recensie

Boekrecensie: Ik ben een pleegkind

Boekrecensie: Ik ben een pleegkind Het boek Ik ben een pleegkind gaat over Lorenzo die tijdelijk in een pleeggezin woont omdat het niet goed gaat met zijn moeder. Lorenzo is zes jaar en mist zijn moeder, zijn broer en zijn hond. Gelukkig lukt het hem om zijn eigen plekje te vinden bij Mieke, Tom en hun kinderen Claartje en Corneeltje. Na het verhaal vind je een bijsluiter: tips voor ouders, leerkrachten en opvoeders. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vijf/zes jaar.

Gegevens van het boek Ik ben een pleegkind

 • Tekst: Kristien Dieltiens
 • Illustraties: Marijke Klompmaker
 • Uitgeverij: Clavis
 • Gepubliceerd: 2008
 • Genre: kinderboek/prentenboek
 • Aantal pagina’s: ISBN: 978 90 448 0947 3
 • Geschikt voor: kinderen vanaf vijf/zes jaar

Het verhaal Ik ben een pleegkind

Lorenzo is terechtgekomen bij mama Mieke, papa Tom en hun kinderen Claartje en Corneeltje omdat zijn moeder ziek is en niet voor hem en zijn broer kan zorgen. Lorenzo vindt het erg moeilijk, het lijkt wel alsof hij een slotje in zijn keel heeft. Hij woont hier niet, hij is hier omdat dat moet van een mevrouw van wie hij de naam is vergeten. Lorenzo heeft honger maar wil niet eten, thuis is alles lekkerder. Hij mist zijn moeder en zijn hond Spike.

Lorenzo moet wennen aan zijn slaapkamer, het ruikt anders dan thuis en alles is zo netjes opgeruimd. Hij wil niet dat alles op zijn plaats staat en gooit de knuffels onder het bed. Zelf kruipt hij er ook onder. Claartje komt hem een kommetje chocomousse brengen. Claartje gaat met poppetjes en speelgoeddieren spelen en Lorenzo doet mee. Claartje wil later mama of dierendokter worden. Lorenzo het liefst voetballer maar dat zegt hij niet. Hij kan hier toch niet oefenen, de tuin is te klein en de vader van Claartje kijkt nooit naar sport op de televisie. Claartje zegt dat hij maar papa moet worden als hij het niet weet, dit vindt Lorenzo een vervelend onderwerp, zijn echte papa heeft hij nooit gekend en Steve, de vriend van zijn moeder is weggegaan. Hij vindt Claartje plotseling stom, hij schopt en raakt de enkel van Claartje. Gelukkig krijgt hij geen slaag, zoals Steve zou hebben gedaan. Claartje vraagt hem of hij haar geen pijn meer wil doen. Later zingen ze samen en eten ze frieten met hamburgers.

Lorenzo gaat naar een nieuwe school, met een nieuwe meester en nieuwe kinderen, alleen Claartje kent hij. Er zit nog een meisje in de klas dat bij een pleeggezin woont. Jordan, zijn broer van dertien kon helaas niet naar een pleeggezin, hij is voor een tijdje naar een tehuis. Dan wordt Lorenzo zeven jaar, zijn moeder heeft beloofd om die middag op visite te komen, maar ze komt niet, dat is een zeer grote teleurstelling voor Lorenzo. Hij krijgt van Claartje een knuffelhond, ze hoopt dat hij op Spike lijkt. Maar geen enkele knuffelhond lijkt op Spike en Lorenzo lijkt niet blij met het cadeau. ’s Avonds moet Lorenzo vreselijk huilen omdat zijn moeder niet is geweest, hij geeft iedereen de schuld. De volgende dag leest Lorenzo het kaartje wat hij op zijn verjaardag heeft gekregen van papa Tom. Ze gaan naar een voetbalwedstrijd in Brugge. Het wordt een fantastische middag en na afloop gaan ze tot grote verrassing van Lorenzo zijn hond ophalen bij de buren van zijn moeder.

De tekst en de illustraties

 • Op de voorkaft zie je onder de titel Ik ben een pleegkind een afbeelding van Lorenzo. Hij draagt een rugtas en nog een paar andere tassen. Hij kijkt niet vrolijk en ziet er wat verloren uit. Op de achtergrond enkele kindertekening en een afbeelding van de leden van het gezin waar hij naar toe gaat. Achterop het boek vind je uitleg over de inhoud en drie kleine tekeningen die je ook terugvindt in het boek. De illustraties in het boek staan op een witte achtergrond, ze zijn verschillend van formaat. De illustrator heeft gebruik gemaakt van waterverf in frisse kleuren. Alleen voor de illustratie waarop Lorenzo onder het bed ligt is gebruik gemaakt van wat grauwere kleuren. Lorenzo heeft het moeilijk en dat kun je ook terugzien op de tekeningen. Als zijn moeder een keer belt zie je een vrolijk gezicht en ook als hij geniet van het begin van zijn verjaardag. Als zijn moeder niet komt, keert zijn verdrietige gezicht weer terug.
 • In dit boek redelijk veel tekst, ongeveer twintig regels per illustratie. Lange en korte zinnen wisselen elkaar af. De tekst zal goed te volgen zijn voor kinderen vanaf een jaar of zes. De tekst staat buiten de tekeningen op de witte achtergrond.

