Puc de Magiër - fantasyboeken geschreven door Raymond Feist

Puc de Magiër - fantasyboeken geschreven door Raymond Feist De Amerikaanse schrijver Raymond Feist is vooral bekend onder de vele Fantasy-lezers die Nederland rijk is. Zijn grootste succes is de reeks boeken over de magiër Puc conDoin in de fantasiewerelden van Midkemia en Kelewan. Wat begon als een reeks namen voor een verhaallijn voor het zeer bekende spel "Dungeons and Dragons" werd een wereldwijde reeks bestsellers van 32 boeken. In de reeks spelen de verschillende oorlogen tussen de werelden Midkemia en Kelewan een zeer belangrijke rol. Aan Puc de taak om de zaken onder controle te houden.

Inhoudsopgave


Spoiler alert: onderstaande tekst gaat over de hoofdrolspeler in een boekenreeks. Hieruit is op te maken wat er in de boekenreeks gebeurt.

De werelden Midkemia en Kelawan

De hele boekenreeks van Puc de magiër gaat over twee verschillende werelden die op de kaart exact hetzelfde zijn. Heel lang leefden deze werelden naast elkaar zonder elkaar te kennen. Tijdens de eerste boekenreeks weten inwoners van de wereld Kelawan de wereld Midkemia door middel van en scheuring te bereiken. Ook al lijken de werelden in eerste instantie op elkaar, de inwoners en hun manier van leven is heel anders.

Midkemia

De wereld Midkemia doet denken aan de middeleeuwen met hun koning, hertogen en keizerrijken. De "bekende" wereld bestaat uit het Koninkrijk der eilanden en het keizerrijk groot Kesh. Puc is zelf een inwoner van het Koninkrijk der eilanden, dat wordt geregeerd door een koning en zijn hertogen die allemaal verantwoording moeten afleggen aan de koning. Slavernij bestaat niet en iedereen kan eer verkrijgen door het leven dat ze leven. Het maakt niet uit in wat voor rang of stand je bent geboren, een ieder is gelijk.

Kelawan

De wereld Kelawan bestaat uit het Keizerrijk Tsuranuani en het land van de Thuril. De verhalen spelen zich vooral af in het keizerrijk. De keizer is de leider van het land op spirituele basis, maar het leger is in handen van de krijgsheer. Eer staat boven alles en het land bestaat uit verschillende Stammen en Huizen. De eer van een huis vult de eer van de stammen aan. Mocht een huis worden veroverd dan zijn ze niet alleen hun eer kwijt maar alle medewerkers van dat betreffende huis worden als slaven overgenomen. De inwoners geloven dat wanneer ze dood gaan ze op het wiel der leven uitkomen en door de eer die ze behaald hebben tijdens het leven ze in een volgend leven beter of slechter af zullen zijn. Slaaf zijn is het laagste wat je kan overkomen; er is geen eer en je hebt niets te vertellen. Eer kan een Huis verkrijgen door oorlogen te voeren met andere huizen, maar ook door goed te zijn in de handel. Hoe achterbakser een Huis is hoe hoger zijn eer kan zijn.

Puc conDoin

Puc conDoin is misschien wel de belangrijkste persoon in de hele serie boeken die door Raymond Feist geschreven is. Puc speelt door de hele serie boeken een rol. Hij is niet altijd de hoofdrolspeler in het boek, maar steeds komt hij terug. Door de reeks heen trouwde Puc tweemaal, met Katala en Miranda, en krijgt uit deze huwelijken vier kinderen.

Puc van Scheiborg

Als jonge jongen woonde Puc bij een pleegfamilie en hun zoon Thomas op het koninkrijk der eilanden bij Scheiborg op Midkemia. Hij was overal goed in, maar in nergens echt goed genoeg. Op het moment van het “kiezen” had Puc dan ook niet een ambacht waarin hij uitblonk en waarin men hem wilde hebben als leerling. Alleen de magiër Kulgan zag iets in Puc wat niemand ooit gezien had, een vorm van magie. Kulgan nam hem dan ook aan als leerling waardoor hij in het kasteel van Scheiborg kwam te wonen. Tijdens zijn lastige opleiding tot magiër kwam hij op een dag een “buitenaards’’ schip tegen. Boten waren in Scheiborg niet vreemd aangezien er veel handel werd gedreven met de rest van het koninkrijk. Maar deze boot kwam niet van Midkemia maar van een andere wereld genaamd Kelawan. De vondst van deze boot was het begin van een oorlog tussen Midkemia en Kelawan.

