recensie

Far from the madding crowd, een toproman

Far from the madding crowd, een toproman Thomas Hardy schreef deze roman in 1874 en wordt als zijn beste werk beschouwd. De roman geeft een perfecte weergave van het Engeland in die tijd en is met zorg en zeer subtiel geschreven, met als hoofdpersonen Bathsheba Everdene, Gabriel Oak en Sergeant Troy.

De roman

De roman vertelt het verhaal over Bathsheba Everdene, een jonge aantrekkelijke vrouw, die een boerderij erft van haar vader. Ze begint met deze boerderij een eigen bedrijf als zelfstandige en onafhankelijke boerin. Iets wat in die tijd nauwelijks voor kwam. Gabriel Oak de jeugdliefde van Bathsheba, die nog steeds heimelijk verliefd op haar is, is zojuist zijn zelfstandigheid als schaapherder kwijtgeraakt en werkt inmiddels bij haar in loondienst. Ook de rijke boer in de buurt, Boldwood, is verliefd op haar. Hij is een stuk ouder en doet krampachtige pogingen deze vrouw voor zich te winnen.

De eigenzinnige Bathsheba valt echter voor de charmes van militair Troy die haar pad kruist. De Troy liet eerder zijn vriendin en kind achter en trouwt met Bathsheda. Ze krijgt echter spijt als blijkt dat hij hun trouw aan elkaar niet zo nauw neemt. Ex vriendin van Troy en oud medewerkster van Bathsheba sterft met ongeboren kind en wordt opgebaard bij haar thuis. Door zijn emotionele uitbarsting komt ze achter zijn ware gevoelens en hij verdwijnt voorgoed. Althans, hij doet voorkomen dat hij verdronken is en niemand zoekt nog naar hem.

Boldwood is plots weer in beeld en als Troy daar achter komt wil hij zijn vrouw toch terug. Boldwood schiet hem dood en raakt buiten zinnen. Hij zal niet meer in het gewone leven terugkeren. Uiteindelijk trouwt Bathsheba met jeugdliefde Gabriel Oak.

De inhoud

Hoewel het verhaal een verhaal uit die tijd is, is het boek doorzeefd met subtiele verwijzingen en anekdotes, zijn de rollen met zorg uitgeschreven en geeft het een goed beeld van de tijd met zijn ruige natuur. Het boek leest rustig en door zijn schrijfwijze wordt je als het ware “in het boek getrokken”.

De film

In 1967 werd het boek verfilmd door John Schlesinger, Schlesinger die o.a. ook The Marathon Man op zijn naam heeft gezet. Schlesinger stierf in 2003 aan een beroerte. De leading lady werd destijds vertolkt door Julie Christie, die de rol perfect weergaf. Nadien is er geen poging meer ondernomen het boek voor film of televisie te verfilmen.

Tot slot

Subtiele schrijfwijze of liefhebber van de betere streekroman … het boek is een aanrader, evenals de film met Julie Christie, Alan Bates en Terence Stamp.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hollywood, CaliforniaHollywood. Iedereen kent het. Dé plaats in de Verenigde Staten, waar een heleboel televisiesterren wonen, en waar massa'…
Laurel en HardyHet beroemdste filmduo beschrijven is iets zoals duiken in het collectief geheugen van iedere filmfanaat. Alhoewel de fi…
Europese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropese Autoroutes - Groot-BrittanniëEuropa kent ontelbaar veel mooie plekjes. Met een uitgestippelde (auto)route kom je langs al deze plekjes. In Groot-Brit…

In de leer bij de SjamanenrecensieIn de leer bij de SjamanenWat ‘ In de leer bij de Sjamanen’ tot zo'n bijzonder boek maakt, is juist Mark Plotkins fatsoenlijke benadering van de a…
Natuur uitschakelen, natuur inschakelenrecensieNatuur uitschakelen, natuur inschakelenLouis Le Roy schreef in 1973 dit boek als protest tegen de eentonigheid van de moderne stedenbouw die nog wordt versterk…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.