recensie

Mols hoop: over verdriet en troost bij het missen van iemand

Mols hoop: over verdriet en troost bij het missen van iemand Een verhaal over verdriet hebben als iemand die je dierbaar is, niet meer terug zal keren. Hond vangt de geuren van de wind, maar Boer ruikt hij niet. Boer is er niet, al een hele tijd niet. Hond gaat kijken bij de andere dieren op de boerderij. Ze verwerken het verdriet ieder op hun eigen manier. Bij Mol vindt Hond troost. Het verhaal is geschreven door Kristina Van Remoortel, de illustraties zijn gemaakt door Helen van Vliet. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek Mols hoop

  • Tekst: Kristina Van Remoortel
  • Illustraties: Helen van Vliet
  • Uitgeverij: De Vier Windstreken
  • Gepubliceerd: 2014
  • Aantal pagina’s: 28
  • ISBN: 978 90 5116 353 7
  • Geschikt voor: kinderen vanaf 4 jaar

Over de schrijver, Kristina Van Remoortel

Kristina is geboren op 1 januari 1988 in Sint-Niklaas (België). In 2011 studeerde ze af als klinisch pyscholoog, maakte vervolgens een reis naar Nieuw-Zeeland waar ze een jaar lang werkte en reisde. Na Nieuw-Zeeland volgde Kristina een opleiding voor leerkracht basis onderwijs. Debuutjaar als schrijver: 2014.

Over de illustrator, Helen van Vliet

Helen is geboren in 1963 te Scheveningen. Als kind hield ze al erg van tekenen en was ook op andere vlakken creatief: zette toneelstukjes in elkaar, musicals en ontwierp kostuums. Schetsjes maken vond Helen leuk, minder plezier had ze bij het inkleuren. Op de kunstacademie kwam ze erachter dat kleur geven juist heel leuk is. In 1988 besloot ze om illustrator te worden. Helen maakt tekeningen voor tijdschriften, kranten en illustraties voor kinderboeken. Ze werkt met ecoline en acrylverf. Helen brengt regelmatig een bezoek aan scholen en bibliotheken om kinderen te vertellen over haar werk.

Kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken

De Vier Windstreken is opgericht in 1983. De oorsprong ligt bij een Zwitserse uitgeverij (NordSüd Verlag) die haar boeken graag wilde uitbrengen in Nederland. Sinds 2005 is de uitgeverij De Vier Windstreken zelfstandig en beslist zelf welke titels er uitgegeven worden. Het kan gaan om vertalingen of om eigen producties. Het kenmerk van de boeken is dat de thema’s universeel zijn en kinderen uit de hele wereld aanspreken. Leesplezier is van groot belang. De Vier Windstreken geeft ongeveer vijfenveertig titels per jaar uit. De Vier Windstreken verkoopt ook artikelen die gebaseerd zijn op figuren die voorkomen in de prentenboeken.

De inhoud van het boek

Hond ziet de klaverbloemen in de wei en zwaluwen in de lucht. Aan de lijn hangt was te wapperen, maar geen kleren van Boer. Ook ruikt Hond Boer al een poos niet meer. Haan ijsbeert door het kippenhok, sinds Boer weg is, legt Kip geen eieren meer. Beer en Big rollen door de modder, ze lijken Boer niet te missen. Beteuterd knorren ze dat ze gewoon even pret hebben.

Koe staat in de wei en Hengst rent rond en schudt zijn manen. Schaap en Lampje troosten elkaar. Hond loopt naar de bank onder de wilg waar Boer graag zat. Boer krabbelde altijd achter Honds oor. Hond mist Boer heel erg, kon hij maar gewiegd worden net als Lampje. Hij jankt zachtjes. Dan komt Mol boven de grond, ook hij mist Boer. Mol weet dat Hond wel vaker bij de bank komt en om Boer huilt. Mol komt boven de grond bij de bank als hij Boer mist. Dan kijkt hij naar de bank en dan is Boer weer even bij hem, dat geeft troost. Hond ziet twintig hoopjes aarde en weet dat Mol Boer erg mist. Hond ruikt de klaverbloemen en ziet de zwaluwen, morgen wordt het vast heel mooi weer.

De tekst en de illustraties

Op de voorkant de kop van een hond die kijkt naar een mol die zijn kop boven de grond steekt. In grote rode letters: Mols hoop. Op de achterkant van het boek zie je de rest van het lijf van de hond. In vier regels wordt verteld waar het verhaal over gaat. De tekeningen zijn kleurrijk en beslaan een dubbele pagina. Naast Hond worden ook de andere dieren groot in beeld gebracht. Haan met zijn mooie kleuren, Kip in een hoekje met de ogen dicht. In de tekening van de varkentjes zijn heel mooi de bewegingen verwerkt. De varkens hebben beide een lach op het gezicht (kop). Hond op de achtergrond, starend naar de varkens. Op alle tekeningen kun je zien hoe de dieren zich voelen. De tekst en illustraties vullen elkaar aan. Het gaat om korte zinnen en regelmatig een dialoog tussen de dieren.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

Hond legt zijn kop neer en trekt zijn wenkbrauwen op.
Boer is er niet. Al een hele tijd niet.
De wind draagt geen geur van hem.
Hoe hoog Hond zijn snuit ook in de wolken steekt,
hij ruikt Boer niet.
Niet meer.


Fragment 2

“Ik mis Boer ook,” fluistert hij.
“Als ik aan hem denk, kom ik hiernaartoe.
Ik graaf mezelf naar boven en kijk naar de bank.
Dan is Boer weer even bij me.
Dat troost mij.”

Mijn mening over Mols hoop

Een verhaal waarin op een mooie manier wordt verteld wat het missen van iemand teweeg kan brengen en dat iedereen het op zijn eigen manier verwerkt en laat zien. Het gaat in Mols hoop over dieren en Hond vertolkt de hoofdrol. In het verhaal komt niet naar voren wat er precies met Boer is gebeurd, hij kan gestorven zijn, maar kan ook om een andere reden niet meer op de boerderij wonen. De grote kleurenillustraties geven de sfeer van het verhaal heel goed weer.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Knuffelurn verzacht verdriet na overlijdenKnuffelurn verzacht verdriet na overlijdenSoms is het verlies van een dierbare maar moeilijk te accepteren. Volwassenen, maar ook kinderen willen graag bij de ove…
Wat is troosten?Wat is troosten?Er is geen algemene titel voor “troosten”, maar we weten allemaal wat we ermee bedoelen en bovendien, troost is voor ied…

Kinderboekrecensie: Het geeft niet wat je geeft (verjaardag)recensieKinderboekrecensie: Het geeft niet wat je geeft (verjaardag)Een humoristisch, aandoenlijk verhaal over een meisje met heel veel verjaardagswensen. Het gaat om uitvoerbare en onuitv…
Amerikaan in Parijs - Ernest HemingwayrecensieAmerikaan in Parijs - Ernest HemingwayMet het boek Amerikaan in Parijs beschrijft de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway treffend de sfeer van de hoofdstad…
Bronnen en referenties
  • http://www.vierwindstreken.com/manufacturers.php?manufacturerid=197
  • http://www.kluitman.nl/illustratoren/helen-van-vliet
  • http://www.helenvanvliet.nl/info
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.