recensie

Boekverslag: Problemen laten bij wie ze horen

Boekverslag: Problemen laten bij wie ze horen Velen van ons gaan gebukt onder het gevoel dat het onze verantwoordelijkheid is om onze naasten te helpen om hun problemen op te lossen. Een zware verantwoordelijkheid die we maar moeilijk naast ons neer kunnen leggen, zonder het gevoel te hebben harteloos of egoïstisch te zijn. Het boek; Problemen laten bij we ze horen, laat je kennis maken met de principes die het mogelijk maken om zonder schuldgevoel de verantwoording voor de problemen bij de ander te laten.

Deel Een

In het eerste deel van dit inspirerende boek worden de zes principes van een vorm van luisteren en reageren behandelt, waarmee u anderen in staat stelt hun eigen problemen op te lossen. De principes zijn verdeeld over zes hoofdstukken en worden aan de hand van herkenbare situaties en heldere bewoordingen uiteengezet.

Principe 1:

Heeft alles te maken met het leren je af te te stemmen op de beleving van de ander waarin de universele behoefte van de ander; 'ik ben waardevol, mijn gevoelens tellen, iemand voelt zich echt betrokken bij mij', centraal staan. Vervolgens wordt de term 'valideren' gedefinieerd in 'een vorm van communicatief doen en laten' waarmee we de geldigheid en relevantie van de ander en diens beleving erkennen en bevestigen. De rol van Positief denken wordt kritisch bekeken in het licht van de ander in zijn/haar waarde te laten.

Principe 2:

Laat de verantwoordelijkheid waar die thuishoort. Hierbij is het belangrijk dat je je bewust wordt van het feit dat er niets is wat je helemaal voor een ander kan oplossen. Je kunt hulp aanbieden, maar je kan het probleem niet voor de ander uit de wereld helpen. Er worden situaties omschreven waarin duidelijk wordt dat willen en kunnen twee heel verschillende dingen zijn. Vervolgens wordt onze neiging om voor anderen te beslissen kritisch onder de loep genomen en tot slot van dit hoofdstuk wordt onderzocht waar de verantwoordelijkheid voor het probleem hoort te liggen.

Principe 3:

Staat in het teken van het herkennen van de vier basisemoties, waarbij de negatieve gevolgen die emoties op ons lichaam kunnen hebben, centraal staan. Vervolgens leren we de onbewuste boodschappen serieus te nemen en de vier grondregels van validering te beoefenen.

Principe 4:

In dit hoofdstuk staat de communicatie centraal. Als eerste wordt de kunst van het luisteren beschreven waarin onderscheid wordt gemaakt tussen Luisteren als informatiebron en vrij luisteren. Vervolgens leren we de kunst van het vragen stellen met sleutelwoorden in plaats van te parafraseren. Dit hoofdstuk besluit met enkele valkuilen die een goed gesprek om zeep kunnen helpen.

Principe 5:

Dit hoofdstuk staat stil bij het feit dat het leven niet alleen uit valideren bestaat, maar dat we ook de verantwoording hebben om onze naasten iets bij te brengen. Het herkennen van het juiste leermoment is hierbij een voorwaarde. Vervolgens wordt stilgestaan bij het feit dat niet alle vragen een onmiddellijk antwoord behoeven en het hoofdstuk besluit met enkele 'opvoedtechnieken' die niet alleen betrekking hebben op onze kinderen.

Principe 6:

Staat geheel in het teken van het oefenen met validerende zinnen en validerende vragen.

Deel Twee:

Bevat een grote variëteit aan voorbeelden die de praktische toepassing van alles wat in deel een is besproken, illustreren. Omgaan met emoties staat in dit deel centraal. Zo leert u om te gaan met de emoties van jonge kinderen, tieners, volwassen kinderen, partner, ouders en schoonouders. U leert welke emoties er leven bij een scheiding of hertrouwen, omgaan met de emoties van vrienden en tot slot leert u om te gaan met emoties op het werk.

Mijn mening:

Een verrassend helder boek met heel veel herkenbare situaties en voorbeelden. De Principes zijn simpel omschreven, maar na enige oefening, uiterst effectief in het gebruik. Dit boek heeft zijn waarde inmiddels al talloze malen bewezen in mijn leven en mij bevrijdt van een torenhoog 'misplaatst verantwoordelijkheidsgevoel'. Ik kan de onderstaande recensies dan alleen maar volledig onderschrijven.

Recencies:

'Ik heb een kapitaal aan therapeuten betaald en alles wat ik moest weten staat in dit boek'.(Joanne DeBiase, moeder van 5 kinderen en bedrijfsleider in een boekhandel)
'Als je relatie een gebruiksaanwijzing nodig heeft, dat is dit 'm. (Richard Paul Evans, auteur van de bestseller De kerstdoos)

Over de auteurs:

Gary B. Lundberg heeft een praktijk in relatie- en familietherapie. Zijn lezingen en boek zijn doorspekt van wijsheid, ervaring en humor.
Joy. S. Lundberg is (tekst)schrijver, spreker en dichter. Ze schreef diverse tijdschriftartikelen, gedichten, songteksten en scripts voor radio- en tv-programma's
© 2009 - 2024 Wijsneus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Excel: keuzelijst makenExcel: keuzelijst makenHet is mogelijk om in een cel een vaste keuzelijst te tonen, wat te vinden is onder Data en Valideren van Excel 2000. Je…
Als iemand anders voor je denktAls iemand anders voor je denktHet klinkt misschien vreemd, maar het kan een nare of minimaal vervelende eigenschap zijn, als je in meer of mindere mat…
Stemmen horen: het ontstaan en behandelingHet horen van stemmen hoeft lang niet altijd samen te hangen met schizofrenie. Er kunnen ook andere oorzaken zijn dat ie…
De VAR of Video Assistant Referee op het WK voetbal 2018De VAR of Video Assistant Referee op het WK voetbal 2018Het WK voetbal vindt plaats in Rusland van 14 juni tot 15 juli 2018. Op het wereldkampioenschap zijn er VARís of Video A…

Marley and Me. Met Jennifer Aniston en Owen WilsonrecensieMarley and Me. Met Jennifer Aniston en Owen WilsonJennifer Aniston kreeg in augustus 2007 aangekondigd dat zij één van de hoofdrollen zou spelen in 'Marley and Me'. Owen…
Recensie: Maarten 't Hart - De nakomerrecensieRecensie: Maarten 't Hart - De nakomerEen spannende roman over Roemer Simon Minderhout, de apotheker uit "Het woeden der gehele wereld", die zich afspeelt teg…
Bronnen en referenties
  • Problemen laten bij wie ze horen.
  • Uitgeverij: Het Spectrum
Wijsneus (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.