recensie
Romans over het oude Egypte
Het is heerlijk om op vakantie een boek te lezen dat zich afspeelt in het land waar je op dat moment bent. Ik bedoel dus niet een boek met informatie over het land en zijn bezienswaardigheden maar een roman, een verhaal die je meesleept en nog verder onderdompelt in de sfeer van het land. Ook kan het fijn zijn zo’n boek te lezen wanneer je net weer thuis bent en toch nog even dat vakantiegevoel wilt vasthouden. In dit artikel heb ik wat mooie boeken over het oude Egypte voor je op een rij gezet.
Wilbur Smith: De Egypte boeken
Wie houdt van avonturenromans in bij Wilbur Smith aan het goede adres. Deze meester-verteller heeft vier boeken geschreven over het oude Egypte. De boeken vormen een reeks maar zijn ook heel goed apart van elkaar te lezen. Het gaat om ‘Vallei der koningen’, ‘Het koningsgraf’, ‘Magiër’ en ‘De elfde plaag’. Centraal in de boeken staat Taita, een slaaf van de farao, die in de loop van het verhaal over steeds verder ontwikkelde magische krachten beschikt. ‘Vallei der koningen’ speelt zich af in het oude Egypte van ca. 1780 voor Christus. Taita, de verteller van het verhaal, heeft de zorg over Lostris, de dochter van de farao. Taita is zeer gesteld op de mooie Lostris, hij is zelfs een beetje verliefd op haar. Lostris die op haar beurt verliefd is op Tanus wordt uitgehuwelijkt aan veel oudere man, een zwakke koning. Dan valt de Hyksos het koninkrijk binnen en moet het koninklijk hof naar het zuiden vluchten. In ‘Het koningsgraf’ volgen we het archeologenpaar Duraid en Royan Al Simma. Zij vinden de eeuwenoude tombe van koningin Lostris met daarin tien papyrusrollen met teksten geschreven door onze Taita. Op de zevende rol vinden ze aanwijzigingen naar een schat in Ethiopië. Maar dan wordt Duraid vermoord en de zevende rol gestolen. In ‘Magiër’ trekt Taita zich na de dood van Lostris terug in de woestijn. Hij ontwikkelt zich tot een zeer begaafd magiër. Wanneer hij heel oud is wordt hij leermeester van Nefer, de kleinzoon van Lostris en de wettige troonopvolger. Er loert echter nog iemand op de troon en bloedige machtstrijd breekt uit. Taita doet er alles aan om Nefer en zijn geliefde Mintaka te beschermen. In ‘De elfde plaag’ tenslotte houdt de Nijl op met stromen. Een ramp voor Egypte dat afhankelijk is van de rivier. De farao stuurt Taita naar de oorsprong van de rivier om te achterhalen wat er aan de hand is. De Egypte boeken zijn meeslepend, ze laten het verleden herleven en ik vind ze daarom zeker de moeite waard. Uitzondering vormt voor mij het laatste deel. In ‘De elfde plaag’ wordt het verhaal wordt me toch te fantastisch.
Arthur Philips: De Egyptoloog
Hoewel ‘de Egyptoloog’ zich niet afspeelt in het oude Egypte maar in het Egypte aan het begin van de 20- ste eeuw, wil ik het boek niet onvermeld laten. Het is namelijk een prachtig, fascinerend boek die je in één ruk uitleest en gaat wel degelijk over een zoektocht naar een farao uit de oud- Egyptische tijd. In 1922 zoekt de Engelse Egyptoloog Ralph Trilipush naar de tombe van koning Atum-hadu. Verschillende wetenschappers bestrijden dat de farao ooit heeft bestaan. Trilipush die eerder erotische gedichten van deze farao gevonden heeft is vastbesloten met het vinden van zijn graf het bestaan van Atum-hadu te bewijzen. Trilipush werkt maar een klein eindje bij Howard Carter vandaan. Terwijl Carter zijn enorme succes boekt, het vinden van het graf van Toetanchamon, wordt het verslag van Trilipush over de vorderingen van zijn opgraving al verwarder. Tegelijkertijd doet detective Harold Farell onderzoek naar de verdwijning van Paul Caldwell, hij verdenkt Trillipush ervan iets met deze verdwijning te maken te hebben… Het boek gaat vrij diep in op de Egyptologie en het verhaal is vrij ingewikkeld maar zeer de moeite waard.