Een fragment uit het boek

Papa.
Hij heeft zijn echte papa nooit gekend. Steve was een beetje een papa. Toen hij met Lorenzo op straat voetbalde en daarna in zijn stamcafé tegen iedereen zei dat de jongen een profvoetballer zou worden. Toen hij tijdens de vakantie Lorenzo soms meenam in de grote vrachtwagen. Dat was vóór dat Steve ruzie kreeg met mama en klappen uitdeelde aan iedereen in zijn buurt. Nu is Steve weg. Lorenzo’s been schopt voordat hij het kan tegenhouden. De diertjes en poppetjes in de rij vallen om als dominosteentjes. Hij bromt: ‘Ik wil niets worden, en ik vind je stom!’ Claartje opent verbaasd haar mond en kijkt perplex naar de omgevallen poppetjes. Lorenzo schopt nog een keer. Zijn voet raakt de enkel van Claartje. Daarna kruipt hij weer onder het donkere bed. ‘MAMAAAAAA!’ roept Claartje luid. ‘Lorenzo schopt me en pest me!’ Wat hij verwacht had, gebeurt niet. Mama Mieke en papa Tom geven hem geen pak slaag, zoals Steve zou hebben gedaan.

Extra informatie achterin het boek/bijsluiter

Na het verhaal om voor te lezen volgen er twee pagina’s met tips voor ouders leerkrachten en opvoeders.
De onderwerpen die aan bod komen:

 • Een korte samenvatting van het verhaal.
 • Wat is een pleegkind? Een kind wordt pleegkind als de ouders er tijdelijk niet voor kunnen zorgen en het in een ander gezin gaat wonen. Een pleegkind is dus een gewoon kind dat tijdelijk in een ander gezin opgroeit. Maar als het kind thuis veel problemen heeft meegemaakt dan kan het moeite hebben om zich als een gewoon kind te gedragen. De start van een pleegzorgsituatie is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor een kind, indien mogelijk wordt het kind goed voorbereid op de plaatsing in een pleeggezin. Maar soms is die gelegenheid er niet, dit is het geval in het verhaal van Lorenzo.
 • Een pleegkind krijgt te maken met hulpverleners die beslissingen nemen in het belang van het kind. Het is een ingewikkelde en soms onduidelijke situatie, een kind weet niet goed waar hij of zij aan toe is. Dit kan heel beangstigend zijn. Lorenzo ervaart dit gevoel als een slotje in zijn keel. De onverbrekelijke band tussen het pleegkind en zijn ouders is uitgangspunt bij een pleegzorgplaatsing. Mieke en Tom geven Lorenzo de ruimte om over zijn gevoelens te praten.
 • Het evenwicht in een gezin raakt tijdelijk verstoord door de komst van een pleegkind. Lorenzo reageert in eerste instantie heel anders op de aandacht van Mieke en Tom dan hun eigen kinderen. Het is voor de leden van het gezin een zoeken naar een goede manier hoe om te gaan met Lorenzo. Het kost vaak veel tijd en geduld om aan elkaar te wennen.
 • Websites: www. pleegzorg.be en www.pleegzorg.nl.

Na de bijsluiter volgen er:

 • Een briefkaart van de mama van Lorenzo aan Lorenzo.
 • Een brief van Mieke aan haar ouders.
 • Een brief van Kristien Dieltiens (auteur) aan de lezers over haar eigen pleegkind.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pleegzorg in NederlandPleegzorg in NederlandSommige kinderen in Nederland wonen bij een pleeggezin. Het gezin waar een pleegkind woont, verleent dan pleegzorg. Hier…
Pleegouder wordenPleegouder wordenSoms worden kinderen tijdelijk of voor een lange tijd in een pleeggezin geplaatst. Zo wordt een kind uit huis geplaatst…
Een kind in een pleeggezinEen kind in een pleeggezinAls een kind niet meer bij zijn ouders kan wonen, wordt het vaak in een pleeggezin geplaatst. Een pleeggezin is meestal…
Loyaliteit in het pleeggezinAls mens heb je de mogelijkheid loyaal te zijn. Aan je vrienden, je groep, je werkgever of je buren. Maar een hele bijzo…

Boekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes)recensieBoekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes)In het boek lees je alles over de hoofdluis. Waarom zijn hoofdluizen zo speciaal, hoe worden ze geboren en wat eten ze?…
Boekrecensie: Lucas, het komt dik in orde (overgewicht)recensieBoekrecensie: Lucas, het komt dik in orde (overgewicht)Overgewicht komt vaak voor, ook bij kinderen. Het is goed om een kind er bewust van te maken wat voor problemen je kunt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bol.com
 • Ik ben een pleegkind ( ISBN 978 90 448 0947 3)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.