recensie

Recensie: Maarten 't Hart - De nakomer

Recensie: Maarten 't Hart - De nakomer Een spannende roman over Roemer Simon Minderhout, de apotheker uit "Het woeden der gehele wereld", die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Een samenvatting en bespreking van dit boeiende verhaal.
 • Auteur: Maarten ’t Hart
 • Titel: De nakomer
 • Uitgever: Singel Pocket
 • Jaar: 2008, 8e druk
 • Illustraties: Henk Fortuin
 • Blz.: 354
 • ISBN: 978-90-413-3154-0

Het verhaal

Het verhaal gaat over het leven van Roemer Simon Minderhout. We worden meegenomen naar de tijd voor zijn geboorte, in de periode dat zijn ouders elkaar leren kennen. Moeder Neletta is weduwe en heeft al 3 dochters, vader Jacob is nog jong en wil graag trouwen met een weduwe, “want die hoef je niet meer zo te paaien”.

In zijn jonge jaren volgen we Roemer Simon en zijn hondje Prins door zijn vroege jeugd en schooltijd. Door de jaren heen op het gymnasium en later in Leiden waar hij voor apotheker studeert en ook het wijsbegeerte bestudeert. In zijn studententijd heel hij ook een aantal vriendinnetjes.

Wanneer Simon is afgestudeerd en werkt in zijn eigen apotheek in een stil havendorpje, begint de oorlogsperiode. Hij wil dolgraag iets doen voor de vele joden die in zijn dorp wonen en probeert een overvaart naar Engeland te organiseren. Deze mislukt helaas en geeft hem een naam als mislukkeling. Later in de oorlog krijgt hij informatie over het verzet, waar hij graag bij zou willen, als hij gevraagd zou worden.

Het verhaal wordt pakkend als er een mysterieuze dame in de apotheek komt voor hele speciale medicijnen. Simon wordt verliefd op de vrouw en verlangt ernaar haar vaker te zien. In een poging haar te achtervolgen en haar woonplaats te vinden komt hij op verschillende plekken terecht waar hij beter niet had kunnen komen.

Na een nieuwe tijdssprong komen we in deel drie van het verhaal terecht. Simon is ondertussen jaren ouder en verkeerd niet helemaal meer in goede gezondheid. Wanneer hij tijdens een wandelingetje wordt belaagd door motorrijders krijgt hij het benauwd. Een van de motorrijders spreekt hem aan op gedrag, en eist geld van Simon om te zwijgen. Simon bluft zich eruit, maar is wel benieuwd wat de jongen over hem te zeggen heeft. Enige dagen later krijgt hij een krant in de bus met een artikel over hem waarin gesteld wordt dat hij in de oorlog het verzet heeft verraden. In een harde strijd komt Simon erachter dat hij deze laster nooit te boven zal komen, maar hij wil wel een aantal zaken uit het verleden oplossen. Te beginnen bij het meisje dat ooit in zijn apotheek kwam.

De schrijver

Maarten ’t Hart (1944) schreef al meer dan 30 boeken die zowel in het binnen- als buitenland gelezen worden. Naast zijn schrijversschap is hij ook bioloog, hetgeen hij vaak in zijn boeken laat terugkomen. Bekende titels van ’t Hart zijn:
 • De kroongetuige (1983)
 • De jacobsladder (1989)
 • Het woeden der gehele wereld (1993)

Mening

Het verhaal is geschreven in drie delen. Dit maakt het een en ander duidelijk en bewerkstelligt ook een aantal tijdssprongen. Het leven van Roemer Simon Minderhout is zeer intrigerend beschreven. Allereerst is hij een zeer speciaal kind, als enige levend geboren uit een tweeling, nakomer met oudere zussen, waarvan er een niet helemaal bij zinnen is. Daarnaast onafscheidelijk met zijn hondje Prins en bijzonder intelligent.
Simon wordt geschreven als een einzelgänger, iemand die graag op zichzelf is, en weinig oog heeft voor zaken die in zijn ogen te simpel op te lossen zijn. Hij geeft mensen die in zijn ogen zeuren over de kleine dingen in het leven dan ook de tip: tel je zegeningen.

Het personage Roemer Simon Minderhout is afgeleid uit het boek Het woeden der gehele wereld (1993). Het boek ‘De nakomer’ is zoiets als wat je een spin-off kunt noemen. Een personage dat ineens zijn eigen verhaallijn krijgt, losstaand van het oorspronkelijke verhaal.

Ik bewonder de manier waarop Maarten ’t Hart een personage zo mysterieus kan maken maar toch zo begrijpelijk. Ondanks de geslotenheid van Simon, is hij wel te begrijpen voor de lezers.

Vaak worden in boeken die zich afspelen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog veel rampen beschreven. Ik vind dat in dit boek het oorlogsgehalte heel goed laag is gehouden wat goed laat zien dat in niet iedere plaats in Nederland de oorlog hevig woedde. Het is overigens wel duidelijk dat de mensen gebukt gingen onder de regels die in die tijd werden ingesteld.

Zeker een interessant en boeiend verhaal, leest goed weg en is interessant materiaal voor boekverslagen vanwege het boeiende personage dat ik zoveel tijden en omstandigheden wordt besproken.
© 2009 - 2024 Dekonink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Romans 20e eeuw: Een vlucht regenwulpen van Maarten 't HartRomans 20e eeuw: Een vlucht regenwulpen van Maarten 't HartMaarten 't Hart werd in 1978 plotsklaps een bekende auteur. De roman Een vlucht regenwulpen zorgde voor zijn doorbraak n…
Boekverslag 'De Nakomer', Maarten 't HartBoekverslag 'De Nakomer', Maarten 't HartMaarten 't Hart werd geboren op 25 november 1944, als oudste zoon van een gereformeerde grafdelver. Hij is getrouwd met…
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
De betekenis van een nakomer of nakomertje in het gezinDe betekenis van een nakomer of nakomertje in het gezinEen nakomer is het laatste kind in een gezin met veel oudere broers of zussen. Het is niet altijd gemakkelijk om een nak…

Boekverslag: Problemen laten bij wie ze horenrecensieBoekverslag: Problemen laten bij wie ze horenVelen van ons gaan gebukt onder het gevoel dat het onze verantwoordelijkheid is om onze naasten te helpen om hun problem…
Moderne wetenschap in de Bijbel: drs. Ben HobrinkrecensieModerne wetenschap in de Bijbel: drs. Ben HobrinkIn 2005 rolde het boek 'Moderne wetenschap in de Bijbel: De Bijbel is de wetenschap 3500 jaar vooruit' van Ben Hobrink v…
Bronnen en referenties
 • De Nakomer - ISBN 9 789041 331540
Dekonink (32 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.