Brigitte Riebe: Zwarte vrouw van de Nijl
Sahti is de vrouw waar de titel van het boek naar verwijst. Sahti groeit rond 1600 voor Christus op in Nubië, het zuidelijk buurland van Egypte. Uit angst om besneden te worden vlucht ze de woestijn in. Ze wordt gevangen genomen door troepen van de farao en meegenomen naar Egypte. Als jonge vrouw komt ze terecht in de harem van farao Kamose. De farao wordt verliefd op de mooie Sahti en die liefde is wederzijds. De twee hebben een hartstochtelijke affaire, trouwen en krijgen een dochtertje. Maar politieke intriges aan het hof zorgen ervoor dat de farao zijn Nubische vrouw gaat wantrouwen. Sahti wordt zelfs ter dood veroordeeld….Een beetje een bombastisch verhaal maar wel heel spannend, romantisch en meeslepend. Geeft prachtig weer hoe belangrijk donker Afrika was voor het oude Egypte. Brigitte Riebe is een Duitse schrijfster. Zij heeft nog meer boeken over het oude Egypte geschreven (Isis, De Kuss des Anubis, Auge des Mondes). Deze zijn jammer genoeg (nog) niet in het Nederlands vertaald.
Lynda Robinson: De Heer Meren mysteries
Van Lynda Robinson zijn zes detectiveromans verschenen met Heer Meren in de hoofdrol. Heren Meren is een vertrouweling van farao Toetanchamon en wordt ‘de ogen en oren van de farao’ genoemd. Heer meren onderzoekt, al die niet geholpen door zijn aangenomen zoon Kysen, verontrustende moorden. De eerste drie delen waarin Heer Meren als speurder fungeert heten: ‘Moord in het huis van Anoebis’, ‘Moord bij de tempel van Amon’ en ‘Moord op het feest der vreugde’. In de volgende drie Heer Meren titels staat het onderzoek naar de dood van de vorige koning van Egypte, de mooie Nefertete centraal. Heer Meren gelooft namelijk niet dat zij een natuurlijk dood stierf maar niet iedereen wil dat hij de waarheid boven tafel krijgt. De titels ‘De zielenverslinder’, ‘Drinker van bloed’ en ‘Noodlot van de goden’ vormen samen de ‘Kronieken van Nefertete’. De boeken van Lynda Robinson over Heer Meren zijn spannend en leren je ‘en passant’ het één en ander over het oude Egypte. Omdat het een echte detective (whodunit) is, lenen de boeken zich uitstekend als vakantielectuur.
Jonathan Cott: Op zoek naar Omm Sety en Maria Heylen: In de ban van de farao
Dorothy Eady (1904-1981) is drie jaar wanneer ze in haar ouderlijke huis in Londen van de trap valt. De huisarts verklaart het meisje dood maar hij een uur later samen met de lijkenwasser bij het meisje terugkeert zit het meisje rechtop in bed: volledig genezen. Ze heeft alleen het gevoel dat ze in ‘het verkeerde huis’ is en voelt ze zich sterk aangetrokken tot alles wat met het oude Egypte te maken heeft. Regelmatig droomt ze over een tempel in Egypte, een land waar ze nog nooit geweest is. Wanneer Dorothy het Brits museum bezoekt, valt het één op zijn plek. Ze herkent de verschillende Egyptische antiquiteiten en brengt in haar jeugd veel tijd door in het museum. Via haar dromen komt ze erachter dat ze in een vorige leven de minnares van farao Seti I de eerste is geweest. De farao blijft haar haar hele leven lang nachtelijke bezoeken brengen. Een huwelijk brengt haar naar Egypte, na haar scheiding vindt ze werk bij archeologische opgravingen. De archeologen aldaar staan versteld van de kennis die deze vrouw heeft…
Over het leven van deze vrouw zijn meerdere boeken geschreven. Het boek van Jonathan Cott is een journalistiek verslag van het leven van Omm Sety. Geen fictie dus maar het leven van Omm Sety is zo bijzonder dat je het verschil nauwelijks merkt. Ook als je helemaal niet in reïncarnatie gelooft is het boek de moeite waard. Het boek van Maria Heylen een roman voor de oudere jeugd over het leven van Omm Sety.
Philipp Vandenberg: Het geheim van Hatsjepsoet
'Het geheim van Hatsjepsoet' is een thriller over het leven van de vrouwelijk farao Hatsjepsoet. Na de dood van haar gehate echtgenoot en halfbroer Thoetmozes II kroont ze zichzelf tot farao. Ze wil hiermee haar eigen macht veilig stellen en voorkomen dat de zoon van Thoetmozes II bij een bijvrouw de scepter zou gaan zwaaien. Liefde vindt ze in de armen van haar meesterbouwer maar een gelukkige liefde is het niet. Hoewel ik het leven van Hatsjepsoet ontzettend interessant vind, vind ik dit boek van Vandenberg tegenvallen. Het verhaal komt geen moment waarachtig over. Phillipp Vandenberg is een Duitse auteur. Hij heeft een aantal non-fictie boeken over het oude Egypte geschreven, bijvoorbeeld ‘Caesar & Cleopatra’, ‘Ramses II: de bijbelse farao’ en ‘De vergeten farao’. Daarnaast heeft hij een aantal archeologische thrillers geschreven die zich afspelen in het Egypte aan het begin van de vorige eeuw: ‘De schatten van Imhotep’, ‘De koning van Luxor’ en ‘De groene scarabee’.
© 2011 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- www.boekbesprekingen.nl
- Wikipedia
- Catalogus bibibliotheek: BICAT