recensie

Kinderboekrecensie: Rikki helpt Sinterklaas

Kinderboekrecensie: Rikki helpt Sinterklaas Guido van Genechten heeft al meer dan tien prentenboeken uitgebracht over konijntje Rikki. Zoals de titel doet vermoeden helpt Rikki Sinterklaas met een probleem. Het paard van Sinterklaas is plotseling ziek geworden. Rikki weet gelukkig raad. Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier en erg leuk om voor te lezen in de periode rond Sinterklaas.

Gegevens van het Rikki helpt Sinterklaas

 • Tekst: Guido van Genechten
 • Illustraties: Guido van Genechten
 • Uitgeverij: Clavis
 • Gepubliceerd: 2014
 • Aantal pagina’s: 26
 • ISBN: 978 90 448 1146 9
 • Geschikt voor kinderen vanaf circa vier jaar
 • Prijs: 14,95 euro

Over de schrijver en illustrator, Guido van Genechten

Guido van Genechten werd geboren te Mol in 1957. Met ‘Rikki’ werd hij in 1998 prijswinnaar bij de internationale illustratorenwedstrijd Key Colours (toen nog Prijs van de stad Hasselt). Het ging daarna heel snel met zijn internationale carrière als illustrator van boeken. Na Rikki bedacht Guido nog meer personages zoals: Tito Tovenaar, IJsje, Max, Klein wit visje en Kangoeroe. De prentenboeken worden in meer dan dertig landen verkocht.

Het verhaal

Over twee nachten komt Sinterklaas en konijntje Rikki wil graag een brief aan de Sint geven. Zijn moeder schrijft op wat Rikki tegen haar zegt. Hij feliciteert Sint, vertelt dat hij Rikki heet, waar hij woont en dat hij graag een verfdoos wil hebben. Rikki maakt ook nog een mooie tekening voor Sinterklaas.

Rikki gaat met zijn moeder naar de speelgoedwinkel waar Sinterklaas zal komen. Hij heeft zijn brief bij zich. Maar het duurt erg lang voordat Sinterklaas in de winkel verschijnt. Sint heeft moeten lopen omdat zijn paard plotseling ziek is geworden. Als Rikki bij Sinterklaas mag komen, geeft hij zijn brief en tekening aan hem. Rikki vertelt aan Sinterklaas dat hij zijn opa een keer beter heeft gemaakt met drie zoenen op zijn neus en twee zoete wortelen. Sinterklaas vindt het een goed idee om te kijken of het ook helpt bij zijn paard, want zonder paard krijgen Sint en Pieten niet alle cadeautjes thuisbezorgd bij de konijnenkinderen.

Het paard is nog steeds erg ziek als Rikki in de stal komt samen met zijn moeder. Rikki geeft het paard drie zachte zoenen en legt twee zoete wortelen voor het dier neer. Als het paard de zoete geur opsnuift, begint het er lekker aan te knabbelen. Rikki krijgt van Bakpiet een heerlijk stuk speculaas. ’s Nachts kan Rikki niet slapen, hij moet de hele tijd denken aan het paard van Sinterklaas. Dan hoort hij buiten wat en als hij uit het raam kijkt ziet hij Sinterklaas op zijn paard! Gelukkig het paard is weer beter en alle konijntjes krijgen hun cadeautjes.

De tekst en de illustraties

Op de voorkant van het boek zit Rikki op schoot bij Sinterklaas. Alle figuurtjes in het boek zijn konijnen, net als Rikki. Ook Sinterklaas is een konijn, maar wel met baard. Ook de titel maakt duidelijk waar dit verhaal over zal gaan: Rikki helpt Sinterklaas. Alle tekeningen in het boek beslaan een dubbele pagina. Guido van Genechten heeft gekozen voor warme kleuren. De tekeningen bevatten veel details. Je ziet bijvoorbeeld wat er allemaal in de woonkamer bij Rikki staat, ook zijn slaapkamer kun je zien met een bedje en speelgoed. Verder de stal met het zieke paard: een zadel aan de wand, hooi, een emmer, gereedschap. Bij iedere tekening staan drie tot zeven regels tekst. Het zijn korte zinnen, zonder moeilijke woorden.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

‘Gelukkige verjaardag, lieve Sint.’
‘Ik heet Rikki en ik woon op de Witte-Konijnenburg 4.
Zou ik alstublieft een verfdoos met veel kleuren,
een echt schilderspenseel en snoep kunnen krijgen?
De tekening heb ik voor u gemaakt met mijn viltstiften.
Daag! Rikki


Fragment 2

‘Jaja,’ glundert Sinterklaas, ‘ik geloof dat het lukt.
Hopelijk komt mijn paard er snel weer bovenop.
We hebben enorm veel werk vannacht.
Bakpiet, haal eens wat speculaas voor onze jonge vriend.
Alsjeblieft, Rikki,’zegt Sinterklaas, ‘ een versgebakken
stuk speculaas van de Sint én drie bedankzoenen.’

Rikki helpt Sinterklaas

Een lief verhaal om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of vier in de tijd rond Sinterklaas. Mogelijk kennen kinderen konijntje Rikki al van andere boeken. In dit verhaal helpt Rikki Sinterklaas als het paard van de sint ziek is. Met een paar zoenen en wat zoete wortels is het dier gauw weer op de been. De illustraties zijn prachtig en samen met de tekst is het verhaal compleet.

Andere boeken over Rikki

 • Rikki
 • Rikki en Anni
 • Rikki durft
 • Rikki en zijn vriendjes
 • Rikki wil een kerstboom
 • Ridder Rikki
 • Rikki en Mia de kip
 • Rikki en de eekhoorn
 • Rikki is jarig
 • Rikki en de tuin van opa
 • Rikki wordt grote broer
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie prentenboek: Stanneke SneeuwmannekerecensieRecensie prentenboek: Stanneke SneeuwmannekeTweede prentenboek over Stanneke Sneeuwmanneke, waarin een vreemdeling zijn land genaamd Vriesland bezoekt. Stanneke hee…
Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoHet verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoAmerigo, de trouwe viervoeter van Sinterklaas, komt ieder jaar weer mee met de pakjesboot. De schimmel brengt de goedhei…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…

De Italiaanse chauffeuse – boek van Hans DorrestijnrecensieDe Italiaanse chauffeuse – boek van Hans DorrestijnDe Italiaanse chauffeuse is een boek vol verhalen over vogels. Maar niet alleen over vogels. Hans Dorrestijn schreef het…
Wildernis, woongebied en wingewest - Louwrens HacquebordrecensieWildernis, woongebied en wingewest - Louwrens HacquebordArcheoloog, fysisch geograaf en Noordpoolonderzoeker Louwrens Hacquebord schreef een boek over zijn onderzoek naar de ve…
Bronnen en referenties
 • Rikki helpt Sinterklaas (ISBN 978 90 448 1146 9)
 • http://www.clavisbooks.com/authors/16-guido-van-genechten
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 11-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.