recensie

Boekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes)

Boekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes) In het boek lees je alles over de hoofdluis. Waarom zijn hoofdluizen zo speciaal, hoe worden ze geboren en wat eten ze? Je kunt dit boek gebruiken als basis voor een spreekbeurt. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes. Je kunt het lenen bij de bibliotheek of zelf aanschaffen voor een bedrag van rond de twaalf euro.

Gegevens van het boek Hoofdluis

 • Titel: Hoofdluis
 • Oorspronkelijke titel: Head lice
 • Tekst: Karen Hartley, Chris Macro, Philip Taylor
 • Vertaalduit het Engels door: T. Dijkhof
 • Uitgeverij: Harcourt Education Ltd (Engeland), Ars Scribendi bv (Nederlands taalgebied)
 • Gepubliceerd: 2006 Engeland, 2008 (Nederland)
 • Genre: educatief boek
 • Aantal pagina’s: 32
 • ISBN: 978 90 5566 055 1
 • Geschikt voor: kinderen vanaf zes/zeven jaar

De inhoud van het boek Hoofdluis

Het boek is opgebouwd uit elf hoofdstukken, een woordenlijst en een register.

Hoofdstuk 1: Wat is hoofdluis?

Hoofdluizen zijn insecten, ze leven in het haar van mensen. Alle luizen zijn parasieten, ze leven alleen op andere dieren. Er zijn soorten die zuigen en er zijn soorten die bijten. De menselijke hoofdluis is een luis die zuigt. Hoofdluizen hebben een zacht plat lichaam en korte voelsprieten. Hoofdluizen zijn wit of bruin. Ze hebben zes korte poten met haakjes, hiermee kunnen ze zich vasthouden aan de haren. Aan beide kanten van hun mond zitten scherpe buisjes. Deze buisjes worden stiletten genoemd. Hoofdluizen zijn heel klein, de vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes.

Hoofdstuk 2: Hoe worden hoofdluizen geboren?

Een volwassen hoofdluis legt ongeveer tien eitjes per dag. Ze maakt een soort lijm aan waarmee de eitjes aan een haar blijven kleven. Als de babyhoofdluis binnenin het eitje groot genoeg is geworden, komt hij uit het eitje. De eitjes worden neten genoemd.

Hoofdstuk 3: Hoe groeit hoofdluis?

Jonge hoofdluizen worden nimfen genoemd. Na drie keer verveld te zijn, is de nimf volwassen. Nimfen zijn doorzichtig, tijdens hun groei veranderen ze telkens van kleur om dezelfde kleur te hebben als de haren waarop ze leven.

Hoofdstuk 4: Wat eet de hoofdluis?

Hoofdluizen bij mensen eten bloed, ze zuigen dit op uit het hoofd, drie tot zes keer per dag. Met hun stiletten maken ze een gaatje in de huid en zuigen het bloed op door deze buisjes.

Hoofdstuk 5: Kan de hoofdluis springen?

Ze kunnen niet springen. Ze kruipen op hun pootjes langs de haren en als hoofden heel dicht bij elkaar zijn dan komen ze van de een op de ander.

Hoofdstuk 6: Waar leven hoofdluizen?

De meeste hoofdluizen blijven hun hele leven op het hoofd van één persoon. Ze komen voor bij kinderen en bij volwassenen. Als een hoofdluis weggaat van het hoofd dan gaat hij dood. Hij heeft het bloed nodig maar ook de warmte van het hoofd.

Hoofdstuk 7: Hoelang leven hoofdluizen?

Een hoofdluis leeft drie tot vier weken. Als de hoofdluis warmer of kouder wordt gaat hij sneller dood.

Hoofdstuk 8: Hoe kom je van hoofdluis af?

Je kunt hoofdluizen vangen met een speciale fijne kam. Daarmee kam je de luizen en de neten uit het haar.
Je kunt de luizen ook dood maken, dit doe je met een speciale lotion of shampoo.

