recensieRecensie: Het Gouden Ei, Tim Krabbé
Het Gouden Ei. Hoe een verdwijning op een pompstation uitgroeide tot een sterk plot en 250.000 exemplaren.
Tim Krabbé
Tim Krabbé. Een man wiens grootste passies wielrennen en schaken zijn leeft tegenwoordig van het schrijven van prachtige boeken, waaronder zijn boeken over schaken. Denk bijvoorbeeld aan “Chess curiosities” uit 1985 en “Schaakkuriosa” uit 1974 maar ook zijn romans als bijvoorbeeld “De Grot” uit 1997 en “De Renner” uit 1978 zijn welbekend en voor de meeste mensen onmisbaar in de wereld van literatuur. Maar zijn doorbraak maakte Krabbé toch echt met zijn boek “Het Gouden Ei” uit 1984. Het boek werd in 11 talen vertaald, twee maal verfilmd en won daarbij twee prijzen waaronder een Gouden Kalf. Een uitermate goede reden om dit boek toch een keer te lezen.
Samenvatting
De hoofdpersoon van het boek Rex Hofman en zijn vriendin Saskia zijn op weg naar een vakantiehuisje in Zuid- Frankrijk. Onderweg besluiten ze te pauzeren, als Saskia verdwijnt in de duistere kant van het pompstation om wat drinken te halen weet zij niet terug te keren. Waar is ze gebleven? Een vraag die zowel Rex als de lezer gedurende tijd bezighoud. Maar wat voor ons niets meer dan een goede manipulatietechniek is, blijkt voor Rex het begin van een levenslange obsessie die zijn leven vanaf dat moment volledig onder controle heeft. Alles in zijn toekomstige leven draait om de verdwijning van zijn vriendin Saskia. Zijn vrijheid wordt als het ware ontnomen, hij leeft in een gouden ei. Als Rex na 8 jaar besluit te trouwen met een andere vrouw (Lieneke). Schreeuwt hij in zijn slaap over een gouden ei, wat voor Lieneke onverklaarbaar is maar voor Rex overduidelijk een teken om zijn zoektocht naar Saskia niet op te geven. Het was dezelfde droom die Saskia ooit eens vertelde. Een droom die uitverkozen werd de titel van het boek te dragen en tegelijkertijd het hele verhaal kort samenvat. Een droom over persoon in een ei die door een oneindig grote ruimte zweeft. Een ei die zowel vrijheid als de dood weet uit te stellen. Alleen als het ei tegen een ander ei aanbotst is het mogelijk vrijheid terug te vinden. Later in het verhaal ontmoet Rex een onbekende man. Een man die eigenlijk niets met Rex te maken heeft blijkt een verlengstuk van zijn eigen karakter en veel meer van de verdwijning af te weten. De twee personages met dezelfde obsessie. De verschillende personages met de zelfde [claustro]fobie. En natuurlijk de verschillende verhaallijnen die als een schilderachtige puzzel in elkaar passen maken dit boek tot een absoluut meesterwerk.
Oordeel
Het fascinerende aan dit boek is dat achter een eenvoudige gebeurtenis een sterke gedachtegang schuilt. De verschillende technieken die de Krabbé gebruikt zorgen voor optimale spanningsbogen. Vertraging, versnelling en de open plekken zijn een van deze onmisbare kenmerken in dit boek. Doordat Krabbé zijn personages geleidelijk aan introduceert en bij elke personage zijn/haar leven schets, worden de achterliggende gedachtes in de thematische laag van het verhaal goed naar voren gebracht.Wat niet onopgemerkt kon blijven is dat dit boek het niet moet hebben van zijn humoristische voorvallen en gezegdes. Het gaat bij dit boek namelijk echt om het uitermate sterke plot. Wat bij dit boek juist zo mooi is omdat het boek vrij beknopt is wat betreft het aantal bladzijdes. Het wachten op antwoorden hoeft zo niet al te lang te duren.
Al met al een enorm goed boek, dat zijn faam vooral te danken heeft aan zijn uitermate sterke plot en de achterliggende gedachte aan een zo voor de handliggende gebeurtenis. Een boek dat zijn prijzen en verfilmingen meer dan waard is