recensie

Boekrecensie: Mug

Boekrecensie: Mug In het boek vind je veel informatie over de mug. Wat zijn muggen, hoe worden ze geboren, wat eten ze en waarom zijn muggen belangrijk? Dit boek uit de serie Kleine beestjes is zeer geschikt als basis voor een spreekbeurt. Het is een leuk en leerzaam boek voor kinderen vanaf zes/zeven jaar. De oorspronkelijke titel is Mosquito. De tekst is van Jill Bailey. Je kunt het lenen bij de bibliotheek of kopen voor een bedrag van rond de tien euro.

Gegevens van het boek

 • Titel: Mug
 • Oorspronkelijke titel: Mosquito
 • Tekst: Jill Bailey
 • Vertaald door: T. Dijkhof
 • Uitgeverij: Harcourt Education Ltd (Engeland), Ars Scribendi bv (Nederlands taalgebied)
 • Gepubliceerd: 2006 (Engeland), 2008 (Nederland)
 • Genre: educatief boek
 • Aantal pagina’s: 32
 • ISBN: 978 90 5566 056 8
 • Geschikt voor: kinderen vanaf zes/zeven jaar, maar ook interessant om met een jonger kind door te nemen

De inhoud van het kinderboek Mug

Het boek is opgebouwd uit dertien hoofdstukken, een woordenlijst en een register.

Wat zijn muggen?

Muggen zijn insecten, hun lichaam bestaat uit drie delen, ze hebben zes poten en twee vleugels. Babymuggen zijn kleine kriebelbeestjes en leven in het water.

Hoe zien muggen eruit?

De gewone huismug is niet groter dan de nagel van je pink.

Hoe worden muggen geboren?

De vrouwtjesmug legt een heleboel eitjes op het oppervlak van het water van een vijver of poel. Na een paar uur komen de eitjes uit. De larven werken zich uit het eitje en zwemmen weg.

Hoe groeien muggen?

De muggenlarven hangen ondersteboven op het wateroppervlak, ze ademen lucht in door een lange buis. De larve eet kleine stukjes eten die op het water drijven. Als een larve groot genoeg is dan stopt hij met eten. Het uiteinde van zijn kop wordt heel groot, de babymug wordt nu pop genoemd. Van binnen verandert de pop langzaam in een volwassen mug.

Wat eten muggen?

Muggen zuigen met hun lange snuit nectar uit bloemen. De vrouwtjes drinken ook bloed van mensen of dieren om eitjes mee te maken. Het vrouwtje maakt een gaatje met haar scherpe snuit in de huid van mens of dier en spuit er een vloeistof in die ervoor zorgt dat het bloed niet stolt als ze ervan drinkt. De vloeistof zorgt ervoor dat een muggenbeet jeukt.

Welke dieren vallen de mug aan?

Veel vogels eten muggen, ook padden, kikkers, ratten en muizen. Spinnen vangen muggen in hun web. Vissen, waterkevers en jonge libellen eten muggenbaby’s.

Hoe bewegen muggen?

Een volwassen mug kan vliegen. De beweging van de vleugels maakt het zoemende geluid van muggen.

Waar leven muggen?

Ze leven op vochtige, schaduwrijke plaatsen in de buurt van waterpoelen. Muggen komen vaak huizen binnen en rusten er op muren en plafonds. Ze leven over de hele wereld, vooral in bossen in warme gebieden.

Hoelang leven muggen?

De vrouwtjesmuggen leven het langst, soms twee of drie weken. Muggen slapen in de winter in huizen of in holle bomen.

Wat doen muggen?

Ze houden zich overdag meestal schuil. In de avond komen te voorschijn als de lucht koel en vochtig is. Dan gaan ze op zoek naar voedsel en naar andere muggen. De mannetjes luisteren naar het geluid van de vleugels van de vrouwtjes.

Waarom zijn muggen belangrijk?

Ze zijn belangrijk voedsel voor vogels en andere dieren. Maar ze kunnen ook schadelijk zijn, in sommige landen verspreiden ze ziektes. In veel warme landen slapen mensen onder speciale netten, zo kunnen de muggen hen niet steken.