Hoofdstuk 9: Hoe krijg je hoofdluis?

Als je met je hoofd dichtbij iemand met hoofdluis komt dan kunnen de luizen van de een naar de ander kruipen. Soms zie je kleine zwarte luizenpoepjes op iemands kraag. Hoofdluizen houden van schoon haar omdat ze zich daar beter aan vast kunnen houden.

Hoofdstuk 10: Weet je het nog?

Kinderen met lang haar kunnen hun haar beter bij elkaar binden voordat ze naar school gaan.

Hoofdstuk 11: Hoofdluis in kaart

Een afbeelding van een hoofdluis: poten, hoofd, mond en stiletten, voelspriet, oog, lichaam. Ook een afbeelding van een hoofdluis op ware grootte: een speldenpuntje.

Woordenlijst: de vetgedrukte woorden worden uitgelegd in de woordenlijst.
Register

De tekst en de illustraties

Op de voorkant van het boek staat een hoofdluis afgebeeld, sterk uitvergroot. Kleine beestjes, Hoofdluis, mijn eerste docuboek. Het is direct duidelijk waar dit boek over gaat. Een duidelijke inhoudsopgave, je ziet welke vragen er beantwoord zullen worden in dit boek. Op iedere bladzijde tref je duidelijke foto’s aan van luizen, mogelijk dat kinderen de afbeeldingen iets eng vinden. Een illustratie neemt ongeveer de helft tot driekwart van een pagina in beslag. De tekst staat in, onder of boven de tekening maar wel op een lichte achtergrond. Niet veel tekst per pagina, een paar zinnen die echter wel veel informatie geven. Omdat er niet heel veel tekst in het boekje staat zal een kind de informatie niet snel vergeten. De vetgedrukte woorden worden in de woordenlijst uitgelegd.

Een fragment

Door zijn hele leven in iemands haar te leven
blijft de hoofdluis steeds op dezelfde temperatuur.
Als de hoofdluis warmer of kouder wordt,
gaat hij sneller dood.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is hoofdluis?Iedereen krijgt er wel eens direct of indirect mee te maken: hoofdluis! Hoofdluizen komen veel voor, met name op locatie…
Hoofdluis - niet zo erg als het lijktHoofdluis - niet zo erg als het lijktJe zoon of dochter komt thuis van school en heeft een briefje bij zich waarop staat dat zij/hij hoofdluis heeft. Je gaat…
Hoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis en neten bestrijdenHoofdluis zorgt voor jeuk en komt vooral bij kinderen voor. Dit komt omdat kinderen vaker direct contact hebben waarbij…
Hoe ga je hoofdluis te lijf?Niks is zo vervelend als hoofdluis bij je kind. Hoewel het niks met hygiëne heeft te maken, heerst er wel een taboe op.…
Boekrecensie: Ik ben een pleegkindrecensieBoekrecensie: Ik ben een pleegkindHet boek Ik ben een pleegkind gaat over Lorenzo die tijdelijk in een pleeggezin woont omdat het niet goed gaat met zijn…
Bronnen en referenties
 • Hoofdluis (mijn eerste docuboek, kleine beestjes: ISBN 978 90 5566 055 1)
Reactie

Bonte Mieke, 26-08-2013
Kan het kwaad als een hoofdluis terecht komt in je mond? Reactie infoteur, 27-08-2013
Ik heb Prioderm om raad gevraagd en kreeg het volgende antwoord:
Wij hebben geen ervaring met de eventuele gevolgen na het doorslikken van een luis. Echter gezien het zure milieu waar de luis in terecht komt in de maag, verwachten wij niet dat een luis dat zal overleven en dus zal het doorslikken hoogstwaarschijnlijk zonder verdere gevolgen blijven. (Dhr. Ehab Shaaban, Medical Advisor/Drug Safety Officer)

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 17-07-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.