recensie

De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean Nelissen

De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean Nelissen In 2000 verscheen het boek ‘De 100 beste wielrenners van de wereld’ van Jean Nelissen. Het boek werd gepubliceerd door Uitgeverij L.J. Veen. Hierin staan 100 korte portretten van coureurs die de toenmalige godfather van de Nederlandse wielerjounalistiek de beste wielrenners aller tijden vond. Zoals altijd bij de rasverteller Jean Nelissen, zijn deze portretten doorspekt met mooie, amusante en dramatische verhalen.

Top 10 aller tijden van Jean Nelissen

 1. Eddy Merckx
 2. Bernard Hinault
 3. Fausto Coppi
 4. Jacques Anquetil
 5. Rik van Steenbergen
 6. Gino Bartali
 7. Miguel Indurain
 8. Louison Bobet
 9. Rik van Looy
 10. Greg Lemond

Logische top 4

Zo'n wereldranglijst aller tijden is natuurlijk altijd stof voor heel veel discussies. Hoe zit dat met deze wereldranglijst van Jean Nelissen? De top 4 van Nelissen is wat mij betreft zeer logisch. De nummer 5 is echter discutabel. Natuurlijk was Rik van Steenbergen wel een geweldige kampioen, zowel op de weg als op de baan. Maar puur als wegrenner (daar gaat het immers over in deze top 100) heeft hij naar mijn mening toch duidelijk minder gepresteerd dan een aantal renners die achter hem staan. Natuurlijk kan men ervoor kiezen om ook de prestaties van een coureur in andere wielerdisciplines dan het wegwielrennen mee te laten tellen, maar dan zou men een totaal andere ranglijst krijgen dan deze top 100. Dan zouden bijvoorbeeld Patrick Sercu (zesdaagsen), Erik de Vlaeminck (veldrijden), Antonio Maspes, Jef Scherens en Koïchi Nakano (drie keizers van de sprint in het baanwielrennen) ook hoge plekken moeten hebben op deze lijst, terwijjl zij nu logischerwijs helemaal niet op die lijst voorkomen.

Armstrong: wisselend perspectief

Zoals gezegd maakte Nelissen deze top 100 in 2000. Op dat moment had Armstrong pas één keer Tour de France gewonnen. De Amerikaan staat daarom pas op de 46e plaats in deze lijst. Als iemand anno 2011, meteen na het einde van de profwielercarrière van Lance Armstrong, zo'n lijst van 'beste wielrenners aller tijden' zou hebben gemaakt, dan had zonder twijfel Armstrong in de top vijf gestaan. Hij had toen immers zeven eindzeges in de Tour op z'n erelijst staan. Wanneer echter iemand enkele jaren later zo'n ranglijst zou maken, dan was het in theorie mogelijk dat hij er juist voor zou kiezen om Armstrong er helemaal niet in op te nemen: al zijn zeven Tourzeges werden hem in 2012 namelijk officieel afgenomen wegens dopinggebruik.

VDB & Boogie

Op de 92e en 93e plek in deze top 100 staan twee renners die in 1998 en 1999 sterk hadden gepresteerd: Frank Vandenbroucke en Michael Boogerd. Beide coureurs hadden op het moment dat dit boek geschreven werd een erelijst die eigenlijk nog te mager was om een plek in deze top 100 te verdienen. Blijkbaar vertrouwde Nelissen er toen echter op dat deze talentvolle renners in de daaropvolgende jaren nog zoveel zouden winnen, dat ze uiteindelijk echt in de top 100 van beste wielrenners aller tijden thuis zouden gaan horen. Helaas moeten we achteraf concluderen, dat beide coureurs deze hoge verwachtingen niet waar hebben kunnen maken.

Eeuwwisseling

Het boek van Nelissen verscheen in 2000. Een jaar daarvoor, in 1999, publiceerde hij ook zo'n top 100, maar dan van alleen de beste Nederlandse wielrenners aller tijden. Het is geen toeval dat deze boeken juist in deze jaren verschenen: rondom de eeuwwisseling was het alom een hype om de balans op te maken en lijsten samen te stellen van bijvoorbeeld de beste films, voetballers en muzikanten aller tijden.

Gegevens

 • Titel: De 100 beste wielrenners van de wereld
 • Auteur: Jean Nelissen
 • Pagina’s: 128
 • Uitgeverij: L.J. Veen
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France - Jean NelissenrecensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bev…
Palmares en erelijst Joop ZoetemelkJoop Zoetemelk (geboren 3 december 1946 te Den Haag opgegroeid in Rijpwetering) is een Nederlandse oud-wielrenner. Hij h…
Recensie: Doping – Jean NelissenrecensieRecensie: Doping – Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
Palmares en erelijst Eddy MerckxOntegenzeggelijk is de Belg Eddy Merckx de beste wielrenner ooit. Hij kon vrijwel alles (tijdrijden, klimmen, dalen, spr…
Bronnen en referenties
 • De 100 beste wielrenners van de wereld - Jean Nelissen - Uitgeverij Veen
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 29-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.