InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Boekrecensie: Profeet van de duivel - Adrian Stone
recensie

Boekrecensie: Profeet van de duivel - Adrian Stone

“Profeet van de duivel” is een fantasy roman geschreven door de Nederlandstalige auteur, Adrian Stone. Een andere wereld en een heel klein beetje magie onder de vorm van kanalyseren geven het boek de nodige pilaren om tot het genre fantasy te kunnen behoren. Het religieuze element in het boek is veruit het belangrijkste. De godsdiensten in de gefantaseerde wereld van Adrian Stone zijn zeer goed te vergelijken met die uit onze wereld. Gaat er in zijn wereld een godsdienstoorlog ontstaan?

Inhoud

De jonge Marak, een noviet van Cataris, wordt op het einde van een zoveelste godsdienstoorlog gered door een hogepriesteres van Viguru, één van de drie samenwerkende godsdiensten. Dankzij haar mag Marak aan de proef deelnemen. Als hij in deze proef slaagt dan wordt de jongen ingewijd in één van de drie samenwerkende godsdiensten (Viguru, Vorg en Ava). Na enkele aarzelende pogingen slaagt Marak er in de proef met succes af te leggen. Een discussie begint. Zowel de patriarch van Viguru als Vorg willen geen oud-noveliet van Cataris in hun orde hebben. De patriarch van Ava denkt lang na en neemt Marak uiteindelijk in zijn orde op. Marak draagt echter diepe wortels van Cataris met zich mee. Een inwendige strijd en zoektocht naar zichzelf begint...

De plot

Als lezer zie je direct dat dit een debuutboek is. Doodgewoon door de fouten die er in elk debuut bijna te vinden zijn. Zo verraadt Adrian Stone in het begin van het verhaal doormiddel van één uitgesproken zin dat Marek familiebanden heeft met hoge figuren binnen de orde van Cataris. Zonde! Een tweede onthulling van de plot betreft de hogepriester van Vorg. De auteur laat niet lang in het ongewisse dat deze niet veel goeds van plan was. Op zich zijn bovenstaande twee elementen niet van doorslaggevend belang voor de plot, maar ze zouden deze een pikanter kantje hebben gegeven. De plot zou nog verrassender zijn geweest!

De schrijfkunst

De schrijfstijl van Adrian Stone was er één die ik bijna nooit meemaak. Zelden slaagt een auteur erin mij voor honderd procent vast te grijpen. De kunst van het schrijven en het verhalende vermogen dat Adrian Stone beheerst laten de lezer geen seconde los. Het verhaal leest lekker en deed me met mijn mond vol tanden staan.

De karakteruitwerking van de vele karakters was uiterst nauwkeurig gedaan. Geen enkel personage kon je met een ander karakter in het boek vergelijken. Samen met de fabuleuze uitwerking van de vier godsdiensten Ava, Viguru, Vorg en Cataris gaf Adrian Stone het boek een zeldzame diepgang die ik meestal binnen het genre fantasy mis.

Eindbeoordeling

Het element fantasy was klein, maar maakte het boek binnen het genre fantasy niet minderwaardig. “Profeet van de duivel” is een bewijs dat je niet altijd honderden draken, orks of andere rassen nodig hebt om volwaardige fantasy te schrijven. Dit is een meer dan geslaagd debuut.

Algemene gegevens

  • Titel: Profeet van de duivel
  • Auteur: Adrian Stone
  • Uitgever: Luitingh Fantasy
  • ISBN: 978 90 245 2946 9
© 2010 - 2019 Yrf_lenca, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SafiyaSafiya maakte kennis met de profeet als gevangene, ze maakte deel uit van de 'buit' die het leger gemaakt had bij de sla…
Joost mag het wetenJoost mag het wetenIemand vraagt je wat. En je weet daar het antwoord niet op. Dan is een veel gezegde uitspraak: "Joost mag het weten". Oo…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MaymunaMaymuna was een familielid van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was de laatste officiële vrouw van de profeet.
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SawdaSawda was de tweede vrouw van Mohammed, met wie hij trouwde na de dood van Khadija. Zij was degene die voor zijn dochter…
De Tweede Kalief: Omar Ibn al-KhattabOmar al-Khattab is voor Sunnitische moslims de beroemdste van de vier kaliefen die over het moslimrijk heersten na de do…

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Profeet van de duivel - Adrian Stone"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Yrf_lenca
Laatste update: 02-10-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!