recensie

Een reis door schilderijenland, een prachtig boek over Pasen

Een reis door schilderijenland, een prachtig boek over Pasen Een kind laten kennismaken met de kunstgeschiedenis door de eeuwen heen lukt ouders zeker met dit boek. Het boek gaat over Frans Haas die paaseieren beschildert, hij laat zich inspireren door Leonardo da Vinci (Mona Lisa), Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Edvard Munch, Andy Warhol, Salvador Dali, Keith Haring en nog veel meer kunstenaars. Dit boek vormt een brug tussen kind en volwassene.

Inhoud artikel


Over de schrijver en illustrator, Marcus Pfister

Marcus Pfister is geboren in Zwitserland in 1960. Hij volgde een grafische opleiding aan een kunstacademie. Zijn eerste boek schreef en illustreerde hij in 1986. Zijn grote doorbrak volgde met De mooiste vis van de zee in 1992, hij ontving voor dit boek de Abby Award . De schrijver/illustrator vindt dat een boek een brug vormt tussen kind en volwassene, een boek moet vragen uitlokken en de fantasie van kinderen vergroten. Marcus gaat meestal als volgt te werk: hij bestrijkt een vel papier met waterverf en schetst daarna de figuurtjes met potlood, vervolgens gaat hij verder met schilderen.

Gegevens van het boek

 • Titel: Frans Haas Een reis door schilderijenland
 • Oorspronkelijke titel: Henri der Künstler Eine Reise durch das Land der Bilder
 • Tekst: Marcus Pfister
 • Vertaald uit het Duits door: Ineke Ris
 • Illustraties: Marcus Pfister
 • Uitgeverij: De Vier Windstreken
 • Gepubliceerd: 2007
 • Genre: prentenboek
 • Aantal pagina’s: 28
 • ISBN: 978 90 5579 853 7
 • Geschikt voor kinderen tussen de vijf en de negen jaar

Het verhaal Frans Haas Een reis door schilderijenland

Frans Haas is schilder, geen schilder die schilderijen maakt, hij beschildert paaseieren. Het is binnenkort Pasen en Frans moet nodig paaseieren gaan beschilderen maar hij heeft er geen zin in. De schilder denkt dat de kinderen uitgekeken zijn op de eieren, elk jaar hetzelfde.

Natuurlijk weet Frans dat hij toch moet starten met de eieren, maar hij wil wel eens wat anders en besluit om kunstwerken te maken. Hij gaat aan de slag en maakt prachtige afbeeldingen, onder andere een portret van een beeldschone vrouw (Mona Lisa). Frans wil de eieren niet verstoppen maar tentoonstellen. Hoe reageren de kinderen die naar paaseieren willen zoeken?

De tekst en de illustraties

De illustraties zijn prachtig en laten werken zien van zeer bekende kunstenaars, al geeft Frans Haas een geheel eigen draai aan de kunstwerken. De illustraties zijn wisselend van formaat, soms beslaan ze twee pagina’s naast elkaar, maar ook enkele kleine illustraties. Marcus Pfister heeft met waterverf en potlood gewerkt. Veel groen en bruin in de illustraties maar de kunstwerken op de eieren vertonen de kleuren van de echte kunstwerken. Op iets meer dan de helft van de pagina’s vind je tekst, zo’n zes tot tien regels per keer. Korte zinnen, soms wat moeilijke woorden voor een kleuter van ruim vier: korenakker, atelier, spottend, origineel en briest.

Een fragment uit het boek (gaat over Mona Lisa)

Het volgende ei beschildert Frans met het portret van een beeldschone vrouw. Hij hoopt dat Niki en Herbert dat nu eens wel mooi zullen vinden. En gelukkig is dat ook zo. “Leuk!” zegt Niki. ”Ze ziet er net uit als de moeder van die kinderen hier vlakbij, voor wie we altijd eieren verstoppen.”

Paaseieren en kunstgeschiedenis

Een pareltje van een boek. Een kind kan via dit boek kennismaken met de kunstgeschiedenis door de eeuwen heen. De illustraties bevatten enorm veel humor, je ziet als volwassene direct dat het om zeer bekende schilderijen/kunstenaars gaat (van een portret van koningin Nefertari, via Rembrandt, Munch en Dali tot en met Keith Haring en nog vele anderen), maar Frans Haas verwerkt er wel hazenoren en hazenstaarten in. Achterin het boek tref je een uitklapbladzijde aan met afbeeldingen van de originele kunstwerken met uitleg. Het is een voorleesboek voor kinderen tussen de vijf en de zeven jaar, kinderen van acht/negen jaar kunnen het boek zelf lezen. Een aanrader voor het hele jaar (vanwege de kunst) maar helemaal geschikt om voor te lezen in de tijd rond Pasen.
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Mona Lisa (La Joconde)De Mona Lisa (La Joconde)Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. Het schilderij w…
Salvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the…
Alles over het Mona-toetjeAlles over het Mona-toetjeMona is niet meer weg te denken uit de schappen van supermarkten. In 1970 introduceerde Mona het allereerste kant en kla…
Schilderijen vervalsen als lucratieve bezigheidVervalsen van een schilderij is het namaken van een schilderij met oneerlijke bedoelingen. Bij het vervalsen is het de b…

Liselotje en het paasfeestrecensieLiselotje en het paasfeestDe lente is begonnen en het is bijna Pasen. Liselotje en het paasfeest is een heerlijk voorleesboek over Pasen. De tekst…
Piep, het is Pasen! door Liesbet SlegersrecensiePiep, het is Pasen! door Liesbet SlegersDe lente komt er weer aan en het is bijna Pasen. In dit boekje komt een peuter/kleuter meer te weten over de lente, Pase…
Bronnen en referenties
 • Frans Haas Een reis door schilderijenland (ISBN 978 90 5579 853 7)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.