De zeven zussen: deel 1 - Lucinda Riley

De zeven zussen: deel 1 - Lucinda Riley De zeven zussen is het eerste deel van de gelijknamige zevendelige boekenserie van de Ierse schrijfster Lucinda Riley. De boeken zijn gebaseerd op het sterrenbeeld 'het Zevengesternte'. Zeven zussen, zeven verhalen. In het eerste deel worden de zussen opgeschrikt na de dood van hun adoptievader Pa Salt. Ze komen samen in hun ouderlijk huis aan het Meer van Genève. Hier krijgen zij allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

Gegevens van het boek

 • Verschijningsdatum: 29 september 2017
 • Genre: Literaire fictie
 • Aantal pagina's: 622
 • Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
 • ISBN: 9789401607971

Over de schrijver

Lucinda Riley is een pseudoniem van Lucinda Edmonds. Ze is op 16 februari 1968 geboren in Noord-Ierland maar ze woont al sinds haar 14e in Londen. In haar jongere jaren werkte ze als actrice. Helaas gooide de ziekte van Pfeifer roet in het eten. Ze besloot om boeken te gaan schrijven, met succes. In 2019 verbrak Lucinda Riley een Nederlands bestsellerrecord: maar liefst tien titels van de auteur stonden in de bestsellerlijst. Lucinda bracht een deel van haar jeugd door in Thailand. Ze heeft hier nog steeds een huis. Het vierde deel van de boekenreeks speelt zich ook deels af in Thailand. Lucinda heeft vijf kinderen. Ze is een echte geschiedenisfanaat. Ze wordt geprezen om de gedegen manier waarop ze historische achtergronden uitzoekt. Voor dit boek verbleef ze dan ook een maand in Rio de Janeiro.

Over het boek

Maia

In het eerste deel staat de oudste dochter Maia centraal. Zij woont als enige van de zeven zussen nog bij haar vader op Atlantis (de naam van het landhuis) aan het meer van Genève. Naast haar vader, woont ook huishoudster Marina op dit indrukwekkende landgoed. Zij heeft in de loop van jaren de moederrol op zich genomen. Maia werkt als vertaler. Op dit moment is ze bezig met de vertaling van een boek van de beroemde Braziliaanse schrijver Floriano. De plotselinge dood van haar geliefde vader verandert haar leven voorgoed. Ze besluit de brief, die ze van de advocaat van haar vader krijgt, meteen te openen. De inhoud van de brief brengt haar naar Rio de Janeiro. Samen met de hulp van Floriano, de schrijver, wiens boek Maia heeft vertaald, gaat ze opzoek naar haar verleden. Maia's zoektocht brengt haar naar het vervallen huis van de oude vrouw Beatriz Luiza. In haar tuin staat een beeld van een vrouw die sprekend op Maia lijkt. Het blijkt een standbeeld te zijn van Izabela Aries Cabral. Maia vermoedt dat dit haar overgrootmoeder is, en de moeder van Beatriz. Slaagt ze er daadwerkelijk in om haar ware identiteit te achterhalen?

Izabela

Het verhaal speelt zich afwisselend af in de jaren 20 van de vorige eeuw en in de huidige tijd. Zo volgen we ook het personage van Izabella. Zij moet door middel van een gearrangeerd huwelijk trouwen met Gustavo Aires Cabral. Haar vader wil dit graag zodat het gezin kan toetreden tot de aristocratische kringen van Rio de Janeiro. Met goedkeuring van haar verloofde, maakt Isabella een reis naar Europa samen met de familie da Silva Costa. Ze kan deze reis maken omdat ze bevriend is met de dochter van Hector da Silva Costa en zijn familie. Hector werkt als ingenieur aan het standbeeld 'Christus de Verlosser'. In het atelier van Paul Landowski in Montparnasse ontmoet ze Laurent Brouilly. Hij is een jonge, aantrekkelijke beeldhouwer én de assistent van Landowski. De twee worden smoorverliefd op elkaar. Nu staat ze voor het duivelse dilemma: kiest ze voor Gustavo of voor Laurent?

De boekenreeks

Na De zeven zussen zijn er nog meer boeken verschenen. In ieder boek staat een andere zus centraal. De volgorde van de boeken is als volgt:
 1. De zeven zussen (Maia)
 2. Storm (Ally)
 3. Schaduw (Star)
 4. Parel (CeCe)
 5. Maan (Tiggy)
 6. Zon (Electra)

Op het moment van schrijven (mei 2020) is er bekend dat Lucinda Riley bezig is met het zevende boek. Het is nog niet bekend wanneer dit boek wordt uitgebracht.

In 2016 heeft de Italiaanse filmproducent Raffaella De Laurentiis de televisierechten van De zeven zussen gekocht.

