recensie

Werken in het dolfinarium, door Suzanne Peters

Werken in het dolfinarium, door Suzanne Peters Werken met dolfijnen is een droom van veel kinderen, in dit boekje kun je lezen hoe je deze wens uit kunt laten komen. Hoe word je dolfijnentrainer, en welke beroepen zijn er nog meer die te maken hebben met dolfijnen en andere zeezoogdieren. Je kunt dit boek gebruiken om tot een goede beroepskeuze te komen, maar de informatie is ook zeer bruikbaar als basis voor een spreekbeurt over dolfijnen of het dolfinarium. Het boek behoort tot de serie Wij Willen Weten van uitgeverij Ellessy.

Nog meer onderwerpen uit de reeks Wij Willen Weten:

 • Voodoo
 • Amish
 • Coca-Cola
 • Kindsoldaten
 • Bermuda driehoek
 • Suriname
 • CliniClowns
 • De Kraamverzorging

Gegevens van het boek Werken in het dolfinarium

 • Tekst: Suzanne Peters
 • Redactie: Loes Jansink en Larry Iburg
 • Uitgeverij: Ellessy
 • Jaar: 2010
 • ISBN: 978 90 8660 077 9
 • Pagina’s: 55
 • Genre: informatieve boeken voor kinderen (WWW-beroepen)
 • Prijs: vanaf 10,95 euro

Suzanne Peters

Suzanne Peters is geboren op 30 april 1985 te Roermond. Schrijven is altijd haar passie geweest en op haar negentiende heeft ze een boek in eigen beheer uitgegeven. Voor uitgeverij Ellessy heeft ze een liefdesroman geschreven en enkele Wij Willen Weten Boeken. Suzanne houdt zich verder bezig met freelance schrijfwerk, meestal over reizen in binnen- en buitenland.

Het boek

Het boek bestaat uit een inleiding en negen hoofdstukken.
 • De inleiding: Veel kinderen dromen ervan om met dieren te mogen werken. Is het werken met dolfijnen een droombaan?
 • Met dolfijnen werken: wat doet een dolfijnentrainer, hoe word je een dolfijnentrainer, hoe train je een dolfijn en hoe is het om walrussen te trainen.
 • Andere banen in het dolfinarium: duikers, schoonmakers, technische dienst, front office/receptie, werken in de souvenirwinkel of het verzorgen van eten en drinken voor bezoekers.
 • Programma’s met dolfijnen: programma’s voor kinderen met het syndroom van Down, autistische kinderen. Studenten die voor hun studie informatie nodig hebben. In de zomervakantie is het soms mogelijk om bij de dolfijnen te slapen (dit kost wel).
 • SOS Dolfijn: een stichting die is opgericht om aangespoelde bruinvissen en dolfijnen te helpen. Waar moeten vrijwilligers rekening mee houden, Zeehondencrèche Pieterburen.
 • Werken met dolfijnen in de natuur: je kunt werken als onderzoeker of als fotograaf.
 • Interviews met trainers: met een dolfijnentrainster, een senior trainer van de vinpotigen in het Dolfinarium, en er worden vragen beantwoord door een assistent trainer bij Dolphin Academy in Curaçao.
 • Bekende dolfijnen: Flipper, Free Willy en Spetter.
 • Zeedieren in Nederland: Burgers’Zoo, Dolfinarium Harderwijk, Ecomare, Grottenaquarium, SeaLife, Zee Aquarium in Bergen aan Zee, Zeehondencrèche Pieterburen.
 • Andere Dolfinaria in de wereld: Boudewijn Sea Park, Marineland France, Dolphin Academy Curaçao, Sea World Orlando.

Na deze hoofdstukken volgt nog een opsomming van boeken over dolfijnen en een woordenlijst waarin de woorden die in het boek cursief zijn geschreven uitgelegd worden.

De tekst

Alle hoofdstukken beginnen met een inleiding, deze tekst is vetgedrukt, en geeft de kern van het hoofdstuk weer. Daarna volgt verdere informatie in gewone letter. Het gebruik van alinea’s maakt de tekst overzichtelijk. Handig is dat moeilijke woorden, die overigens niet vaak gebruikt worden door de schrijfster), uitgelegd worden in een lijst aan het einde van het boek. De moeilijke woorden zijn cursief gedrukt.

Fragment

Behalve de trainers, zijn er natuurlijk nog veel meer mensen die in het Dolfinarium werken. Omdat er weinig banen beschikbaar zijn als trainers, is het wellicht de moeite waard om te kijken of één van de andere banen ook bij je past, zodat je toch wat dichterbij de zeezoogdieren bent.

De foto’s

In het boek kom je verschillende foto’s tegen, in kleur. Achter de vetgedrukte tekst waar ieder hoofdstuk mee begint zie je een afbeelding van dolfijnen, in lichtblauw/grijs, het is zo licht afgedrukt dat je de tekst toch goed kunt lezen.

Mijn mening

Dit boek over dolfijnen bevat een schat aan informatie, het komt tegemoet aan de behoefte om veel informatie te geven, maar het niet langdradig te maken. De schrijfster komt direct to the point in het begin van ieder hoofdstuk en werkt het daarna punt voor punt uit. Ook worden er oplossingen aangedragen, bijvoorbeeld wat kun je nog meer doen in het Dolfinarium als je niet met dolfijnen kunt werken. Er is geen specifieke opleiding om trainer te worden, maar in het boek kun je wel lezen hoe je je kansen kunt vergroten om ooit met dolfijnen te werken. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 4 van de basisschool. De foto’s zijn zeer de moeite waard om te bekijken, met name de foto waarop je dolfijnen uit het water ziet springen in de natuur.
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DolfijnenslachtJe staat er misschien wel niet bij stil, maar ook dolfijnen worden geslacht. In Denemarken en in Japan worden jaarlijks…
Harderwijk, één van de HanzestedenHarderwijk, één van de HanzestedenDe meeste mensen kennen van Harderwijk het Dolfinarium maar deze oude stad heeft veel meer te bieden. De stad staat vol…
Wat doet een dolfijnentrainer?Wat doet een dolfijnentrainer?Dolfijnentrainer is één van de populairste beroepen. Je bent immers veel bezig met dolfijnen en dit is voor veel mensen…
Marineland in Antibes (Zuid-Frankrijk)Marineland in Antibes (Zuid-Frankrijk)Aan de Franse Cote d’Azur is een groot dolfinarium te vinden, Marineland. Dit park huisvest veel soorten zeezoogdieren z…

recensieOma's gezondheidsgids, Lelord KordelOma wordt er natuurlijk steeds bij gehaald als het over gezondheidsmiddeltjes gaat. Zo deed ook, al 30 jaar geleden, een…
Boekrecensie: Krachtmeting - Loes Den HollanderrecensieBoekrecensie: Krachtmeting - Loes Den HollanderDeze literaire mini-thriller van Loes den Hollander gaat over de moord op TV-persoonlijkheid Fons Mascini. Door zijn man…
Bronnen en referenties
 • Werken in het dolfinarium (ISBN 978 90 8660 077 9)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.