De slaaf

In het eerste jaar van de oorlog wordt Puc gevangengenomen door de inwoners van Kelawan, Tsurani. Als slaaf moet hij in een moeras aan het werk tot de heer van de Shinzawai Puc opmerkt en meeneemt als slaaf naar zijn eigen landgoed. Hier ontmoet hij een slavin waar hij verliefd op wordt (Katala). De broer van de heer van de Shinzawai is een Grootheid (magiër) in Kelawan. Tijdens een bezoek van deze Grootheid wordt Puc opgemerkt door zijn innerlijke magie. Niet langer is Puc een slaaf maar leerling van de Grootheden.

Het Assamblee

Nadat Puc is ontdekt gaat hij naar het Assamblee op Kelawan om opgeleid te worden tot Grootheid. Hier is vooral veel discussie omdat Puc niet uit Kelawan afkomstig is maar een slaaf is uit Midkemia, dus een barbaar. Toch ondergaat Puc de gehele opleiding tot Grootheid en wordt aan het einde ook toegelaten tot het Assamblee onder de naam Milamber. Maar zijn waarden en normen van Midkemia is hij nooit vergeten en de manier waarop ze op Kelawan met elkaar omgaan, en vooral met slaven, zint hem niet. Tijdens de Keizerlijke spelen komt Milamber dan ook tot uitbarsting en verwoest hij het stadion waar de spelen werden gehouden. Door zijn uitbarsting wordt hij door het Assamblee als vogelvrije verklaard. Met behulp van zijn vroegere meester (de heer van de Shinzawai) weet Puc (want de naam Milamber mag niet meer gebruikt worden) terug te keren naar zijn eigen wereld Midkemia. Zijn vrouw (Katala) heeft hij op Kelawan achter moeten laten.

De magiër

Weer op Midkemia aangekomen ontmoet hij een andere magiër (Macros). Samen met hem en zijn jeugdvriend Thomas weet hij de scheuring tussen Midkemia en Kelawan te sluiten. Hierdoor is de oorlog voorbij. Maar het leven van Puc gaat nog lang door. Hij weet zelf een scheuring te maken en komt alsnog terug naar Kelawan om zijn vrouw op te halen en ontdekt dan ook dat hij een zoon heeft (William). Op Midkemia adopteren Puc en Katala ook nog hun dochter Gamina. Na het redden van Midkemia wordt Puc opgenomen als neef van de koninklijke familie conDoin en krijgt hij zijn eigen huis. Hij besluit om op Midkemia een school te creëren zoals het Assamblee op Kelawan was. Dit wordt geplaatst op het eiland Sterrenwerf. Hier kan iedereen die over magie beschikt worden opgeleid en verder studeren zonder te worden vervolgd. Het is tegelijk ook een veilige haven. Na een aantal jaren wordt Katala ziek. Puc brengt haar terug naar Kelawan en ziet haar daarna nooit meer. Zijn leven op Midkemia gaat door en hij krijgt een belangrijke rol tijdens de Slangenoorlog.

Slangenoorlog

Tijdens het sluiten van de scheuring tussen Midkemia en Kelawan leert Puc de magiër Macros kennen. Macros heeft een dochter genaamd Miranda. Tijdens de oorlog leert Puc Miranda kennen en samen vechten ze tegen de Saaurs en Panthatiërs. Tijdens de gevechten raakt Puc dodelijk gewond en komt terecht in het rijk der goden. Eén van de goden geeft Puc een keuze. Hij kan nu sterven en Midkemia zal vergaan of hij kan terugkeren naar Midkemia als krachtig magiër en het eeuwige leven hebben om Midkemia te redden maar dan zal hij wel alles wat hij lief heeft verliezen (dus ook zijn vrouw en kinderen). Hij accepteert zijn terugkeer naar Midkemia en gaat een leven beginnen met Miranda. Miranda heeft de krachten van haar vader Macros geërfd maar kent hem verder niet. De klik tussen de twee magiërs was er gelijk en samen gaan ze dan ook een toekomst tegemoet en trouwt Puc voor de tweede keer. Samen met Miranda krijgt Puc twee zoons (Caleb en Magnus). Magnus heeft van zijn ouders de magie geërfd terwijl Caleb geen magische krachten heeft.

Conclaaf der schaduwen

Midkemia blijft maar in oorlog, zowel tussen landen op Midkemia zelf als vanaf andere werelden. Puc en Miranda richten daarom met behulp van ander magiërs en vertrouwelingen het conclaaf der schaduwen op. Zij moeten het balans tussen goed en kwaad bewaren. Voor al het kwaad op Midkemia moeten zij het goede zien te vinden en zien te overwinnen. Puc komt dan ook tijdens één van zijn speurtochten een galerij der werelden tegen. In deze galerij zitten allemaal deuren naar andere werelden. Maar als hij die galerij weet te vinden dan kan het kwaad het ook.

