recensie

Recensie - De Uitnodiging van W. Paul Young

Recensie - De Uitnodiging van W. Paul Young De Canadese schrijver Paul William Young schreef dit boek als kerstverhaal voor zijn kinderen en een paar vrienden. Op hun advies besloot hij langs een uitgever te gaan. Zonder resultaat; christelijke uitgevers weigerden het boek omdat het te veel over het randje was, seculiere uitgevers vonden dat er teveel Jezus in voorkwam. Hij heeft toen uitgeverij Windblown Media opgezet met behulp van vrienden en daar het boek uitgegeven met de oorspronkelijke titel The Shack. Resultaat? Een best-seller.

Gegevens boek

  • Uitgeverij: Kok Kampen
  • ISBN: 978 90 435 1550 4
  • Genre: fictie

Inhoud

Het verhaal, dat overigens fictie is, kan grofweg worden opgedeeld in drie delen. Het eerste deel beschrijft de aanleiding van een depressie en de daaropvolgende worsteling met God van hoofdpersoon Mack. Hij krijgt op een wonderlijke manier een uitnodiging van God om naar de hut te gaan waar zijn worsteling begon.

Het tweede deel, dat tegelijk het grootste deel is, speelt zich af in deze hut. De schrijver verwoordt op een eigentijdse en bijzondere manier een ontmoeting met God die uit meerdere personen bestaat. Door deze ontmoeting, die dus eigenlijk uit meerdere ontmoetingen bestaat, wordt Mack met zichzelf geconfronteerd.

Het laatste gedeelte geeft een verrassende wending aan het verhaal. Het roept vragen op, maar geeft ook praktische antwoorden aan Mack.

Achtergrondinformatie

Het boek is uiteindelijk gepubliceerd in 2007. Een jaar later op 8 juni 2008 waren er een miljoen exemplaren verkocht. Het boek was vanaf toen tot begin 2010 bestseller nummer 1 in fictie op de lijst van de New York Times met intussen 7 miljoen verkochte exemplaren. Het boek bereikte deze plek niet door slimme marketingstrategie, maar via mond op mond reclame en een website waar slechts 300 dollar in geïnvesteerd was door één van de oprichters van Windblown Media, Brad Cummings.

Inmiddels geniet het boek wereldwijde bekendheid en is dan ook uitgegeven in meerdere talen waaronder Spaans, Duits, Nederlands en zelfs Koreaans. In Nederland zijn momenteel ruim 25.000 boeken verkocht.

Eigen mening

Het eerste gedeelte waarin de traumatische gebeurtenis wordt beschreven vond ik aangrijpend. Er wordt ruim de tijd genomen voor dit deel en het begin is dan ook enigszins taai, maar het creëerde wel volop de gelegenheid om me in te leven in het Grote Verdriet van hoofdpersoon Mack. Het boek is overigens vlot geschreven.

Ik heb me voorgenomen het tweede deel nog eens te lezen. Er worden namelijk veel aspecten beschreven op een dergelijk verhelderende manier dat het teveel was om alles echt tot me door te laten dringen. Wat me het meest bijgebleven is, is dat het mijn eigen kijk op God veranderd heeft van een afstandelijk figuur naar een persoon die dichtbij staat. De hedendaagse situaties en humor in de ontmoetingen hebben hier onder andere voor gezorgd.

Het moeilijke, vaak zo dogmatisch beschreven aspect van de drie-eenheid van God heeft de schrijver mijns inziens mooi verwoord in de manier waarop Papa, Jezus en Sarayu (resp. Vader, Zoon en Heilige Geest) met elkaar omgaan.

Het verhaal heeft mij geen antwoorden gegeven op één van de moeilijkste vragen van het leven, namelijk waar die liefdevolle God is in deze verschrikkelijk ontwrichte maatschappij. Wat het wel voor mij gedaan heeft is het verwoorden van de zoektocht van een wanhopig en verwond mens en een God die mensen liefdevol verandert.

Verwante schrijvers/boeken

  • Wayne Jacobsen Hij houdt van mij
  • Jake Colsen (samenvoeging van Wayne Jacobsen en Dave Coleman) Dus jij wilt niet meer naar de kerk
  • Brad Cummings
© 2010 - 2024 Naledi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Homo top 100Elk jaar komt er weer de befaamde homo top 100 aller tijde uit. In deze hitchart uitsluitend de beste homo nummers. Geko…
Marketing van een evenementMarketing van een evenementEen evenement organiseren vergt veel tijd en organisatietalent. Na zoveel moeite wil je ook dat je evenement een succe w…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…

recensieEen schitterend gebrek versus de RomantiekDe Romantiek, wie kent deze periode niet. Een tijdperk van liefde, verlangen, droefgeestigheid, escapisme en voorliefde…
Onderweg met MS: boekbesprekingrecensieOnderweg met MS: boekbesprekingBrigitte Rousseaux kreeg op vrij jonge leeftijd te maken met de ziekte Multiple Sclerose. Voordat duidelijk was dat ze M…
Bronnen en referenties
  • www.theshackbook.com www.wieisgodvoorjou.nl www.thegodjourney.com
Naledi (2 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.