recensie

Boekrecensie: Circus Pientje (één groot circusavontuur)

Boekrecensie: Circus Pientje (één groot circusavontuur) Pien, een klein meisje, wil bij het circus. Ze probeert allerlei circusacts uit, geholpen door haar vader, haar moeder, de kat en de stofzuiger. Het stokpaardje van haar overleden opa wordt een circuspaard. Het boek bevat vijf grappige verhalen die op rijm staan. Het is één groot circusavontuur! De tekst is van Marjet Huiberts, de illustraties zijn gemaakt door Hanneke de Jager. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek Circus Pientje

 • Tekst: Marjet Huiberts
 • Illustraties: Hanneke de Jager
 • Uitgeverij: Gottmer Haarlem
 • Gepubliceerd: 2010
 • Aantal pagina’s: 34
 • ISBN: 978 90 257 4781 7
 • Geschikt voor: kinderen vanaf 4 jaar

Over de schrijver, Marjet Huiberts

Marjet is geboren op 17 april 1960 en groeit op in een groot gezin. Na het Atheneum gaat ze naar de Amsterdamse Theaterschool en volgt daar de opleiding Docent Dans. Daarna werkt ze elf jaar in het basisonderwijs. Als vakleerkracht bewegingsexpressie bij kinderen die slecht horen en kinderen met spraak- en taalproblemen. Maar ook als consulent dans bij een steunpunt voor kunstzinnige vorming en als medebedenker van een dansmethode in het basisonderwijs. Verder studeert Marjet pedagogiek. Haar focus op creatief gebied verschuift van dans naar schrijven, muziek is het bindend element. In 1998 wint Marjet een wedstrijd (landelijk) voor tekstdichters. Ze stopt met dansen en gaat verhaaltjes, liedjes, gedichten schrijven voor Sesamstraat (televisieprogramma). Ook liedteksten voor Frank Groothof, theatermaker. Sinds 2005 publiceert Marjet verschillende prentenboeken bij uitgeverij Gottmer. Voor Aadje Piraatje krijgt ze een Zilveren Griffel. We hebben er een geitje bij!, speciaal geschreven voor peuters, wordt Prentenboek van het Jaar 2016.

Over de illustrator, Hanneke de Jager

Hanneke is beeldend kunstenaar en illustrator. Veel van haar illustraties doen denken aan collages. Ze gebruikt bijvoorbeeld oude kledingstukken, allerlei stofjes, knoopjes, kant. De illustraties ogen heel vrolijk. Hanneke vindt het leuk om samen met het bedrijf Beddinghouse kinderkamers mooier te maken. Ze ontwerpt dekbedovertrekken voor jongens en meiden. Deze worden verkocht in Nederland, Duitsland, maar bijvoorbeeld ook in China.

De inhoud van het boek

Pien wil bij het circus. Ze wil bij de acrobaten, maar haar benen willen niet meewerken. Ze valt keihard op haar hoofd. Als ze huilt komt haar vader kijken. Hij strijkt over de zere plek en gelukkig de pijn gaat weg. Met hulp van haar vader kan Pien op haar handen staan, ze is een echte acrobaat. Een show met wilde dieren lijkt Pien ook leuk, ze oefent met Ayaan de kat. De kat heeft geen zin, maar als hij brokjes als beloning krijgt doet hij toch mee met de show. Een clown kan niet gemist worden bij een circus, Pien verkleedt zich en maakt met lippenstift haar mond rood. Haar ouders en broertje moeten lachen als ze struikelt bij de trap, ze denken dat het bij de show hoort. Pien gaat ook nog op zoek naar een paard en naar een olifant. Het circus is compleet!

De tekst en de illustraties

De tekst staat in rijm, het gaat om korte zinnen. Er staan geen hele moeilijke woorden in, maar soms zal je mogelijk iets moeten uitleggen aan een kind. Zoals acrobaat, onderman, schoenen maatje schuit, bescheuren en pirouette. De illustraties zijn omkaderd en beslaan een volle pagina. Het gaat om kleurenillustraties waarbij de collagetechniek is gebruikt. Je ziet stofjes, knoopjes, karton. Het lijfje van de kat bestaat bijvoorbeeld uit een zwart-wit gestreept stofje.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

Kleine Pien wil bij het circus. Zo verschrikkelijk graag!
Ze wil bij de acrobaten.
Alleen… haar benen werken helemaal niet mee vandaag.
Ze moet eens éven met ze praten.
‘Luister, benen, nou de lucht in en daar blijven. Hop!’
Daar gaan ze. Au! Pientje stuitert keihard op haar kop.


Fragment 2

Kleine Pien wil bij het circus. Dat is wat ze kan!
Dus papa móét een paard gaan kopen.
Maar papa zei meteen: ‘Een circuspaard? Geen sprake van!’
En toen is Pien dus weggelopen!
Pien is heel erg boos, omdat ze nooit een keer wat mag.
Zo! Ze blijft hier zitten, op zolder, héél de dag.

Mijn mening over Circus Pientje

Een vrolijk en grappig boek over een meisje dat graag bij het circus zou willen werken. Pientje doet allerlei acts, maar telkens gaat er iets mis. Kinderen hebben een grote fantasie en dat laat Pientje ook zien. Ze verzint de meest verrassende dingen. Ze betrekt haar vader, moeder en kat bij haar kunsten. Als ze geen circuspaard van haar vader krijgt, loopt Pien weg. Gelukkig niet ver, ze verstopt zich op zolder. Daar vindt ze een stokpaard van haar overleden opa. Uit het verhaal komt naar voren dat Pien haar opa heel lief vond. Het verhaal eindig met een stofzuiger die op een olifant lijkt. De illustraties zijn erg leuk om te bekijken en passen perfect bij de rijmpjes.
© 2016 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kijkje in het circusSinds het begin van de 20e eeuw zijn er al reizende circussen te bezoeken in Nederland één van de beroemste die nog alti…
Circus Circus: Las Vegas HotelLas Vegas kent veel aparte hotels. Daar is hotel Circus Circus er één van. Het hotel heeft veel weg van een echt circus…
Circus, ruim 2000 jaar vermaak in een tentEen circus is meestal een reizend gezelschap, bestaande uit o.a. acrobaten, clowns, goochelaars en (roof)dieren zoals le…
Bassie en Adriaan: de tv-showsBassie en Adriaan: de tv-showsWie kent ze niet? De clown met de rode neus en de acrobaat met de blauwe blouse. Menig kind is opgegroeid met de avontur…

Monumenten van de Wadden - boek over de 75 mooiste gebouwenrecensieMonumenten van de Wadden - boek over de 75 mooiste gebouwenIn het boek Monumenten van de Wadden - de 75 mooiste rijksmonumenten van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schie…
Kinderboekrecensie: Het geeft niet wat je geeft (verjaardag)recensieKinderboekrecensie: Het geeft niet wat je geeft (verjaardag)Een humoristisch, aandoenlijk verhaal over een meisje met heel veel verjaardagswensen. Het gaat om uitvoerbare en onuitv…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 4 januari 2016:
 • Circus Pientje (ISBN 978 90 257 4781 7)
 • http://www.marjethuiberts.nl
 • http://www.hannekedejager.com
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.