recensie

Far from the madding crowd, een toproman

Far from the madding crowd, een toproman Thomas Hardy schreef deze roman in 1874 en wordt als zijn beste werk beschouwd. De roman geeft een perfecte weergave van het Engeland in die tijd en is met zorg en zeer subtiel geschreven, met als hoofdpersonen Bathsheba Everdene, Gabriel Oak en Sergeant Troy.

De roman

De roman vertelt het verhaal over Bathsheba Everdene, een jonge aantrekkelijke vrouw, die een boerderij erft van haar vader. Ze begint met deze boerderij een eigen bedrijf als zelfstandige en onafhankelijke boerin. Iets wat in die tijd nauwelijks voor kwam. Gabriel Oak de jeugdliefde van Bathsheba, die nog steeds heimelijk verliefd op haar is, is zojuist zijn zelfstandigheid als schaapherder kwijtgeraakt en werkt inmiddels bij haar in loondienst. Ook de rijke boer in de buurt, Boldwood, is verliefd op haar. Hij is een stuk ouder en doet krampachtige pogingen deze vrouw voor zich te winnen.

De eigenzinnige Bathsheba valt echter voor de charmes van militair Troy die haar pad kruist. De Troy liet eerder zijn vriendin en kind achter en trouwt met Bathsheda. Ze krijgt echter spijt als blijkt dat hij hun trouw aan elkaar niet zo nauw neemt. Ex vriendin van Troy en oud medewerkster van Bathsheba sterft met ongeboren kind en wordt opgebaard bij haar thuis. Door zijn emotionele uitbarsting komt ze achter zijn ware gevoelens en hij verdwijnt voorgoed. Althans, hij doet voorkomen dat hij verdronken is en niemand zoekt nog naar hem.

Boldwood is plots weer in beeld en als Troy daar achter komt wil hij zijn vrouw toch terug. Boldwood schiet hem dood en raakt buiten zinnen. Hij zal niet meer in het gewone leven terugkeren. Uiteindelijk trouwt Bathsheba met jeugdliefde Gabriel Oak.

De inhoud

Hoewel het verhaal een verhaal uit die tijd is, is het boek doorzeefd met subtiele verwijzingen en anekdotes, zijn de rollen met zorg uitgeschreven en geeft het een goed beeld van de tijd met zijn ruige natuur. Het boek leest rustig en door zijn schrijfwijze wordt je als het ware “in het boek getrokken”.

De film

In 1967 werd het boek verfilmd door John Schlesinger, Schlesinger die o.a. ook The Marathon Man op zijn naam heeft gezet. Schlesinger stierf in 2003 aan een beroerte. De leading lady werd destijds vertolkt door Julie Christie, die de rol perfect weergaf. Nadien is er geen poging meer ondernomen het boek voor film of televisie te verfilmen.

Tot slot

Subtiele schrijfwijze of liefhebber van de betere streekroman … het boek is een aanrader, evenals de film met Julie Christie, Alan Bates en Terence Stamp.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Thomas Pynchon – Inherent Vice (Eigen Gebrek) (2009)Thomas Pynchon – Inherent Vice (Eigen Gebrek) (2009)Inherent Vice (in het Nederlands vertaald naar Eigen Gebrek) is een detectiveroman geschreven door de Amerikaanse postmo…
recensieDuivels Zaad - Dean Koontz (recensie)Duivels Zaad van Dean Koontz vertelt het verhaal van een computerprogramma dat een eigen leven gaat leiden. Hoe onmogeli…
recensieEen keukenmeidenroman of The Help van Kathryn StockettZelden gebeurt het dat een debuut zo'n impact heeft op de literaire wereld en zelfs ook Hollywood verovert. Kathryn Stoc…
Boekrecensie: De grote vriendelijk GeorgerecensieBoekrecensie: De grote vriendelijk GeorgeHet boek beschrijft het verhaal van een koppel dat oorspronkelijk gewoon een puppy adopteert. De grote vriendelijke Geor…

In de leer bij de SjamanenrecensieIn de leer bij de SjamanenWat ‘ In de leer bij de Sjamanen’ tot zo'n bijzonder boek maakt, is juist Mark Plotkins fatsoenlijke benadering van de a…
Natuur uitschakelen, natuur inschakelenrecensieNatuur uitschakelen, natuur inschakelenLouis Le Roy schreef in 1973 dit boek als protest tegen de eentonigheid van de moderne stedenbouw die nog wordt versterk…

Reageer op het artikel "Far from the madding crowd, een toproman"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: December 2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Boekrecensies
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!