Weet je het nog?

Je kunt muggeneitjes zien in een emmer water of bij een poel.

Mug in kaart

Een tekening van een mug, alle onderdelen van het beestje worden benoemd: voelsprieten, mond, oog en vleugels. Ook een afbeelding van een mug op ware grootte.

Woordenlijst: de vetgedrukte woorden worden uitgelegd in de woordenlijst

Register

De tekst en de illustraties

Op de voorkant van het boek staat een mug afgebeeld op een geel/bruine achtergrond. Kleine beestjes, Mug, mijn eerste docu-boek. Het is in een oogopslag duidelijk waar dit boek over gaat. Een duidelijke inhoudsopgave, je ziet welke vragen er beantwoord zullen worden in dit boek. Op iedere bladzijde tref je prachtige foto’s aan van muggen. Een illustratie neemt ongeveer driekwart van een pagina in beslag. Je ziet muggen vanuit de verte, maar ook van heel dichtbij. Je ziet een larve, een pop, maar ook een vogel die zijn prooi (mug) in zijn snavel heeft.
De tekst staat in, onder of boven de tekening maar wel op een lichte achtergrond. Het gaat om korte zinnen, kinderen vanaf zes jaar zullen de tekst goed begrijpen.

Mijn mening

Een leuk en zeer leerzaam boek over de mug. Heel veel mooie illustraties die zowel jong als oud zullen boeien. Wat je in de tekst leest wordt verduidelijkt op de foto’s. De foto’s hebben soms een aparte vorm, net alsof er een hapje uit gegeten is. Niet veel tekst per pagina, een paar zinnen per keer die echter wel heel veel informatie geven. Omdat er niet heel veel tekst in het boekje staat zal een kind de informatie niet snel vergeten. Het is een boek voor kinderen vanaf een jaar of zes, maar het is ook erg leuk om het door te nemen met een jonger kind, de foto’s zullen zeker indruk maken. Het boek geeft zoveel informatie dat het uitstekend geschikt is als basis voor een spreekbeurt.

Muggenplaag, wat kun je eraan doen?

Wat doe je als er een muggenplaag op de loer ligt. Een extreem natte maand in combinatie met stijgende temperaturen vormen ideale omstandigheden voor de mug. Ruim, waar mogelijk, stilstaand water zoveel mogelijk op om de larven geen kans te geven. Denk dan aan emmers, regenton, schaaltjes onder bloempotten. Water kan ook blijven staan in dakgoten en op platte daken. Doe in de avond de ramen en deuren dicht, ook in de vroege ochtend. Een onderzoeksteam van Alterra (Wagenings onderzoeksinstituut) gaat een muggenplaag nabootsen, ze willen onder andere het vlieggedrag in kaart brengen.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…
De steekmug, hoe een muggenplaag te voorkomen en bestrijdenDe steekmug, hoe een muggenplaag te voorkomen en bestrijdenTijdens mooie zomeravonden kunnen muggen zeer ongenode gasten zijn. Vooral wanneer een natte periode gevolgd wordt door…
Tips om muggen te werenTips om muggen te werenMuggen kunnen heel vervelend zijn. Vooral in de zomer is er vaak overlast van muggen. De ramen staan open, er wordt buit…

Het geluk, dat maar niet van de boom wilde vallenrecensieHet geluk, dat maar niet van de boom wilde vallenEen prachtig boek over Kleine Wolf die een sappig blaadje ziet hangen in een boom, hij wil het heel graag hebben. Grote…
Boekrecensie: De huisarts die liever stukadoor wasrecensieBoekrecensie: De huisarts die liever stukadoor wasVeel mensen komen op een bepaald moment in hun loopbaan voor de keuze te staan of ze nog wel met hun huidige werk verder…
Bronnen en referenties
 • Mug (ISBN 978 90 5566 056 8)
 • Krantenbericht over een mogelijke muggenplaag (augustus 2011)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 24-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.