recensie

Slaven in de familie

Het boek veroorzaakte veel commotie toen het uitkwam in Amerika. Edward Ball wilde wel eens meer weten over de slaven die vroeger aan de twintig plantages verbonden waren. Hij doorbrak het stilzwijgen door zijn familie en ging op zoek naar de slaven en hun families om deels excuus te maken maar vooral ook om elkaar te informeren. Want wat bleek, veel voorouders spraken thuis nooit over hun tijd als slaaf. Edward Ball bezoekt een aantal van deze families en verteld hen, hun eigen familie verhaal.
Elias Ball was een Engelsman die in 1698 in Charleston, South Carolina startte met zijn eerste kleine plantage. Hij groeide snel uit tot één van de machtigste grootgrondbezitters van Amerika. Zijn dynastie groeide uit tot zo'n twintig plantages en hij had ruim vierduizend slaven in dienst. Edward Ball is één van de eersten die de familitraditie doorbrak. Hij was er niet meer zotrots op dat zijn erfenis werd opgebouwd door de inzet van slaven. Hij vond dat het tijd werd dat de familie dit eens openlijk toe zou gaan geven. Maar dat ging niet zomaar en tot op heden houdt de familie vol dat de slaven er nu eenmaal waren en dat ze eigenlijk maar blij moesten zijn met het onderdak en het werk. Het ook erger gekund, zo vinden zij. Dat hiervoor mensen van het Afrikaanse continent werden ontvoerd en verkocht vinden ze minder belangrijk en niet iets om over na te denken of verder iets van te vinden. Edward Ball heeft het kontakt met enkele familieleden moeten verbreken als gevolg van de uitgave van zijn boek.

Speurtocht naar documentatie

Hij was werkzaam als journalist toen hij begon met de speurtocht naar de vierduizend slaven die ooit voor zijn familie hadden gewerkt. Hij vond de documentatie in kranten en diverse archieven. Op deze manier lukt het hem om de levens van een aantal families in kaart te brengen. Hij doet dit met uiterste zorg en respekt. Hij schrijft in het boek over slavenopstanden, vluchtpogingen en uiteraard de mulatten: de helden van de Amerikaanse Revolutie. De rode draad door het boek heen, en dat moet ook haast wel, gaat over de relatie tussen blank en zwart door alle jaren heen, ook nu nog.

Bij de families thuis

Edward Ball is niet bij alle families meteen welkom en ze vertrouwen het niet allemaal. Maar wanneer hij documenten laat zien waarin staat waar een overgrootvader is gevangen en op transport per schip werd gezet krijgt hij toegang. Sommige families hebben nooit geweten waar ze vandaan kwamen en dan ineens staat het zwart op wit. Ook kan hij uit andere rapportages melden dat er bijvoorbeeld stokslagen werden gegeven voor een ontsnappoging. Allemaal losse berichten die een beeld geven van het leven van hun voorouders op de plantages. Iets waar thuis nooit over werd gesproken en dus niet bewaard bleven als familiegeschiedenis verhalen.

Edward Ball ontmoet ook aanverwanten. Zij werden geboren uit gemixste relaties met de zonen van het landgoed of soms veel erger uit brute verkrachtingen door de slavendrijvers en de Meester zelf. Ze hadden het altijd wel vermoed maar nu werd het bewijs geleverd. Sommige families hebben het hierdoor erg moeilijk gehad met de andere slaven, omdat ze blank bloed bezaten. De emoties lopen soms hoog op in het boek.

In het boek worden meerdere persoonlijke verhalen door families aangevuld wat het leven op de plantages en de situatie van de slaven een nog beter beeld geeft. Daarnaast staan er in het boek een aantal oude foto's van bewaard gebleven lokaties maar ook van een paar families die tot de nazaten van de familie Ball behoren. In het geheel is het boek een boeiend document over de slavernij in Amerika en hun nakomelingen.

Slaven in de familie - Edward Ball

  • Paperback
  • 384 Pagina's
  • Uitgeverij Arena
  • ISBN10: 9069743299
  • ISBN13: 9789069743295
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abolitionisme; afschaffing van de slavernijHaïti was het eerste land dat officieel de slavernij afschafte, Groot-Brittanië het tweede en Nederland één van de laats…
Harriet Tubman, AbolitionisteHarriet Tubman werd geboren in slavernij in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze ontvluchtte het zuiden en ging zich v…
Spirituals: symboliek en geheime boodschappenSpirituals: symboliek en geheime boodschappenDe eerste spirituals ontstonden bijna twee eeuwen geleden onder de zwarte slaven van Noord-Amerika. Deze bijzondere gosp…
De slavenhandel vanuit NederlandDe slavenhandel vanuit NederlandIn de 17e eeuw zijn er vanuit verschillende Europese landen vele Afrikanen gedwongen om als slaaf te werken. Ook Nederla…

recensieBoek: Children's past lives - Carol BowmanEr zijn al veel boeken geschreven over regressie. Toch is er maar één dat het onderwerp kinderen en regressie zo uitgebr…
De Alchemist van Paulo CoelhorecensieDe Alchemist van Paulo CoelhoPaulo Coelho is de schrijver van onder andere de Alchemist. Een inspirerend schrijver, wiens boeken in dertig talen zijn…
Hoptunaa (55 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.