recensie

Huidpijn - Saskia Noort

Huidpijn - Saskia Noort ‘Huidpijn’ (2016), is een van de boeken van de succesvolle thrillerschrijfster Saskia Noort. Het gaat over Anne; de populairste televisiepresentatrice van Nederland. Maar hoe succesvol Anne ook is, ook zij heeft problemen. Wanneer haar vriend haar verlaat, waardoor Anne’s kinderwens verloren dreigt te gaan, en haar als bekende Nederlander geen rust wordt gegund, dreigt ze de controle te verliezen.

Boekgegevens

  • Titel: Huidpijn
  • Auteur: Saskia Noort
  • Uitgeverij: Ambo/Anthos Uitgevers
  • Jaar van verschijning: 2016
  • Categorie: Literaire thriller
  • ISBN: 9789026331398

Samenvatting

Anne Koster, 42 jaar, is een zeer succesvolle tv-presentatrice. Samen met haar acht jaar jongere vriend Sam heeft ze al verscheidene ivf (in vitro fertilisatie)-pogingen ondergaan, om aan hun kinderwens te voldoen. Totdat Sam Anne plotseling vertelt verliefd te zijn op een ander en haar verlaat. Daarmee valt haar droom in het water. Gezien haar status als bekende Nederlander wordt dit in de pers breed uitgemeten. Anne heeft een eigen talkshow, maar omdat de kijkcijfers tegenvallen, wordt besloten het programma te stoppen. De pers zit overal bovenop en Anne heeft geen tijd en mogelijkheid om de tegenslag rustig te overdenken. Ze probeert haar verdriet te verzachten door veel alcohol te drinken en zichzelf te mutileren, iets wat ze vroeger ook deed. Ze komt erachter dat de vrouw voor Sam haar verlaten heeft, Sammy is; haar eigen, veel jongere stagiaire. Tevergeefs probeert ze om Sam terug te krijgen. Dan komt Sam haar vertellen dat Sammy zwanger is. Anne is er kapot van. Diezelfde avond besluit ze een feestje te geven waarbij ze haar buurmeisje Jazz en diens vrienden uitnodigt. Ze wordt dronken en herinnert zich de volgende dag nauwelijks iets.

Enkele dagen later komt Sammy bij Anne langs om te vragen of Sam bij haar is. Sinds hij Anne het nieuws heeft verteld over de zwangerschap, heeft ze hem niet meer gezien, niets meer van hem gehoord en is hij onbereikbaar. Anne wordt verdacht er iets mee te maken te hebben, maar herinnert zich nog steeds niet wat er zich die nacht allemaal heeft afgespeeld. In de pers wordt een oproep gedaan om Sam te vinden. Anne krijgt een sms van een onbekende afzender die zegt te weten waar Sam is. Ze moet naar de locatie komen, wil ze Sam redden. Het blijkt op een oude, vervallen boot te zijn, waar Anne haar buurmeisje Jazz en een vriend daarvan aantreft, samen met een gewonde Sam, die nog amper in leven is. Het blijkt dat Sam ook met Jazz is vreemdgegaan en hier de avond van het feestje een nare opmerking over heeft gemaakt, waardoor Jazz hem uit woede met een steen heeft neergeslagen. Jazz zegt dat Anne Sam moet ombrengen na alles wat er gebeurd is. Wanneer Anne weigert, dreigt ook zij slachtoffer te worden. Net op tijd worden ze gevonden, maar voor Sam is het te laat.

Titelverklaring

De titel ´Huidpijn´ slaat op de automutilatie die Anne toepast. Door lichamelijke pijn te voelen kan ze haar psychische problemen tijdelijk vergeten. Het is iets wat Anne in haar jeugd ook deed, destijds als gevolg van de schuld die zij voelde naar haar zusje die mishandeld werd door hun vader.

Motto

Julia Noah – What to do

"I am scared to fall apart when you are gone.
Cause all that would be left is some skin and bones"

Jacques Bruel – Ne me quitte pas

Laisse-moi devenir
L' ombre de tom ombre
L' ombre de ta main
L'ombre de ton chien
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas
Ne me quitte pas

Deze motto’s komen overeen met de angst die Anne voelt als Sam haar verlaten heeft.

Perspectief en structuur

Het boek is geschreven in de ik-vorm, is chronologisch en bestaat uit 43 hoofdstukken zonder titel.

Saskia Noort (1967)

Ze is schrijfster en columniste. Haar debuut maakte ze met het boek ‘Terug naar de kust’, waarvan tevens een film en theatervoorstelling verschenen. Boeken die onder andere volgden zijn ‘De eetclub’, ‘Nieuwe buren’, ‘De verbouwing’, ‘Koorts’ en ‘Debet’. Ze schreef columns in verschillende tijdschriften, samen gebundeld in ‘Alle columns’.

Kritische beschouwing

Huidpijn is een alledaags en eigentijds boek. De onderwerpen, zoals in vitro fertilisatie, het zijn van een bekende Nederlander en het hebben van relatieproblemen, zorgen voor herkenningspunten. De personages zijn erg realistisch. Dit wordt versterkt doordat zelfs non-fictieve bekende namen en televisieprogramma’s worden beschreven. De geschreven ik-vorm zorgt ervoor dat het hoofdpersonage sympathie opwekt. Door de spannende opbouw is het een boek om in één ruk uit te lezen en dat vervolgens enkele dagen in je hoofd rond te blijft spoken.

Een van de mindere punten aan het boek is dat het taalgebruik soms erg grof is, wat lezers kan afschrikken. Daarnaast loopt het einde van het boek in sneltreinvaart. De ontknoping is daardoor minder dan de rest van het boek. Bovendien is het boek spannend, maar verdient niet per se de titel thriller. Als laatste zal het boek vrouwen waarschijnlijk meer aanspreken dan mannen.
© 2016 - 2024 Jetty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verbouwing - Saskia NoortrecensieDe verbouwing - Saskia NoortDe verbouwing gaat over een succesvol plastisch chirurg die een privékliniek opent. Ze is in elk opzicht geslaagd: ze is…
Dramaserie Nieuwe BurenNieuwe Buren, een Nederlandse dramaserie geschreven aan de hand van het boek "Nieuwe Buren" van Saskia Noort, welke in 2…
Terug naar de kust: de film!Terug naar de kust, een populaire thriller van de schrijfster Saskia Noort, is als film geproduceerd. In dit artikel lee…
Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'Saskia Noort (1967) is een Nederlands schrijfster. Enkele van haar boeken zijn onder andere 'Nieuwe buren', 'Terug naar…

recensieBoekrecensie: 'Notendop' van Ian McEwanHet zal je maar gebeuren: je bent een bijna voldragen kind, nog behaaglijk ingebed in de baarmoeder, luttele weken voor…
Ik kom terug – Adriaan van DisrecensieIk kom terug – Adriaan van Dis‘Ik kom terug’ is een roman van Adriaan van Dis. De schrijver hoorde in de laatste maanden van het leven van zijn moeder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jan Zandbergen, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://www.saskianoort.nl/
  • Boek 'Huidpijn' - Saskia Noort
Jetty (1 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.