recensie

Boekrecensie: Profeet van de duivel - Adrian Stone

“Profeet van de duivel” is een fantasy roman geschreven door de Nederlandstalige auteur, Adrian Stone. Een andere wereld en een heel klein beetje magie onder de vorm van kanalyseren geven het boek de nodige pilaren om tot het genre fantasy te kunnen behoren. Het religieuze element in het boek is veruit het belangrijkste. De godsdiensten in de gefantaseerde wereld van Adrian Stone zijn zeer goed te vergelijken met die uit onze wereld. Gaat er in zijn wereld een godsdienstoorlog ontstaan?

Inhoud

De jonge Marak, een noviet van Cataris, wordt op het einde van een zoveelste godsdienstoorlog gered door een hogepriesteres van Viguru, één van de drie samenwerkende godsdiensten. Dankzij haar mag Marak aan de proef deelnemen. Als hij in deze proef slaagt dan wordt de jongen ingewijd in één van de drie samenwerkende godsdiensten (Viguru, Vorg en Ava). Na enkele aarzelende pogingen slaagt Marak er in de proef met succes af te leggen. Een discussie begint. Zowel de patriarch van Viguru als Vorg willen geen oud-noveliet van Cataris in hun orde hebben. De patriarch van Ava denkt lang na en neemt Marak uiteindelijk in zijn orde op. Marak draagt echter diepe wortels van Cataris met zich mee. Een inwendige strijd en zoektocht naar zichzelf begint...

De plot

Als lezer zie je direct dat dit een debuutboek is. Doodgewoon door de fouten die er in elk debuut bijna te vinden zijn. Zo verraadt Adrian Stone in het begin van het verhaal doormiddel van één uitgesproken zin dat Marek familiebanden heeft met hoge figuren binnen de orde van Cataris. Zonde! Een tweede onthulling van de plot betreft de hogepriester van Vorg. De auteur laat niet lang in het ongewisse dat deze niet veel goeds van plan was. Op zich zijn bovenstaande twee elementen niet van doorslaggevend belang voor de plot, maar ze zouden deze een pikanter kantje hebben gegeven. De plot zou nog verrassender zijn geweest!

De schrijfkunst

De schrijfstijl van Adrian Stone was er één die ik bijna nooit meemaak. Zelden slaagt een auteur erin mij voor honderd procent vast te grijpen. De kunst van het schrijven en het verhalende vermogen dat Adrian Stone beheerst laten de lezer geen seconde los. Het verhaal leest lekker en deed me met mijn mond vol tanden staan.

De karakteruitwerking van de vele karakters was uiterst nauwkeurig gedaan. Geen enkel personage kon je met een ander karakter in het boek vergelijken. Samen met de fabuleuze uitwerking van de vier godsdiensten Ava, Viguru, Vorg en Cataris gaf Adrian Stone het boek een zeldzame diepgang die ik meestal binnen het genre fantasy mis.

Eindbeoordeling

Het element fantasy was klein, maar maakte het boek binnen het genre fantasy niet minderwaardig. “Profeet van de duivel” is een bewijs dat je niet altijd honderden draken, orks of andere rassen nodig hebt om volwaardige fantasy te schrijven. Dit is een meer dan geslaagd debuut.

Algemene gegevens

  • Titel: Profeet van de duivel
  • Auteur: Adrian Stone
  • Uitgever: Luitingh Fantasy
  • ISBN: 978 90 245 2946 9
© 2010 - 2024 Yrf_lenca, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SafiyaSafiya maakte kennis met de profeet als gevangene, ze maakte deel uit van de 'buit' die het leger gemaakt had bij de sla…
Joost mag het wetenJoost mag het wetenIemand vraagt je wat. En je weet daar het antwoord niet op. Dan is een veel gezegde uitspraak: "Joost mag het weten". Oo…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MaymunaMaymuna was een familielid van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was de laatste officiële vrouw van de profeet.
De Tweede Kalief: Omar Ibn al-KhattabOmar al-Khattab is voor Sunnitische moslims de beroemdste van de vier kaliefen die over het moslimrijk heersten na de do…

recensieSpannende boeken - The Strangers Outside: Vanessa MorganOp zoek naar spannende boeken? Dan is The Strangers Outside (De vreemdelingen) van Vanessa Morgan zeker iets voor u. Twe…
Gewoon Buitengewoon, door Ellen VerspeetenrecensieGewoon Buitengewoon, door Ellen VerspeetenHoe maak je autisme bespreekbaar voor kinderen? Dit boekje is daar zeer geschikt voor. Het gaat over Ward, een jongetje…
Yrf_lenca (2 artikelen)
Laatste update: 02-10-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.