recensie

Onderweg met MS: boekbespreking

Onderweg met MS: boekbespreking Brigitte Rousseaux kreeg op vrij jonge leeftijd te maken met de ziekte Multiple Sclerose. Voordat duidelijk was dat ze M.S. had, ging een lange weg vooraf van ziekte en bezoeken aan artsen. De verschijnselen van M.S. zijn in het begin vaak erg onduidelijk en vaag. Korte tijd wordt je door iets getroffen, waarna het weer helemaal kan verdwijnen. M.S. verloopt bij iedereen weer anders en heeft vaak een grillig patroon van verschijnselen.

De schrijfster

Brigitte Rousseaux was werkzaam als leerkracht. Verder had ze een druk sociaal leven en is moeder van twee kinderen. In 1996 werd bij haar de diagnose Multiple Sclerose gesteld. Er volgden vele ziekenhuis opnames en lichamelijk kon ze steeds minder aan. Uiteindelijk krijgt Brigitte met steeds meer handicaps te maken. Over alles wat ze heeft meegemaakt en hoe ze het ervaren heeft schreef ze het boek Onderweg met MS.

Het verhaal

Brigitte beschrijft in het boek dat de eigenlijke klachten al begonnen zijn in 1991. Toen kreeg ze al te maken met uitputtende vermoeidheid, later kwam daar nog het opzwellen van handen en voeten bij. Ze wordt door de huisarts doorgestuurd naar een reumatoloog, die uiteindelijk denkt aan de ziekte Lupus ( reumatologishe aandoening). Als Brigitte later naar een andere arts wordt verwezen wordt de diagnose Lupus definitief van tafel geveegd. Er wordt nu eerder aan poliartritis gedacht.

Tussen 1991 en 1994 heeft Brigitte perioden van ziekte en perioden van herstel.Uiteindelijk legt ze zich er in 1995 bij neer dat werken echt niet meer lukt. Al snel krijgt Brigitte last van wazig zicht en evenwichtsstoornissen, gevolgd door zware ledematen en tintelingen in de benen. Na een bezoek aan de neuroloog wordt voor het eerst het ziektebeeld Multiple Sclerose genoemd. Bij nader onderzoek wordt een 'plaque' gevonden in de hersenstam. De diagnose MS is definitief.

In het verhaal beschrijft Brigitte hoe ze eerst opgelucht is, dat er nu eindelijk bekend is wat ze heeft. Nu moet ze leren omgaan met de steeds weer terugkerende periodes van ziekte. Steeds weer krijgt ze te maken met nieuwe klachten, de ene keer kortdurend, maar soms ook lang en heftig. Vele ziekenhuisopname volgen en het gezin van Brigitte moet ook leren omgaan met de gevolgen van een zieke echtgenote en moeder. Hoe het gezin de ziekte ervaart komt in het verhaal ook ruimschoots aan bod.

Brigitte beschrijft ook haar ervaringen met artsen en verplegend personeel en haar ervaring die ze opdoet in een revalidatiecentrum. Niet al deze ervaringen zijn even positief.

Multiple Sclerose, wat is dat?

Multiple sclerose is een chronische, neurologische aandoening. De ziekte komt vooral tot uiting bij jongvolwassenen. Bij MS raakt de myeline, het omhulsel van zenuwbanen, aangetast. De myeline wordt door ontstekingsreacties in de eiwitten beschadigd en er vormt zih littekenweefsel in de myeline. De prikkelgeleiding van en naar de hersenen wordt vertraagd, waardoor je allerlei ziekteverschijnselen krijgt. Een aantal ziekteverschijnselen zijn;
  • Moeheid
  • Gevoelsstoornissen en pijn
  • Krachtsverlies
  • Spasticiteit
  • wazig zien of dubbelzicht
  • evenwichtsstoornissen
  • Blaas- en darmstoornissen
  • Spraak- en slikstoornissen
  • Geheugen- en denkstoornissen

Mijn mening over het boek

Het boek Onderweg met MS geeft een goed inzicht waar je allemaal mee te maken krijgt als je MS hebt. Heel duidelijk wordt wat voor een onzeker traject de meeste mensen al te gaan hebben voordat de diagnose zelfs maar gesteld wordt. Ook als je de ziekte hebt is onzekerheid over het verloop zeer vervelend. Plannen maken heeft vaak geen zin, omdat je van te voren nooit weet of je het tegen die tijd aan kan. Het boek leest gemakkelijk en is boeiend, zodat je het zo uit hebt. Voor iedereen die de diagnose M.S. heeft, maar zeker ook voor familie leden en vrienden van iemand, waarbij de diagnose M.S. gesteld is, is het aan te raden om dit boek te lezen. Zo krijg je inzicht in wat iemand mee moet maken, tijdens het omgaan met deze ziekte.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pech onderweg met de fietsPech onderweg met de fietsFiets kapot? Iedereen zal het wel een meegemaakt hebben, je bent lekker aan het fietsen en hebt al een behoorlijk stuk g…
Wandelen van klooster tot klooster met de WandelmaatWandelen van klooster tot klooster met de WandelmaatBen je graag samen met anderen actief en wil je wel eens kennis maken met het leven in een klooster? Dan is een korte va…
Zorgeloze tochten maken met de scootmobielZorgeloze tochten maken met de scootmobielWanneer u van gezelligheid houdt en graag samen met anderen wat onderneemt, dan is het wellicht een leuk idee om u aan t…

Recensie - De Uitnodiging van W. Paul YoungrecensieRecensie - De Uitnodiging van W. Paul YoungDe Canadese schrijver Paul William Young schreef dit boek als kerstverhaal voor zijn kinderen en een paar vrienden. Op h…
Wachten op Timoun, een ontroerend boek over adoptierecensieWachten op Timoun, een ontroerend boek over adoptieHet boek Wachten op Timoun/En attendant Timoun heeft adoptie als thema. Timoun betekent kind in het Creools. De tekst en…
Bronnen en referenties
  • Boek Onderweg met M.S.
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.