recensieBoekrecensie: Hoe wordt chocolade gemaakt?
Veel mensen vinden chocolade erg lekker, het bevat ook bepaalde stoffen die goed zijn voor het lichaam. In dit boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe chocolade wordt gemaakt, waar het bewaard wordt, het verkopen van chocolade. Het is geschikt voor kinderen tussen de circa acht en tien jaar en een goede basis voor een spreekbeurt. De tekst is geschreven door Angela Royston en vertaald naar het Nederlands door Grietje Spee Smit. Het boek is uitgegeven door Nederlands Taalgebied Ars Scribendi bv te Etten Leur.
Inhoud artikel
Gegevens van het boek
- Titel: Hoe wordt chocolade gemaakt?
- Oorspronkelijke titel: How is chocolade made?
- Tekst: Angela Royston
- Vertaald uit het Engels door: Grietje Spee Smit
- Uitgeverij: Nederlands Taalgebied Ars Scribendi bv, Etten-Leur
- Gepubliceerd: 2005 (Engeland), 2009 (Nederland)
- Aantal pagina’s: 32
- ISBN: 978 90 5566 363 7
- Geschikt voor: kinderen vanaf circa acht jaar tot en met tien jaar
De inhoud van het boek
In veertien hoofdstukken wordt stap voor stap uitgelegd hoe chocolade wordt gemaakt:
- Wat zit er in chocolade?
- Wie maakt chocoladerepen?
- Cacaobonen
- Suiker
- Melk
- Andere ingrediënten
- De cacaobonen voorbereiden
- Met melk en suiker mengen
- Chocoladerepen
- De verpakking
- Waar wordt chocolade bewaard?
- Het verkopen van chocolade
- Van het begin tot het eind
- Van dichtbij (over wat je kunt lezen op de verpakking)
Na deze hoofdstukken volgen de volgende items:
- Verklarende woordenlijst
- Voor meer informatie
- Register
De tekst en de illustraties
De foto op de voorkant van het boek laat goed zien waar dit boek over gaat: chocolade. Je ziet verschillende plakken chocolade, verpakt en onverpakt. In een zwart cirkeltje staat: mijn eerste docu-boek. In het boek vind je als achtergrond de vrolijke kleuren oranje, paars en appelgroen. De titels op paars, de tekst op oranje, een omlijsting door appelgroen. Ongeveer driekwart van iedere pagina wordt ingenomen door foto’s. Ongeveer vijf regels tekst per pagina, gedrukt in grote letters. Bij bijna iedere foto staat een korte uitleg, deze uitleg staat net als de titels op een paarse achtergrond. De tekst is prima te volgen voor kinderen vanaf een jaar of acht.
Mijn mening over het boek Hoe wordt chocolade gemaakt?
Als je van chocolade houdt, zal dit boek je zeker opvallen in de bibliotheek. Op eenvoudige wijze wordt uitgelegd hoe chocolade wordt gemaakt. Het is een zeer interessant boek en ook kinderen zal het onderwerp zeker aanspreken. Het boek houdt de aandacht van kinderen goed vast door de vrolijke achtergrondkleuren, de compacte maar
informatieve tekst en de
mooie foto’s die gebruikt zijn. Het boek is zeer geschikt als
basis voor een spreekbeurt. Achterin staan verschillende websites vermeld waar je nog meer informatie kunt vinden over het onderwerp, er wordt bijvoorbeeld verwezen naar www.scholieren.com/werkstukken. Als je de tekst in eigen woorden vertelt dan is het zeker ook een leuk boek om door te nemen met kinderen vanaf een jaar of zes.
Andere boeken over chocolade
- Chocolade mug cakes door Sandra Mahut
- Creatief Culinair-Chocolade delicatessen door Trish Deseine
- Kookschool Chocolade (79 recepten) door Vania Nikolkic
- For girls only- hocolade, heerlijk! door Brigitte Carrere
- Het leuke chocolade bakboek door Fiona Patchett
Lees verder