. Eerst dachten wetenschappers dat reuzenpanda’s hoorden bij de familie van de beren, nu denken ze dat ze een eigen familie vormen en nauwer verwant zijn aan wasberen dan aan beren.
  3. Hoe zien reuzenpanda’s er uit?: reuzenpanda’s zien er uit als beren. Ze hebben een dikke, zwart met witte vacht en een korte staart. Reuzenpanda’s kunnen heel goed zien en ze hebben sterke kaken en tanden.
  4. Waar leven reuzenpanda’s?: ze leven nog maar in zes kleine gebieden in China in berggebieden.
  5. Wat eten reuzenpanda’s?: ze eten vooral bamboeplanten. Bamboe is niet erg voedzaam daarom moet de reuzenpanda wel tien tot zestien uur per dag eten om fit te blijven.
  6. De baby’s van reuzenpanda’s: reuzenpanda’s zijn erg schuw, ze leven graag alleen. Alleen laat in het voorjaar of vroeg in de zomer komen de mannetjes en vrouwtjes bij elkaar om te paren. De jongen worden drie tot vijf maanden daarna geboren, meestal in een nest onder de grond.
  7. Zorgen voor de jongen: de welpen drinken ongeveer zes maanden melk bij hun moeder. Na drie maanden lopen ze rond, na een jaar kunnen ze voor zichzelf zorgen. Reuzenpanda’s worden in het wild tussen de zeventien en de twintig jaar oud.
  8. Bijzondere kenmerken: de reuzenpanda heeft aan beide voorpoten een speciaal bot, dat gebruik hij als een soort duim om de bamboe die hij eet vast te houden. Vroeger heeft de reuzenpanda wel vlees gegeten, maar hij eet al heel lang planten. Heel soms eten ze kleine zoogdieren, vissen en vogels.
  9. Hoeveel reuzenpanda’s zijn er? : honderd jaar geleden waren er nog heel veel reuzenpanda’s in China, nu nog maar heel weinig in het wild. Ze leven nu voornamelijk in speciale beschermde gebieden/reservaten.
  10. Waarom is de reuzenpanda in gevaar?: reuzenpanda’s zijn in gevaar door de mensen. Ze komen in vallen terecht die eigenlijk bedoeld zijn om andere dieren te vangen. Er zijn ook jagers die de panda’s doden voor hun vacht. Ze zijn ook in gevaar omdat hun leefgebied wordt verwoest.
  11. Hoe wordt de reuzenpanda geholpen?: Milieubeschermers werken samen om de panda’s in de reservaten te beschermen.
  12. Feiten en cijfers
  13. Bedreigde dieren

Na deze hoofdstukken volgen de volgende items:
  • Verklarende woordenlijst
  • Register

De tekst en de illustraties

Op de voorkaft een foto van een reuzenpanda, hij zit tussen het groen. De titel staat in royale letters in een knalgele kleur. Rechtsboven zie je staan Dieren in gevaar, rechtsonder de tekst mijn eerste docu-boek. Op de achterkant kun je lezen wat je van het boek kunt verwachten, elk deel uit de reeks bevat: prachtige foto’s en tekeningen, eenvoudige informatieve tekst, een overzicht van bedreigde dieren en een woordenlijst en een register. Natuurlijk veel foto’s van pandaberen in dit boek maar ook van een blauwe vinvis, een zwarte neushoorn en een Bengaalse tijger. Op iedere pagina vind je minstens één illustratie. De achtergrond is half geel, half groen. De titel van ieder hoofdstuk staat in het gele gedeelte, de rest van de tekst in het groen gedeelte. Zwarte letters, royaal formaat, zeer goed leesbaar.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda is een heel speciaal dier die alleen in China nog in het wild voorkomt. De panda heeft een heel herkenbaa…
Een bekende maar zeldzame beerDe bamboe beer (of ook wel reuzenpanda genoemd) met zijn warme zwart/witte vacht is een prachtige bewoner van zuidwest C…
Bedreigde diersoorten en de oorzakenBedreigde diersoorten en de oorzakenOp aarde leven vele verschillende diersoorten, maar een aantal daarvan wordt ernstig in hun voorbestaan bedreigd. Belang…
Panda-diplomatie: hoe zit dat?Panda-diplomatie: hoe zit dat?China leent reuzenpanda's uit aan andere landen. Een ander woord voor de handel in panda's wordt ook wel panda-diplomati…

Boekrecensie: De kleine Marianne (over adoptie)recensieBoekrecensie: De kleine Marianne (over adoptie)Het boek De kleine Marianne gaat over een meisje van vier, ze is geadopteerd toen ze een half jaar oud was. Marianne is…
Druk kind in de klas: Mats is druk in zijn hoofdrecensieDruk kind in de klas: Mats is druk in zijn hoofdDruk kind in de klas is een boek uit de serie Kijk en beleef. Dit zijn kijk, lees- en vertelboeken die gebruikt kunnen w…
Bronnen en referenties
  • Dieren in gevaar: Reuzenpanda (ISBN 90 5566 108 2)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.