recensieEen prentenboek over bedplassen: Plassen draken ook?
Het kinderboek Plassen draken ook? gaat over David, een jongetje van vijf, dat een nachtje gaat logeren bij zijn opa en oma zonder in bed te plassen. Achterin het boek staat nuttige informatie en worden handige tips gegeven aan ouders en leerkrachten die kinderen willen helpen bij hun zindelijkheidstraining. Je kunt dit boek aanschaffen voor een prijs rond de 12 euro.
Inhoud artikel
Over de auteur, Stefan Boonen
De schrijver, Stefan Boonen, is geboren in 1966 in Hamont. Hij woont nu in Kessel-Lo. Zes jaar geleden is hij gestopt met zijn werk als opvoeder in de jeugdzorg en is fulltime schrijver geworden. Stefan Boonen schrijft kinder- en jeugdboeken maar ook scenario’s en theater.
Over de illustrator, Hiky Helmantel
Hiky heeft een gezellige, kleurige website. Ze is geboren in 1959 in Zwaagwesteinde (Friesland). In 1990 is ze afgestudeerd aan de Kunstacademie Constantijn Huijgens in Kampen. Ze volgde de richting illustratieve vormgeving. Als free-lancer voor uitgeverijen in binnen- en buitenland maakt ze illustraties voor kinderboeken, leesboeken, educatieve uitgaves, tijdschriften, affiches en nog veel meer. Hiky werkt graag met pastelkrijt, inkt, acrylverf, aquarelverf, vaak gemengde techniek.
Gegevens van het boek
- Titel: Plassen draken ook?
- Tekst: Stefan Boonen
- Illustraties: Hiky Helmantel
- Uitgeverij: Clavis
- Gepubliceerd: 2008
- Genre: prentenboek
- Aantal pagina’s: 24
- ISBN: 978 90 448 0856 8
- Geschikt voor: kinderen vanaf vier/vijf jaar
Het verhaal Plassen draken ook?
David, een jongetje van vijf jaar, mag een nachtje bij zijn opa en oma logeren. Hij heeft veel zin maar maak zich wel zorgen of hij ’s nachts droog zal blijven. Thuis lukt het meestal wel.
Mama vertelt aan opa en oma over het drakenblad. Het is een blad met allemaal kleine draakjes, telkens als David droog is mag hij één draakje inkleuren. Als alle draakjes ingekleurd zijn mag David met zijn vader naar de bioscoop om een film over draken te gaan kijken.
Loebas, het hondje van de opa en oma van David, kan ook wel een drakenblad gebruiken. De hond kijkt triest, zijn oren hangen slap naar beneden, naast zijn bak met brokken ligt een grote plas. David en zijn opa maken na het eten een wandeling, ze plassen onderweg een keer tegen een boom.
Als David naar bed moet vraagt hij of Loebas bij hem mag slapen maar dat mag niet. ’s Nachts wordt David wakker, hij hoort iets op de trap, Loebas is naar boven gekomen en kruipt naast David in bed. ’s Morgens voelt David dat het laken nat is, maar zijn broek is droog? Als oma hem komt halen vraagt ze of hij een draakje in mag kleuren. Hij wel zegt David maar Loebas niet… Loebas had een ongelukje en een ongelukje is niet zo erg weet David.
De tekst en de illustraties
- Op de voorkaft een afbeelding van een jongetje dat in bed ligt en naar het laken kijkt. Op de achtergrond een klein hondje, op het bed ligt een klein groen draakje. De titel staat in grote letters gedrukt: Plassen draken ook? Op de achterkant kun je lezen waar het boek over gaat, verder drie kleine afbeeldingen die terugkomen in het boek. De illustraties in het boek beslaan een dubbele pagina, de illustrator heeft frisse kleuren gebruikt. Je kunt heel goed zien hoe het drakenblad eruit ziet, leuk om na te maken voor een kind dat ook met zindelijkheidstraining bezig is. Fijn dat er ontspannen om wordt gegaan met het zindelijk worden, dit zie je ook terug op de tekeningen, geen boze gezichten.
- Bij iedere tekening hoort tekst, zo’n acht tot tien regels per keer. De tekst staat soms in de tekening, soms buiten de tekening, maar altijd op een rustige achtergrond. Geen moeilijke woorden in dit boek, een kleuter zal het verhaal goed begrijpen.
Een fragment uit het boek
’Mag Loebas bij mij slapen, opa?’ probeert David nog eens.
‘Nee, jongen. En nu is het tijd om je tanden te poetsen.’
Oma leest nog een verhaaltje voor en stopt hem dan onder.
Het drakenblad ligt op het nachtkastje.
‘Ben je naar het toilet geweest?’
‘Ja,’ zegt David. ‘Hopelijk blijf ik droog vannacht.’
‘Vast wel,’ zegt oma.
Het licht gaat uit, de deur blijft op een kier staan.
Net of het donker nog donkerder is dan anders, denkt David.
Hij geeuwt en knijpt zijn ogen dicht.
Na het verhaal om voor te lezen volgen er twee pagina’s met tips voor ouders en leerkrachten.
De onderwerpen die aan bod komen:
- Bedplassen: het verhaal kan helpen om bedplassen bespreekbaar te maken of kan gebruikt worden tijdens de zindelijkheidstraining.
- Wat is zindelijkheid: kinderen die ’s nachts droog zijn, kunnen hun urine ophouden tot ze ’s morgens naar het toilet gaan of worden ’s nachts wakker omdat ze moeten plassen. Een aantal belangrijke lichaamsfuncties moeten in orde zijn zoals een goed ontwikkeld zenuwstelsel, goede beheersing van de spieren, de blaascapaciteit moet voldoende zijn. De meeste kinderen worden tussen hun tweede en vijfde jaar zindelijk, maar als een kind op zijn zevende ’s nachts nog niet zindelijk is, is het raadzaam om een arts te raadplegen en gebruik te maken van hulpmiddelen zoals een plaswekker of blaastraining.
- Hoe kun je een kind helpen: complimentjes geven, kinderen zelf bij laten houden wanneer ze ’s nachts droog zijn en wanneer niet, overdag zorgen voor een vast drink- en plasschema.
- Bedplassen is een fysiek en onbewust proces, het is dus onnodig dat ouders zichzelf of hun kind verwijten maken.
- Te diep slapen: er wordt wel eens gezegd dat kinderen die in bed plassen te diep slapen en daarom niet voelen dat ze moeten plassen. Dit is niet zo, als kinderen niet wakker worden als ze moeten plassen dan zijn ze nog niet zindelijk.
- Droogtraining: begin pas met een droogtraining als het kind er aan toe is.
- Handige websites: www.bedplassen.org, www.kindengezin.be.