Het beeld Cristo Redentor

Een groot deel van het boek speelt zich af in de tijd dat het standbeeld 'Christus de Verlosser' werd gebouwd. Dit is een beroemd standbeeld van Jezus die met gespreide armen uitkijkt over Rio de Janeiro. Het beeld is 38 meter hoog en staat op de berg Corcovado, uitkijkend over de stad Rio de Janeiro. Het standbeeld behoort tot de zeven nieuwe wereldwonderen. Het idee van het beeld is ontstaan in 1850, toen Brazilië nog een Portugese kolonie was. Koning Isabela zag op dat moment niets in het idee. Toch is het idee 70 jaar later verwezenlijkt. Het beeld is gemaakt in Frankrijk en in delen per schip naar Rio de Janeiro vervoerd. Eenmaal aangekomen in Brazilië zijn de 16 ton zware blokken de 710 meter hoge Corcovado opgesleept. Waarna het reusachtige beeld op 12 oktober 1931 officieel is ingewijd, door de toenmalige president Getúlio Vargas. Het standbeeld is ontworpen door ingenieur Hector da Silva Costa, een personage die ook daadwerkelijk voorkomt in het boek. Datzelfde geldt voor de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski, die het standbeeld heeft gebouwd.

Het Zevengesternte (Plejaden)

De zeven zussen zijn vernoemd naar de sterren uit het Zevengesternte. Het Zevengesternte, oftewel Plejaden, is de bekendste open sterrengroep aan de hemel. Dit zijn de eerste sterren die we in de literatuur tegenkomen: ze worden namelijk al beschreven in Chinese kronieken van circa 2.350 jaar voor Christus. Omdat deze sterrengroep enigszins op een steelpannetje lijkt, wordt hij vaak aangezien voor de Kleine Beer. Het Zevengesternte is geen afzonderlijk sterrenbeeld en maakt deel uit van het sterrenbeeld Stier.
De Plejaden zijn in vrijwel elke cultuur op onze aarde het onderwerp van mythes en legendes. In de Griekse mythologie zijn de Pleiaden zeven nimfen, de dochters van de Titaan Atlas en de Oceanide Pleione.

De zeven Pleiaden

 1. Maia: de oudste dochter. Ze was een uitzonderlijk mooie en verlegen vrouw die bekend stond om haar geïsoleerde bestaan.
 2. Alkyone (Ally): de meest heldere ster en de leider van de groep. Daarnaast is ze de bewaker van de Middellandse zee.
 3. Celaeno (CeCe): Celaeno straalt, net zoals haar zus Asterope, minder helder dan haar zussen. Volgens de mythe komt dat doordat door de bliksem werd getroffen.
 4. Elektra: de op twee na helderste ster die samen met Zeus twee kinderen kreeg.
 5. Asterope (Star): staat bekend als één van de zwakkere zussen. Ze had een affaire met Ares waaruit Oinomaos kwam.
 6. Taygete: (Tiggy) de onafhankelijke zus die Zeus Lacedaemon baarde
 7. Merope: de ‘verloren’ en ontbrekende Pleiade, die een relatie aanging met een sterfelijke man

Bestverkochte boek in de Nederlandse boekhandel

De zeven zussen was in 2019 het bestverkochte boek in de Nederlandse boekhandel. Dat blijkt uit de lijst van CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Er werden maar liefst 233.000 in het Nederlands vertaalde exemplaren verkocht. In 2018 was dit boek ook al de bestverkochte titel. Toen gingen er 129.000 exemplaren over de toonbank. CPNB maakt elk jaar een lijst met de 100 meest verkochte boeken in Nederland. Het boek is vooral door mond-tot-mondreclame zo populair geworden. De Zeven Zussen is namelijk nauwelijks gerecenseerd en de schrijfster heeft ook bijna geen media opgezocht om het boek te promoten. Wereldwijd zijn er in 2020 al meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht uit de reeks, in zo'n 35 verschillende landen.
© 2020 - 2024 Melanie1990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfenis ontvangen van broer of zusOp basis van de wettelijke verdeling van een nalatenschap kunnen broers en zussen recht hebben op een deel van de nalate…
Als ouders erven van hun kind(eren)Een overlijden is altijd een emotionele gebeurtenis, vooral als het je kind betreft. Als je kind geen partner heeft en g…
Ouders erven van hun kinderenOnder voorwaarden kunnen ouders de nalatenschap van kinderen erven. Indien ze erven, hebben ze minimaal recht op een kwa…
Verdeling erfenis zonder testamentVerdeling erfenis zonder testamentDe verdeling van een erfenis zonder testament. Als er geen testament is opgesteld, wordt voor de verdeling van de erfeni…

Gewelddadig boek American Psycho als kritiek op kapitalismeGewelddadig boek American Psycho als kritiek op kapitalismeHet boek American Psycho vertelt het verhaal van de New Yorkse yup Patrick Bateman. Hij is erg materialistisch ingesteld…
De kracht van het lokale - Zicht op Friese medialandschaprecensieDe kracht van het lokale - Zicht op Friese medialandschap'De kracht van het lokale. Zicht op het Friese medialandschap' is een boek van Peter Boomsma over het medialandschap van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gellinger, Pixabay
 • https://www.libris.nl/boek/?authortitle=lucinda-riley/de-zeven-zussen--9789401609371/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Christus_de_Verlosser
 • https://www.lucindariley.nl/mythen-en-legenden-van-de-plejaden/
Melanie1990 (8 artikelen)
Laatste update: 23-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.