Demonen

En het kwaad weet Midkemia te vinden. Na de vernietiging van de wereld Kelawan zijn de demonen nu op Midkemia terecht gekomen. Deze demonen voeden zich met alles wat ze maar kunnen vinden. Het is de taak van het conclaaf om deze demonen te verslaan en Midkemia voor de zoveelste keer van de afgrond te redden. Tijdens het belangrijkste gevecht tussen Puc en de koning van de Demonen krijgt Puc weer bezoek van de godin. In zijn leven heeft hij zoveel voor zowel het godendom als voor Midkemia gedaan dat hij mag sterven. Hij mag ook blijven vechten en leven op Midkemia maar dan zal hij zijn zoon Magnus alsnog verliezen. De keuze die hij maakt is het einde van de boekenreeks over Puc de magiër.

Beknopte biografie van de schrijver Raymond E. Feist

Raymond Elias Feist is geboren in december 1945 in de Amerikaanse plaats Los Angeles. Hij werd geboren onder de naam Raymond E. Gonzales III. Toen zijn moeder hertrouwde toen de kleine Raymond 9 jaar was, nam hij de naam van zijn stiefvader Felix E. Feist aan. In 1977 studeerde hij af aan de Universiteit van Californië, in de plaats San Diego. Raymond Feist publiceerde zijn eerste boek in 1982, dertig jaar later heeft hij al meer dan dertig boeken op zijn naam staan.

Midkemia en Kelewan

Tussen 1982 en 2013 schreef Raymond Feist in totaal 32 boeken in de serie over de twee fantasielanden Midkemia en Kelewan. Hieronder vind je een overzicht van alle boeken, gerangschikt per serie. Het geniet de voorkeur om de boeken te lezen in de volgorde waarop ze gepubliceerd zijn, het kan anders zijn dat er onduidelijkheden en flashbacks in de verhalen voorkomen waardoor de verhaallijn verwarrend kan zijn en gebeurtenissen niet op de juiste manier begrepen kunnen worden. De jaartallen achter de titels staan voor het jaartal waarop ze in de Engelse versie zijn verschenen:

Oorlog van de Grote Scheur

 • Magiër - 1982
 • Zilverdoor - 1985
 • Duisternis over Sethanon - 1986
 • Prins van den Bloede - 1989
 • Boekanier des Konings - 1992

De Keizerrijktrilogie

 • Dochter van het Keizerrijk - 1987
 • Dienaar van het Keizerrijk - 1990
 • Vrouwe van het Keizerrijk - 1992

De Slangenoorlog

 • De schaduw van een Duistere Koningin - 1994
 • De macht van een koopmansprins - 1995
 • De razernij van een demonenkoning - 1997
 • De scherven van een verbrijzelde kroon - 1998

Krondor

 • Het verraad - 1998
 • De moordernaars - 1999
 • Taan der Goden - 2000
 • Robbie en de kruiper - 2013

Verhalen van de Oorlog van de Grote Scheuring

 • De houtjongen - 1999
 • De boodschapper - 2003

Legenden van de Oorlog van de Grote scheuring

 • De eervolle vijand - 2001
 • De drie huurlingen - 2002
 • Robbie de hand - 2003

Conclaaf der schaduwen

 • Klauw van de Zilverhavik - 2002
 • Koning der Vossen - 2003
 • Terugkeer van de Banneling - 2004

De Saga van de Duistere Oorlog

 • De vlucht van de Nachtraven - 2005
 • Reis door de Nacht - 2006
 • De toorn van een Waanzinnige God - 2007

De Saga van de Demonenoorlog

 • Het legioen van de angst - 2009
 • Voor de poorten van Chaos - 2010

De Saga van de Chaosoorlog

 • Het bedreigde koninkrijk - 2011
 • Een kroon in gevaar - 2012
 • Het einde van de Magiër - 2013
© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knippen en scheuren tijdens een bevallingAan een bevalling houdt een vrouw soms een knip, soms een scheur over. Andere vrouwen blijven dan weer intact. Een knip…
Car Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerCar Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerDe indierockband Car Seat Headrest bracht voor zij een platendeal kreeg al een aantal albums digitaal uit. Ronduit de po…
Verwijdering van beschadigd kniekraakbeen (Meniscus)Verwijdering van beschadigd kniekraakbeen (Meniscus)Blessures aan de knie zijn meestal altijd de oorzaak van beschadigd kniekraakbeen. Dit kraakbeen fungeert vooral als sch…
recensieBoekrecensie: Profeet van de duivel - Adrian Stone“Profeet van de duivel” is een fantasy roman geschreven door de Nederlandstalige auteur, Adrian Stone. Een andere wereld…

Verander water in bier - Adrie Otte (boekrecensie)recensieVerander water in bier - Adrie Otte (boekrecensie)Dit boek wordt gezien als het Nederlandstalige standaardwerk voor de hobbybrouwer. In Verander Water in Bier neemt Adrie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PeteLinforth, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_Feist
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Puc_conDoin
 • http://www.crydee.com/
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 08-07-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.