recensie

Een leven lang jong, Jean Carper

Verouderen vanzelfsprekend? Verouderen begint al in de jeugd, raakt op middelbare leeftijd in een stroomversnelling en maakt na het zestigste levensjaar een reuzensprong. U kunt het 'aftakelingsproces' echter in ver­rassende mate voorkomen en corrigeren, zodat 'jeugdigheid' en vitaliteit langer behouden blijft. Als er een toverdrankje bestond waarmee men zijn jeugdigheid kon behouden, wie zou er dan niet van drinken? Verjongingselixirs zijn niet langer denkbeeldig, ze bestaan! De fantastische werkelijkheid is dat wetenschappers een reeks stoffen hebben geïdentificeerd die het verouderingsproces in de kern kunnen bestrijden door het verval, dat we als normaal en inherent aan het ouder worden beschouwen, af te remmen. En verrassend genoeg, zijn al deze 'verjongingselixirs' gemakke­lijk verkrijgbaar.

Dagelijks wordt in prestigieuze laboratoria over de hele wereld meer en meer ontdekt over de ongelooflijke potentie van talloze voedingsstoffen, die overal te verkrijgen en opmerkelijk veilig zijn. U vindt ze in uw voeding, in uw vitamine-pot, in uw natuurvoedingswinkel en zelfs in de supermarkt. OK! Het eeuwig leven ligt nog niet voor het oprapen. Toch is het een feit dat we de laatste tientallen jaren steeds ouder worden en zelfs vitaal ouder worden, zonder dat we daar op het eerste zicht veel aan lijken te doen.

Een leven lang jong, Jean Carper

Jean Carper heeft al enkele jaren geleden een populair maar degelijk en vlot geschreven boek gepubliceerd over mogelijke oorzaken van veroudering en wat we daar met voornamelijk natuurlijke middelen, voeding en kruiden kunnen aandoen.
Het geeft informatie over vitaminen en mineralen die het immuunsysteem beïnvloeden, over voedingsstoffen die cellen beschermen tegen oxidatie (de anti-oxidant) en over planten, groenten en kruiden zoals ginseng en ginkgo die een werking hebben op het geheugen en op het zenuwstelsel in zijn algemeenheid.

Een voorbeeld

Bessen

Bosbessen, veenbessen, aardbeien en frambozen zitten boordevol anti-oxidanten die de cellen beschermen tegen voortijdig verouderen. Zo bevatten bosbessen meer anti-oxidante antocyanidinen dan enig ander voedingsmiddel, zelfs drie keer zoveel als rode wijn en groene thee, die wat dit type antioxidant betreft op de tweede plaats komen. Zowel bosbessen als veenbessen spelen een rol bij de preventie van infecties van de urinewegen. Uit een onderzoek is gebleken dat onder ouderen die de meeste aardbeien aten alle vormen van kanker het minst voorkwamen. Bessen bevatten vooral ook grote hoeveelheden van de antioxidant vitamine C.

Broccoli

Wat broccoli allemaal tegen het verouderen vermag te doen, is nauwelijks te beschrijven. Broccoli is gezegend met een fenomenale variëteit aan antioxidanten. Een bijzonder krachtige anti-oxidant in broccoli is sulforafaan, dat door wetenschappers van John Hopkinsinstituut is ontdekt. In dierproeven bleek broccoli de detoxificatie-enzymen zo sterk te stimuleren dat het aantal gevallen van kanker een derde lager was. Broccoli zit volgepakt met tegengif tegen vrije radicalen: vitamine C, bètacaroteen, quercetine, indolen, glutathion en luteïne. Broccoli is daarnaast een van de voedingsbronnen die het meest het sporenelement chroom bevat - chroom verlengt het leven en beschermt tegen de ravage die ontstaat als de bloedsuikerspiegel en insulinehuishouding niet meer onder controle zijn. Bij vrouwen bevordert broccoli de afvoer van het schadelijke, kankerbevorderende type oestrogeen. Broccoli-eters lijden ook minder vaak aan darm- en longkanker en hart- en vaatziekten.

'Een leven lang jong' is een goed leesbaar en wetenschappelijk onderbouwd boek, dat u enthousiast maakt om bewuster met voeding bezig te zijn maar dat soms wel overdreven verwachtingen schept. Kritisch lezen blijft dus wel geboden.
© 2010 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alzheimer en Cafeïne: preventief en genezend koffie drinken?Alzheimer en Cafeïne: preventief en genezend koffie drinken?Volgens het boek ‘100 eenvoudige manieren om Alzheimer te voorkomen’ van auteur Jean Carper, kan het gebruiken van cafeï…
Recensie: Doping – Jean NelissenrecensieRecensie: Doping – Jean NelissenIn 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over…
De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean NelissenrecensieDe 100 beste wielrenners van de wereld, Jean NelissenIn 2000 verscheen het boek ‘De 100 beste wielrenners van de wereld’ van Jean Nelissen. Het boek werd gepubliceerd door U…
Alzheimer voorkomen: het belang van voedingAlzheimer voorkomen: het belang van voedingInmiddels is wel bekend dat Alzheimer niet valt te voorkomen, maar je kan wel de kans hierop verlagen of het verloop van…

recensieCompendium van de rituele plantenPlanten worden niet alleen opgegeten of als medicijn gebruikt. We vinden ze ook volop terug in oude gewoontes en rituele…
Bronnen en referenties
  • Een leven lang jong. Jean Carper. Deltas
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.