recensieGriekse mythologie, door Annemarie van den Brink
Een informatie boek voor de jeugd, geschreven door Annemarie van den Brink, over de Griekse mythologie. Mythen zijn verhalen over goden, helden, liefde en dood, strijd tegen mensen en monsters. De tekeningen zijn gemaakt door Yde Bouma en Egbert Koopmans. Het boek is uitgegeven door Noordhoff Uitgevers bv.
Gegevens van het boek Griekse mythologie
- Tekst: Annemarie van den Brink
- Tekeningen: Yde Bouma, Egbert Koopmans
- Foto's: Taconis Luizink/ANP, Les Gibbon, Mary Evans Picture Library, William O’Connor, Photo Scala, The Print Collector, John William Waterhouse
- Uitgeverij: Noordhoff Uitgevers bv
- Jaar: 2009
- Pagina's: 20
- ISBN: 978 90 01 70792 7
- Genre: informatief boek voor de jeugd
Over de auteur, Annemarie van den Brink
Op haar website kun je lezen dat ze schrijft voor kinderen, jongeren en volwassenen, in opdracht van uitgeverijen en communicatiebureaus. Haar hart ligt bij onderwerpen over opvoeding, onderwijs, boeken, taal, reizen en cultuur. Ze wordt ook ingehuurd om adviezen te geven over teksten, herschrijven van teksten en voor het bedenken van creatieve concepten.
De opbouw van het boek
Het boek is opgedeeld in zeven hoofdstukken:
Nieuwe Nikes
Tom vertelt aan zijn zus Iris dat je nog steeds Griekse goden en helden overal tegenkomt. Zoals de namen van voetbalclubs als Ajax en Heracles, maar ook de naam Iris is er een voorbeeld van.
Verhalen van lang geleden
Een ander woord voor een oud Grieks verhaal over goden en helden is mythe. Het is een Grieks woord, letterlijk betekent het: gesproken woord. Mythen gaan over goden en helden en over verschijnselen waar mensen geen echte verklaringen voor konden vinden. Mythen kom je over de hele wereld tegen, de onderwerpen zijn hetzelfde: geboorte, dood, liefde, heldendaden.
Griekse mythen
Het is onbekend hoe oud de Griekse mythen zijn. Mensen vertelden verhalen aan elkaar door, later werden ze opgeschreven. De meeste verhalen werden opgeschreven tussen achthonderd en tweehonderd jaar voor Christus. De betekenis van mythen: veel mythen hebben een moraal, je kunt er iets van leren. Er zijn ook mythen die een symbolische betekenis hebben, als een held een monster doodt kan het doelen op hoe mensen een tegenslag kunnen overwinnen.
Griekse goden en godinnen
Griekse goden en godinnen zagen eruit als mensen, ze konden humeurig zijn of vrolijk, maar ze hadden daarnaast ook goddelijke eigenschappen. Zeus was de leider van de goden op de berg Olympus. Twee van zijn broers woonden niet op de berg. Hades, de god van de dood, woonde in het dodenrijk. Poseidon, de zeegod, woonde op de bodem van de zee. Goden kregen kinderen. Een kind van een god en een godin werd zelf ook een god of godin. Kinderen van een god en een mens waren halfgoden of halfgodinnen. Zij waren meestal sterfelijk, maar hadden wel bijzondere krachten. Furiën waren wraakgodinnen, nimfen waren lieflijke natuurgodinnen, muzen waren de beschermgodinnen van de kunst. Er bestaan ook Romeinse namen voor de Griekse goden.
Liefdesverhalen
Veel Griekse mythen gaan over de liefde. Mooie verhalen over Eros en Psyche, over Narcis en Echo.
Helden en monsters
In veel mythen moet de held een monster verslaan of een moeilijke opdracht uitvoeren. Verhalen over Theseus en de Minotaurus, Daedalus en Icarus.
De avonturen van Odysseus
Waarschijnlijk schreef de Griekse dichter Homerus de avonturen duizenden jaren geleden op. Hij deed dat in twee boeken: de Ilias en de Odyssee. In de Ilias kun je lezen over Achilles de oorlogsheld en over het paard van Troje. In de Odyssee staat het verhaal over Odysseus en de cyclopen.
Vervolgens een lijst met trefwoorden met een verklaring van de woorden en een lijst met andere boeken over het onderwerp, voor degenen die nog meer willen weten over Griekse mythologie.
De tekst
Het zijn zeven korte hoofdstukken, waarin op een vlotte manier wordt uitgelegd wat een jongere zou willen weten over dit onderwerp. De titel staat in mosgroene letters, de items per hoofdstuk staan in het donkerblauw gedrukt. De woorden die vetgedrukt zijn, worden uitgelegd in de lijst met trefwoorden, deze vind je achterin het boek.
De tekeningen en foto’s
Op de voorkaft zie je de halfgod en held Achilles met zijn leraar, de centaur Chiron, deze illustratie zal kinderen zeker aanspreken. In het boekje tref je foto’s aan van beelden (Nike, de Griekse godin van de overwinning, Perseus met het hoofd van Medusa), schilderijen en tekeningen (van bijvoorbeeld Eros met zijn pijlen).
Voor welke leeftijd is dit boek geschikt
Achterop het boekje staat aangegeven dat het geschikt is voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Maar ook voor volwassenen is dit een informatief boekje.