recensie

Ben Tiggelaar, Dromen Durven Doen

We ergeren ons vaak aan het gedrag van andere mensen uit onze omgeving. Gedrag, dat maar moeilijk te verklaren is en en moeilijk te veranderen. Ben Tiggelaar laat in zijn boek Dromen Durven Doen zien, dat de persoon, die het moeilijkst te veranderen is, niet de ander is, maar jezelf bent. Je eigen gedrag is vaak zo automatisch, je denkt er niet bij na. En als je al bedenkt, dat er iets in je gedrag veranderen moet, kom je tot de ontdekking, dat dat heel moeilijk is.

Ons gedrag

In hoofdstuk 1 en 2 beschrijft hij, dat hij, net als andere mensen, zo vaak vol goede voornemens en plannen zitten, om dingen te veranderen in hun leven of te verbeteren. Ondanks al die plannen verandert er maar weinig en blijven mensen dromen. De schrijver laat op een duidelijke manier zien, dat gedrag de zwakste schakel is tussen plannen en resultaten. Dat komt omdat 95% van ons gedrag veelal onbewust gaat. We doen veel dingen als het ware automatisch. Gedrag, dat eerder in ons leven effectief bleek, blijven we herhalen, zonder erbij na te denken.

5% van ons gedrag wordt bewust gepland, er wordt over nagedacht, het nut ervan, wat anderen van ons vinden en of we het kunnen. Grote en belangrijke keuzes worden vaak bewust genomen. Meestal is dat gedrag, dat niet vaak gedaan wordt. Bovendien is het vaak iets, dat tegen het automatische gedrag ingaat en niet direct een positief gevoel geeft. Bijvoorbeeld: minder eten en meer bewegen om af te vallen.

Effect van veranderen

Hoofdstuk 3 en 4 laten zien, dat mensen niet direct een hekel hebben aan veranderen, maar aan verliezen. Veranderen kost moeite, pijn en je verliest wat je had, zonder, dat er gelijk iets moois voor in de plaats komt. Daar moet vaak hard aan gewerkt worden. Om snel effect te krijgen, werken de meest mensen vanuit het negatieve: bedreiging en straffen. Ook in de opvoeding wordt hiervan veel gebruik gemaakt: bedreigen en straffen heeft op korte termijn een krachtig effect. Op de langere termijn werkt belonen echter beter, want straffen en bedreigen leiden tot verstoorde relaties, maar belonen voor gewenst gedrag werkt toe naar]betere relaties. Dit prinicipe kun je vertalen naar het maken van veranderingen in jezelf. Echte veranderingen kosten veel tijd, aandacht en energie.

Veranderen is een proces. Zo zul je zelf moeten weten wat belangrijk is in je leven en moet je jezelf doelen stellen, die voor jou haalbaar zijn en weet van jezelf, wat je wel en niet gaat doen.

Fases van verandering

Hoofdstuk 5-9.

  • Fase 1, dromen. Allereerst laat de schrijver zien, dat je goed naar jezelf moet kijken, wie ben je, wat zijn je overtuigingen, wat zijn je mogelijkheden. Verder laat hij zien, dat je het beste kunt gaan bedenken wat anders moet, vanuit het positieve. Als je in het negatieve blijft hangen en alleen maar problemen en valkuilen ziet, zul je niet de stap naar veranderingen maken. Vanuit het positieve draait het er meer om dat je meer en meer jezelf wordt. Het is belangrijk te gaan denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Ga goed bij jezelf na wat je mogelijkheden en wensen zijn. Wil niet direct het einddoel behalen,maar begin met kleine stappen. Leer kansen te zien. Als je mensen in je omgeving hebt die je kunnen motiveren, vertel hen dan van je dromen.

  • Fase 2, durven. Als je begint met het aanleren van nieuwe gewoontes komen er al snelcrisisituaties en terugvalsitiaties. Je kunt je wapenen tegen deze situaties door van te voren in te schatten dat en wanneer ze zich zullen voordoen. Ook stress en uitputting kunnen leiden tot terugval in je oude gedrag, daarom adviseert hij om actief te anticiperen op crisimomenten.

  • Fase 3, doen. Net als het leren fietsen van een kind, met aanmoediging en met vallen en opstaan, zo kun je ook je eigen gedrag leren veranderen. Bekijk je gedrag en geef jezelf feedback, is dat te moeilijk, schakel dan een coach in, bv een vriend. De schrijver laat duidelijk zien, dat het niet om slagen of falen gaat, maar om een leerproces. Geslaagde veranderingen zijn stimulerend voor jezelf en geeft meer grip op je leven. Dan kun je ook doorzetten.

Mijn mening over dit boek

Ik moest dit boek lezen voor mijn opleiding psychosociaal therapeut. Het is een makkelijk leesbaar boek,met duidelijke uitleg en leuke voorbeelden. De schrijver maakt op een leuke manier duidelijk, dat je bij jezelf kunt nagaan welk gedrag uit gewoonte is en eigenlijk zou moeten veranderen, hoe je gaat plannen en die stappen kunt nemen.

Schrijver en boek

Ben Tiggelaar, Dromen Durven Doen
Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf.
Uitgeverij Het Spectrum
ISBN 978 90 274 1605 6
© 2008 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veranderen, hoe moeilijk is dat?Veranderen, hoe moeilijk is dat?Hoe houd je gedragsverandering vol? Hoe moeilijk is het om te veranderen? Hoe moeilijk is een verandering in je leven vo…
Nieuw gedrag aanlerenNieuw gedrag aanlerenWat is beter? Oud gedrag afleren of nieuw gedrag aanleren? Welke redenen zijn er om nieuw gedrag aan te leren? Kan je he…
Betekenissen in dromen: KleurenBetekenissen in dromen: KleurenIn dromen komen niet alleen de kleuren zwart of wit voor. Er zijn zoveel andere kleuren die een grote rol kunnen spelen…
Dromen onthoudenDromen onthoudenHoewel het misschien anders lijkt is het antwoord op de titel: “Zeer waarschijnlijk wel.” En toch weten we lang niet alt…

recensieEer uw vader? De strijd van een moeder tegen incestEer uw vader? is een waargebeurd verhaal. Een verhaal over een moeder, die er na jaren achter komt, dat haar man hun twe…
recensieRecensie Komt een vrouw bij de dokterEen tragisch sprookje of de rauwe werkelijkheid? Komt een vrouw bij de dokter. Raymond van de Klundert, kortweg Kluun, b…
Bronnen en referenties
  • Ben Tiggelaar, Dromen Durven Doen
Yellow (42 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.