recensie

Boekrecensie "Alleen op de wereld", Hector Malot

Alleen op de wereld, geschreven door Hector Malot, het is een oud maar nog steeds populair boek. Een echt boek met diepere betekenis. In deze recensie zal ik een paar aspecten van het boek behandelen en hierover mijn mening geven.

Samenvatting

Dit boek gaat over een jongetje genaamd Remi. Hij is een jongetje dat nu nog woont bij zijn pleegmoeder Moeder Barbarin, maar zodra zijn pleegvader op een dag thuiskomt wordt Remi verkocht. Hij wordt verkocht aan een reiziger Vitalis met zijn drie honden en een aapje. Vitalis heeft een straatcircus en reist de hele wereld over om geld te verdienen en vervolgens weer verder te reizen. Als Vitalis een paar dagen weggaat en Remi alleen achterblijft ontmoet Remi de vriendelijke Arthur en zijn moeder, zij reizen op een schip, omdat Arthur ziek is en niet meer beter kan worden. Vitalis wil Remi zodra hij terugkomt doorverkopen aan een soort van pleeghuis met een vaste meester. Maar als Vitalis ziet wat deze meester doet met zijn 'pleegkinderen' -denk aan stelen, slaan en geestelijke mishandeling- bedenkt hij zich en gaat hij verder zoeken naar een woonplaats voor Remi. Hij besluit dat Remi zelf verder moet reizen met de honden en het aapje zoals hij zelf ook heeft gedaan.

Remi gaat alleen verder, maar kan de hondjes niet de baas worden, zo loopt er één weg en overlijdt de ander, de derde hond en het aapje zijn alleen nog over. In zijn eentje is het veel moeilijker om geld te verdienen, omdat ze minder acts kunnen doen. Het aapje wordt ziek en nu hangt alles af van de hond en Remi. Remi ontmoet Mattia, een jongetje dat hij heeft leren kennen in het pleeggezin. Mattia mocht niet meedoen met het stelen, omdat hij daar te lelijk voor was en werd dubbel zo vaak geslagen, omdat hij geen waarde had volgens de meester. Nu was Remi samen met Mattia en de hond. Zo verdiende hij zijn geld. Maar als hij steeds meer geld gaat verdienen wil hij zijn pleegmoeder Barabarin gaan bedanken voor alle fijne jaren. Hij wil een goede koe voor haar gaan kopen, waar ze dan melk vandaan kan halen. Dit is natuurlijk niet makkelijk voor twee jongetjes, een hond en een aapje die hun geld moeten verdienen op de straat. Uiteindelijk lukt het ze en ze kopen een goede koe

Als ze deze langs willen gaan brengen bij moeder Barbarin krijgen ze te horen dat vader Barbarin weg is naar hem op zoek, omdat vader denkt zijn echte moeder te hebben gevonden. Deze zou rijk zijn en vader Barbarin dacht dat hij daar wel een beloning uit zou kunnen slepen. Als Remi zijn zogenaamd echte ouders ontmoet vallen ze erg tegen. Ze stelen en bedriegen mensen. Remi loopt bij ze weg en uiteindelijk komt hij te wonen bij Arthur, de jongen van het schip, die toch nog genezen is. Hij woont daar samen met de moeder van Arthur en zijn eigen ouders, deze keer de echte. Mattia mag ook blijven en het aapje en de hond ook. Zo loopt het allemaal goed af.

Hoofdpersoon

De hoofdpersoon in dit boek is Remi, het is een dapper jongetje, maar ook erg lief. Hij heeft alles voor anderen over, wat te merken is aan de dialogen met Mattia, hoewel hij de jongen niet eens kent wil hij toch alles voor hem doen.

Hector Malot

Hector Malot heeft meer dan 70 boeken op zijn naam staan, waaronder een aantal kinderboeken. Maar "Alleen op de wereld" blijft toch zijn bekendste en meest populaire boek. In 1859 is hij begonnen met schrijven en in 1895 kondigde hij aan te stoppen. Uiteindelijk schreef hij toch nog een laatste boek wat uitkwam in 1896. Zijn grootste successen waren vooral in het Frans, dit omdat hij zijn boeken ook altijd in het Frans schreef. Alleen het boek "Alleen op de wereld" is echt doorgebroken in de Nederlandse boekenwereld.

Mening

Ik zelf vond dit boek erg mooi geschreven, het is spannend en je wil gewoon blijven doorlezen. Het onderwerp van het boek is toch voornamelijk het straat leven. Ik hoorde van verschillende mensen dat ze het een saai boek vonden, begrijpelijk aangezien het geen makkelijk boek is om te lezen, het heeft namelijk veel lange zinnen en kan soms langdradig overkomen. Ik vind het niet een standaard jongens- of meisjesboek, maar voor iedereen leesbaar en zeker de moeite waard!
© 2011 - 2024 Kleinester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
Recensie speelfilm ‘Troy’recensieRecensie speelfilm ‘Troy’Ook de bekendste acteurs maken wel eens misstappen. Zo maakte Brad Pitt in 2004 ‘Troy’, over de Griekse Achilles. Op zic…
Lucas en de slaapdokter: een kinderboek over anesthesierecensieLucas en de slaapdokter: een kinderboek over anesthesieDit boek met als onderwerp anesthesie wil ouders en kinderen vertrouwd maken met anesthesie. Lucas krijgt buisjes in zij…
Kleinester (15 artikelen)
Laatste update: 27-02-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.